Tedy až na Dreksu, což je ale také jediná kaňka v zimní přípravě. „Pavel stále není fit, ale věříme, že do začátku jarní části bude v pořádku i on. Na jeho místě jsme tak odzkoušeli několik dalších hráčů a musím říct, že jsme si aspoň udělali obrázek o tom, kdo by kritéria stopera splňoval a kdo ne," poznamenal úvodem trenér Karviné Jozef Weber.

Jinými slovy, všechno zlé je k něčemu dobré, a tak za zraněného Dreksu nastupovali na důležité pozici stopera v posledních zápasech jiní. Nejčastěji nová posila Jan Hošek, který do Karviné přichází na hostování do konce sezony. „Musím říct, že právě Honzu jsme si vybrali jako náhradu za Jovanoviče. Hledali jsme typologicky podobného hráče a on to splňuje. Je vysoký, což bude výhoda při standardních situacích, je i soubojový. V zápasech se prezentoval velmi dobře, jsme s ním spokojeni," pochvaloval si kouč Weber.

Nová stoperská dvojice

Předpokládá se, že Hošek vytvoří s Dreksou silnou stoperskou dvojici. Teplický hráč v karvinském dresu jednoznačně zaujal, ve třech dosavadních utkáních, do kterých nastoupil, inkasovali svěřenci Jozefa Webera jediný gól, a to od Znojma (navíc v 89. minutě).
Po Hoškově boku naskočili do posledních přípravných duelů Sedlák i Janečka. „A obě varianty jsou pro nás použitelné. Kluci tam nezklamali, je to určitě alternativa, pokud by nám někdo ze stoperů vypadl," dodal spokojeně Weber.

Právě s Janečkou se ale počítá spíše na pravý kraj obrany, kde zacelil mezeru po Růžičkovi. „Marek je zkušený hráč, s jehož výkony v zimní přípravě jsme zatím spokojeni. Společně s Hoškem jsou to plnohodnotné náhrady za Růžičku a Jovanoviče," míní kouč MFK OKD.

Zaujme šikovný Estonec?

Jako bonus pak Karviná získala i estonského borce Sandera Puriho. „To je typický krajní záložník, který nás hodně zaujal svými fotbalovými dovednostmi. Myslím, že do naší hry vnese zase jistou dávku kvality. Pro konkurenci v týmu je to jedině dobře," zasmál se Weber.

Puri naposledy působil v irském týmu Sligo Rovers a do Karviné se dostal i díky spolupráci s hráčským agentem Pavlem Zíkou. „Možná bude mít zprvu problém vypořádat se s větší bojovností v naší druhé lize, ale on si za pár kol zvykne," věří karvinský trenér.

Když měl shrnout celou dosavadní zimní přípravu, musela převládat pozitiva. „Vytyčili jsme si cíl doplnit tým o adekvátní posily za hráče, kteří odešli. O obraně jsme už hovořili a to je také řada, ve které je nejvíce změn. Záloha jich moc nedoznala, teď půjde jen o to získat herní praxi v součinnosti dvojiček, trojiček. Hrajeme hodně po stranách, čili tady jde o to získat herní automatismy, protože na krajích hřiště máme nové tváře. Marek Janečka by to ale díky svým zkušenostem měl zvládnout. To se týká i různých variant ve středové řadě, kde na krajích můžeme využívat více hráčů (Moravec, Fiala, Puri, Puchel atd.). A co se týče útoku, tak tam je pro nás ohromnou posilou Zbyňa Pospěch. Svým způsobem oživil v zimě i Urgelu, který byl na podzim nevýrazný. Tím můžeme jedině získat," mnul si ruce Weber.

Při výčtu všech možných posil bychom ale neměli zapomínat ani na odchovance karvinské mládežnické líhně. Další posun kupředu udělal Erik Puchel a už by to u něj mohlo vypadat klidně i na základ. Navíc má v kádru zdatného následovníka, protože svou šanci mezi muži pořádně chytil také Lukáš Duda. „Musím uznat, že podobně jako Erik před časem má i Lukáš nyní slibně nakročeno. Začne sbírat zkušenosti v dospělém fotbale, protože prokazuje, že by se v něm mohl prosadit," pochválil oba karvinské mladíky Jozef Weber.

Do konce přípravného období zbývá pár dní, Karvinou už čeká jen generálka proti třetiligovým Vítkovicím. „Hrát by se nakonec mělo u nás. Letošní zima je nevyzpytatelná, ale přírodní trávník máme k dispozici, a ne jeden, takže si určitě zahrajeme na klasické trávě. Strávili jsme na ní i herní soustředění v Břeclavi, které se nám vydařilo a můžeme si jen přát, abychom si dobrou náladu a formu uchovali i po posledním přípravném utkání," zakončil Weber.

Přípravný duel s Vítkovicemi by se měl odehrát v sobotu od 10.15 hodin na hřišti U Bažantnice.

VÝSLEDKY NA SOUSTŘEDĚNÍ

SC Znojmo – MFK OKD Karviná 1:2 (0:2)

Branky: 89. Stáňa – 41. z pen. Glaser, 45. Urgela.

Karviná: Pindroch (46. Pastornický) – Moravec (46. Puchel), Janečka (60. Tóth), Hošek, Eismann – Šisler (46. Sedlák) – Juřena, Duda (46. Pospěch), Glaser, Puri – Urgela (60. Lingr).


MFK Skalica – MFK OKD Karviná 0:2 (0:1)

Branky: 27. Pospěch, 76. Juřena.

Karviná: Pindroch – Janečka, Sedlák, Hošek, Eismann – Šisler – Moravec (60. Fiala), Budínský, Duda (46. Glaser), Puri (70. Juřena) – Pospěch (60. Urgela). Trenéři: Weber a Mucha.