Čest okresních mužstev v krajské I.A třídě zachraňovaly o víkendu jen havířovské Datyně, které přivezly remízu z Bystřice. Ta v dohrávce pokopala hráče Stonavy, takže ti na to pak doplatili o víkendu v Raškovicích. Ale neuspěli ani zbývající dva zástupci. Lutyně doma sice herně přehrála Frenštát, ale body si odvezl soupeř. Doma rozdávaly i Albrechtice, které věnovaly tři záchranářské body Čeladné. Boj o udržení tak ještě zdaleka nekončí.

TJ Bystřice – TJ Dolní Datyně 1:1 (1:1)

„Před zápasem bychom ten bod brali, po zápase už moc ne. Měli jsme na tři," poznamenal po návratu z Bystřice trochu zklamaně trenér Datyní Radek Nešpor.

Vadila mu především žalostná koncovka, která po představení v Dolní Lutyni už zase pokulhává. „Měli jsme na kopačkách pár šancí, neříkám, že úplně vyložených, ale rozhodně víc než Bystřice," přibližoval Nešpor.

Havířované se ujali vedení, když se trefil šutér Kubiena, jenže moc dlouho si jej neužívali. Bystřice hned za šest minut srovnala.

Ve druhé půli už hráli prakticky výhradně hosté, a to rovněž díky tomu, že měli půl hodiny možnost hrát přesilovku. Tu ale nevyužili. „Obléhali jsme branku soupeře, dobývali, ale nedobyli. Územní převaha byla k ničemu," povzdechl si Nešpor.

Branky: 28. Klar – 22. Kubiena. Rozhodčí: Karas. ŽK: 3:2. ČK: 62. Teofil (B). Diváci: 100.

D. Datyně: Vasilko – Tomašák, Neuman, Rohel – Hruška (78. Kulhánek), Vlček, Miczka, Robin Bilas, Kodenko (70. Baláž) – René Bilas, Kubiena. Trenér: Radek Nešpor.

Sokol Dolní Lutyně – Beskyd Frenštát p. R. 1:3 (1:3)

Frenštát pod Radhoštěm je dál vedoucím týmem I.A třídy a na jeho pozici se už asi sotva něco změní. Nezastavila jej ani na jaře výborně hrající Lutyně.

Lídr z Frenštátu svou roli letošní jedničky příliš nepotvrdil. „Produktivní byl, to ano, má výtečně secvičené standardky, ale herně jsme měli navrch my a taky šancí jsme si vypracovali víc než soupeř. Z tohoto pohledu porážka bolí o to víc," přiznal trenér dolnolutyňských fotbalistů Jiří Skála, jehož tým doplatil na spalování vyložených šancí.

Dolní Lutyně prohrála, ale nebyla jediná.

Než se domácí rozkoukali, inkasovali po trestném kopu a dorážce Špačka. „To jsem hráčům vytknul, protože dostat gól už ve druhé minutě, to je jako inkasovat v boxu K.O. po pár sekundách," mračil se Skála.

Ale házet flintu do žita, na to bylo ještě brzy, což také domácí velmi dobrou hrou potvrdili. Jenže neskórovali ani z největších tutovek. Nakonec se trefil Twrdý, ale zrovna v momentě, kdy se domácí nadechovali k náporu, dostali gól po rohovém kopu. A ve 45. minutě znovu.

Lepší Lutyně tak prohrávala o dva góly a musela znovu vrhnout všechny síly do útoku. Její tlak ale vyústil jen ve dvě nastřelené tyčky Macháčkem. „Škoda, na soupeře jsme měli. Datyně, které u nás hrály nedávno, byly o dost lepší než Frenštát, přesto jsme nezískali ani bod," uzavřel Skála nepovedený zápas.

Branky: 34. Twrdý – 38. a 45. Uličný, 2. Špaček. Rozhodčí: Migota. ŽK: 1:2. Diváci: 120.

D. Lutyně: Šajer – Pěgřim, Hanusek, Vávra, Twrdý – Wita, Szkuta, Velký, Ochodek – Macháček, Havlásek (66. Fismol). Trenér: Jiří Skála.

Pražmo Raškovice – SK Stonava 3:1 (0:0)

Nevalný týden zažili v I.A třídě fotbalisté Stonavy, kteří po Bystřici podlehli také Raškovicím. Dostali tak do hry o udržení oba soupeře a sami se namočili. „Je to špatné. Po Bystřici nám ze základu vypadli tři chlapi, Bystřice do toho šla hlava - nehlava a na to jsme pak doplatili v Raškovicích. Prakticky jsme hráli bez útoku, kde museli naskočit mladí kluci," poznamenal trenér stonavského mužstva Josef Čermák.

Ale i při té bídě se dalo v Raškovicích něco uhrát. „Soupeř byl určitě nejslabší, proti kterému jsme hráli. I bez tří hráčů sestavy, vlastně čtyř, protože kvůli potížím se zády nenastoupil ani Frait, jsme se Raškovicím vyrovnali a hráli odvážně dopředu," popisoval kouč Stonavy.

Domácí se dostali v 50. minutě do vedení, ale Macko po akci Febera dokázal srovnat. Pak dokonce dali hosté gól, ale pomezní jim ho neuznal kvůli pofidernímu ofsajdu. „To byl přímák a ještě, než jsme ho rozehráli, už byl praporek nahoře," mávl rukou Čermák.

Stonava cítila, že má šanci v Raškovicích bodovat, proto se sympaticky nezatáhla a pokoušela se o kombinaci. To se jí stalo osudným. Domácí z brejku dali vítězný gól na 2:1 a při stonavské hře vabank v nastaveném čase jistili výsledek.

Branky: 50. a 90(+1). Kacíř, 73. Musálek – 63. Macko. Rozhodčí: Ham. ŽK: 3:3. Diváci: 100.

Stonava: Ciasnocha (46. Tvardík) – Hančin, Sochora, Aniol, Kluz – Szwed, Feber, Kisel, Macko – Skřížovský, Zachata (78. Třaskalík). Trenér: Josef Čermák.

Baník Albrechtice – Beskyd Čeladná 1:3 (1:1)

Tak trochu se to čekalo. Fotbalistům Albrechtic to letos doma prostě nejde a razítko na tento fakt dali sami hráči v duelu s neškodnou Čeladnou. „Úplně zbytečně jsme si zavařili. Místo, abychom soupeře do poločasu vyprovodili třemi góly, inkasujeme gól do šatny a posadíme soupeře do sedla," kroutil hlavou trenér albrechtického Baníku Tomáš Vychopeň.

Nevedlo se třeba ani Albrechticím.

Jeho svěřenci měli utkání skvěle rozehrané, avšak jak je už pomalu tradicí, šance zůstávaly nevyužity, až toho Čeladná dokázala využít sama. „Branka je nabudila, trochu je to nastartovalo, ale pořád byli hratelní. Jenže my si na hřišti situaci komplikujeme sami. Místo jednoduchého řešení vytváříme nekonečné akce, které nikam nevedou. A v sobotu nás navíc nepodrželi ani nejzkušenější hráči," narážel Vychopeň na hrubku Čočka s Dorozlem u prvního gólu Čeladné a chybu Kroužka u toho druhého, který se ukázala být i gólem vítězným.

Albrechtice se sympaticky nevzdávaly ani za nepříznivého stavu, útočil už pomalu i brankář Směták, jenže góly se domácím nedaří před vlastními diváky střílet. „Zase to prokleté domácí prostředí. Vůbec nám to letos doma nejde, rozdáváme body potřebným a už jsme v tom zase namočeni," zlobil se Vychopeň po důležitém utkání.

Branky: 7. Jan Kociolek – 43. Řehák, 79. Padych, 90. Urbančík. Rozhodčí: Beran. ŽK: 2:4. Diváci: 100.

Albrechtice: Směták – Kroužek, Věčorek, Dorozlo, Čoček (81. Korzeniowski) – Žyla (85. Smiga), Široký, Jakub Kociolek, Izaiáš – Goj, Jan Kociolek. Trenér: Tomáš Vychopeň.