Domácí si potřebovali spravit chuť po předchozí porážce ve Valašském Meziříčí, a to se povedlo. „Ale nebylo to snadné, ve druhé půli jsme si to zbytečně zkomplikovali," kroutil hlavou Robert Pištěk, asistent havířovského trenéra Miroslava Matušoviče.

Domácí začali velmi dobře a okamžitě pževzali taktovku hry do svých rukou. „Terén byl ještě hratelný, takže jsme se dostávali ke svým obvyklým kombinacím a vytěžili z toho dvě branky. To sice nebylo špatné, ale dostačující to také nebylo. Těch šancí jsme tam měli mnohem víc," vybavoval si Pištěk.

Jenže prosadit se dokázal jen stoper Cigánek, a to dokonce dvakrát. Jeseník byl nezvykle zalezlý a dopředu se moc nehrnul ani za nepříznivého stavu. To se však mělo razantně změnit po přestávce.

„V kabině jsme se upozorňovali, že stav 2:0 je nejhorší možný, protože stačí kontaktní gól a soupeř ožije, zatímco vy se do toho už pak ani nemusíte dostat. Proto jsme se ujišťovali, že do toho půjdeme znovu s maximální koncentrací a že nesmíme dostat gól. Dostali jsme tři," pokrčil rameny Pištěk.

Hned po pár minutách druhé půle vytěžil Jeseník ze své vůbec první šance branku a pak na dlouhé minuty ovládl hru. „Byli jsme nervózní, začali se strachovat o výsledek. Moc nám nefungovala obranná řada, kluci začali nějak bláznit. Navíc o přestávce začalo sněžit a ten terén nám moc nepomáhal," vyjmenoval Pištěk hlavní důvody jesenického obratu.

Za stavu 2:3 už to s domácími nevypadalo povzbudivě. Jako už poněkolikáté během podzimu se však domácím vyplatilo sáhnout na lavičku náhradníků. Tentokrát ukázal hrající kouč Matušovič na Gomolu, který přišel do hry a po čtvrthodince pobytu na hrací ploše srovnal na 3:3. Mimochodem to byl už jedenáctý gól Tomasze Gomoly během podzimní části divize.

„Hostům uškodila dvě vyloučení, každé jsme potrestali. To první bylo úplně zbytečné, umožnilo nám to dostat se do tlaku, kluci šli pak tvrdě za vítězstvím," ocenil havířovský asistent snahu domácích borců.

V 88. minutě trefil tři body střelou zpoza šestnáctky Zupko a odstartoval havířovskou euforii. „To bylo neskutečné. Divákům se takové utkání asi muselo líbit, pro trenéry to byl spíš infarktový zápas," zasmál se Pištěk.

Byl rád, že Indiáni končili tříbodově. „Je to velká motivace a chuť do další práce. Podzim se nám vydařil, a také pro trenéry je lepší, že se před tou pauzou končilo vítězně, protože hráči se pak těší i na neoblíbenou zimní přestávku," upozornil.

MFK Havířov – FK Jeseník 4:3 (2:0)

Branky: 6. a 27. Cigánek, 81. Gomola, 88. Zupko – 53. Plhák, 67. Karakasidis, 72. Hanzlík. Rozhodčí: Koláček – Škrobák, Lysák. ŽK: 2:4. ČK: 80. Keltner, 86. Mráz (oba J). Diváci: 121.

Havířov: Rohel – Lisický, Michalčák, Cigánek, Musiol – Omasta (90. Trmal), Zupko, Wojnar, Švábík (65. Gomola) – Matušovič – K. Skoupý. Trenér: Miroslav Matušovič.