Po vítězství v předkole nad Vítkovicemi dokázaly svěřenkyně trenéra Zábranského přehrát i dosud nejvýše postavenou Ostravu, čímž potvrdily pozici nejlepšího celku v našem kraji.

„Je to pro nás velká čest. Baník jsme porazili rozdílem třídy, a to holky ještě neproměnily penaltu a půltucet dalších vyložených šancí,“ připomněl jednostranný průběh utkání Radomír Zábranský.

Hráčky Baníku mohou za přijatelnou prohru děkovat své brankářce Havrlantové, která je uchránila od nepříjemného debaklu.

Souboj v prvním pohárovém kole byl vlastně úvodní konfrontací dvojnásobného vítěze moravskoslezské divize s donedávna nejuznávanějším ženským fotbalovým týmem v regionu a Havířovanky na úvod dokázaly, že po Baníku pomalu přebírají žezlo pro nejlepší tým našeho kraje.

AZ Havířov - HC Zubr Přerov.
Utkání AZ Havířov s přerovskými Zubry předčasně ukončila polámaná branka

Samotný zápas to potvrdil, když po počátečním náporu prošla Chobáková přes čtyři zkoprnělé ostravské hráčky a otevřela brankový účet utkání.

Po dalších havířovských šancích zvyšovala ve 25. minutě rychlonohá Fukalová na 2:0 a aktivita domácích neustávala.

Teprve ve 36. minutě se počítala i ostravská tutovka, ale brankářka Sikorová ji zneškodnila.

Pak znovu zasahovala proti Fukalové gólmanka Havrlantová, která v samém závěru poločasu unikla jasnému vyloučení, protože složila v čisté šanci Chrobákovou, avšak rozhodčí k ní byl milosrdný a místo červené ji udělil jen žlutou kartu. Případným vyloučením by se tým Baníku asi složil úplně.

Havířovanky (v modrém) si v poháru poradily s Baníkem 3:0.Zdroj: Gascontrol Havířov

Druhý poločas začaly lépe Ostravanky ve snaze snížit, ale k ničemu podstatnému se nedostaly. Naopak v 50. minutě se po ose Najvarová – Šoborová dostala k míči opět Fukalová, byla v šestnáctce podražená, ale nařízený pokutový kop vystihla Poremsbké znovu skvělá Havrlantová.

Po dalších akcích havířovského celku se Gascontrol dočkal zvýšení svého náskoku až v 65. minutě a nemuselo zůstat jen u toho, protože pak se do ostravské obrany dvakrát vřítil havířovský expres jménem Fukalová, ale gól z toho nebyl ani v jednom případě.

Dvě minuty před koncem mohly Ostravanky korigovat, ale Sikorová byla opět na místě a zasloužila si čisté konto.

„S výkonem týmu jsem spokojen. Holky to zvládly na jedničku. Neříkám, že tam nebyly určité chyby, ale pořád se snažíme o přímočarý útočný a dynamický fotbal, měníme těžiště hry a tohle na soupeře většinou platí. Jsem rád, že se po dovolené vrátily do týmu Petra Fukalová i Aneta Chrobáková, obě potvrdily svůj přínos, stejně jako univerzálka Vítková. Čisté konto potěšilo, což je zásluha jak brankářky Sikorové, která se pomalu sžívá s naším týmem, tak Porembské, která to vzadu diriguje. Vyjadřuje to naději, že nám to v obraně začíná klapat, což je pro tým jedině dobře,“ hodnotil Zábranský postup do dalšího kola.

V něm se Havířov utká ve čtvrtek 28. září od 15 hodin na domácím hřišti s druholigovým celkem 1.FC Olomouc. „To pro nás bude velký svátek. Věřím, že si ho užijeme,“ pousmál se trenér Zábranský.

Gascontrol Havířov – Baník Ostrava 3:0 (2:0)

Branky: 10. a 65. Chrobáková, 25. Fukalová. Rozhodčí: Šprincl. ŽK: 1:1. Diváci: 90.

Havířov: Sikorová – Porembská, Krokoszová, Kuzníková, Motlochová – Denková, Fukalová, Šoborová, Najvarová – Chrobáková, Vítková. Střídaly: Holáňová, Dlouhá, Siposová.