Svěřenci trenéra Josefa Mazury si připsali důležité tři body, které budou pro tým znamenat významné uklidnění. Naopak Opavany čeká ještě kupa starostí. Pokud chtějí hráči Slezského FC pomýšlet na udržení ve druhé lize, budou muset především zlepšit obranu. Ta se v Karviné rozhodně nevyznamenala.

Domácí hráči rozhodli utkání standardními situacemi, přesněji řečeno rohovými kopy. „Souhlasím, dneska to klukům vyšlo, vlastně každá standardka hrozila nebezpečím a byla dobře kopnutá. Tedy až na tu Hottkovu, která ale skončila gólem taky," pousmál se po utkání trenér MFK OKD Josef Mazura. „Jestli to bude naše zbraň? Ani ne, nemůžeme spoléhat na to, že dáme každý zápas tři góly ze standardek. Ale každý takový gól mužstvu samozřejmě pomůže. Dobře zahraná standardka je půlka gólu," pravil Mazura po utkání.

Jeho tým se sice brzy ujal vedení, ale stejně rychle o něj přišel. Po chybě Mikuly se prosadil technickým obstřelem Prokeš. „Věřili jsme, že tady budeme bodovat a vůbec jsme si nepřipouštěli, že bychom mohli prohrát," kroutil po utkání hlavou autor prvního opavského gólu. „Když jsme vyrovnali na 1:1, čekal jsem, že nás to nakopne. V poli jsme měli mírnou převahu. Jenže pak to přišlo. Inkasovali jsme jeden gól ze standardky, pak druhý, třetí a čtvrtý. Co k tomu víc říct," dodal nevěřícně Hynek Prokeš.

Stoper domácích David Mikula byl po utkání rád, že jeho kiks nestál Karvinou body. „Jsem za tu výhru moc rád. Body jsme potřebovali jako sůl a výhra v derby se počítá. Je mi Opavy trochu líto, věřím, že se nakonec zachrání. Budu klukům držet palce. A my? Snad se už odpíchneme od toho nebezpečného pásma," přeje si David Mikula.

V to samé věří i brankář Lukáš Paleček, který ještě za stavu 1:1 reflexivně kryl tutovku Zapletala. „No, trefilo mě to," vyjádřil se Paleček nejprve hodně skromně. Po upozornění, že se musel po míči vrhnout, byl sdílnější. „Od toho v té brance jsem, abych něco chytil. Když mě to párkrát za zápas takhle trefí, budu rád," usmíval se po utkání. „Ale musíme pořád zůstat nohama na zemi. Hlavně rychle pryč z té ošemetné zóny. Když budeme nadále pokračovat v těchto bojovných výkonech, mohlo by se to podařit," míní.

Trenéru SFC Davidu Vavruškovi nepomohlo ani mistrné střídání, které provedl v poločase a Lokša dal svému týmu gólem na 4:2 naději. „Hra jako taková nebyla v první půli tak strašidelná. Ale výsledek je katastrofální. Pravidelně nezvládáme klíčové okamžiky zápasu. Rychle jsme vyrovnali a měli šance na to, abychom šli do vedení. Každopádně nemáme žádnou omluvu na to, jak se chováme při standardních situacích. Jde o permanentní nezodpovědnost a já mám pocit, že se to vrací do stavu, ve kterém jsem mužstvo převzal," upozornil Vavruška na alarmující situaci mužstva.

Někdejší hráč Karviné, opavský Ondřej Ficek, po zápase smutnil: „Dostaneme čtyři góly ze standardek. Ještě pět minut před zápasem se bavíme o tom, kdo koho má, a pak předvedeme toto. Chybí nám osobní zodpovědnost, nevím, co se musí stát, abychom se těchto chyb vyvarovali, pořád dokola se opakují," souhlasil se svým trenérem.

MFK OKD Karviná – SFC Opava 5:2 (4:1)

Branky: 11. a 45. Ciku, 28. a 77. Homola, 40. Mišinský – 14. Prokeš, 53. Lokša. Rozhodčí: Paták – Wilczek, Štěrba. ŽK: Vaněk, Mikula – Potočný, Prokeš. Diváci: 1870.

Karviná: Paleček – Hoffmann, Mikula, Homola, Hottek – Fiala, Vaněk, Gonda (57. Sobala), Ciku – Hoferica (63. Fischer), Mišinský. Trenér: Mazura.

Opava: Hampel – Hrabina (30. Čarnota), Metelka, Štrbák, Potočný – Šrom, Binar (46. Sedláček), Zapletal, Ficek – Jurečka (46. Lokša), Prokeš. Trenér: Vavruška.

Více v tištěné verzi Deníku