Jak sám říká, už se těší na dovolenou, ale před ní zbývá ještě poctivě odjezdit všechny tři zbývající zápasy včetně toho dnešního proti pražské Spartě. „Ještě jsou tři kola, nechtěl bych, aby nám pak někdo vyčítal, že jsme závěr sezony vypustili, když už jsme zachránění. Jeden cíl jsme splnili, ale druhý nás ještě čeká. Chceme skončit co nejvýše, v první polovině tabulky," ujistil karvinský patriot.

Berete utkání se Spartou jako vyvrcholení končící sezony?
Dá se říct, že ano. Těšíme se na domácí atmosféru, na vyprodaný stadion. Můžeme hrát relativně v klidu, ale ne tak v klidu jako na Slovácku v první půli. Tam jsme si to museli vyříkat, protože tak se v lize nehraje. Myslím, že i z Liberce a hlavně z Příbrami bychom už měli být poučeni dostatečně.

Budou se Karvinští proti favoritovi konečně radovat?
Sparta? Vyvrcholení sezony, zní z Karviné

Co čekáte od utkání proti Spartě? Podobné výkony jako s Plzní nebo Slavií?
Ano, to čekám. Sparta je atraktivní soupeř, klub s velkým jménem, obrovskou tradicí a historií. Porazit ji hodně znamená. Doufám, že navážeme na výkony proti Plzni a Slavii a konečně se už dočkáme bodové odměny.

Co v těch zápasech proti Plzni a Slavii Karviné scházelo k úspěchu?
Asi zkušenosti. Jsme nováček, pořád je sbíráme. Plzeň i Slavia hrají pravidelně poháry, zkušeností mají na rozdávání. Po těch zápasech jsme samozřejmě byli naštvaní, protože jsme je nedotáhli k bodům, ale i ty porážky mančaft posunou dál. Je třeba si nejprve ověřit, že můžeme hrát i s týmy, které se dobře prezentují v pohárové Evropě. I to je pro nás krok vpřed.

A Sparta? Ta neprožila ideální jaro, titul jí dávno utekl, teď se přetahuje s Boleslaví o třetí místo…
Ale na to se nedíváme. Stojíme pořád nohama na zemi. I když Sparta nemá bůhvíjaké jaro, je potřeba to proti ní odjezdit naplno. Fanoušci to od nás očekávají a my ani nemusíme mít strach ze zvučného jména. Pokoru však určitě máme.

Hokejbalisty čeká rozhodující duel s Poličkou.
Hokejbalisty čeká rozhodující duel

Máte na ni i nějaký recept? S Baníkem Ostrava jste proti ní dokázal uspět…
Když budeme makat na sto procent, přijde i ta fotbalovou. Žádný konkrétní recept na Spartu nemám, každý zápas je jinačí. Musíme prostě makat. Nebudeme pod tlakem, že musíme vyhrát. My chceme vyhrát, v tom je rozdíl. Nesmíme to odchodit.

Z mistrovské sezony v Baníku si vybavíte nějaký konkrétní zážitek proti Spartě?
Vzpomínám si na zápas na Letné. Skončilo to 1:1 a nás podporovaly asi čtyři tisícovky fanoušků z Ostravy. To byl jeden z vrcholů mistrovské sezony. Příjemné vzpomínky (úsměv).

Podobné budete mít jistě i po nováčkovské sezoně Karviné v první lize, je to tak? A čekal jste vůbec záchranu už po 27. kole?
Já ji čekal dřív (smích), ale vážně - musíme stát na zemi. Ten kádr asi nemáme takový, jako většina mužstev v lize, ale odvedli jsme kus dobré práce. Kabina pracuje, jsou tady hráči s velkým charakterem, kteří dřou za Karvinou, což mě jako rodáka hrozně moc těší. Klub má prvoligové zázemí, skvělé fanoušky, nehrajeme fotbal na náhodu a máme svou tvář. To jsou všechno motivační atributy, proč chtít hrát za Karvinou. A že jsme zachránění, je fajn, ale nechceme si to zpackat nevydařeným závěrem.

Házenkáři MHK tvoří dobrou partu, která je dovedla k vítězství v soutěži.
Druholigový klub MHK vítězem soutěže

A kde se podle vás rozhodlo o karvinské záchraně?
V důležitých zápasech. Už dříve jsem klukům v kabině říkal, že k záchraně je třeba zvládat hlavně zápasy s kvalitativně podobnými soupeři, jako jsou Slovácko, Hradec, Jihlava, Brno a podobně. Tím, že jsme je zvládli, jsme se odpíchli ke splnění našeho cíle. Ale ještě nekončíme, zbývá odehrát poslední tři kola. Dáme do nich všechno, abychom si pak mohli užít dovolenou. Na tu se moc těším, sezona byla náročná.