Souboj s domácím gigantem berou v Karviné jako svátek. Zkušený Laštůvka ale nervozitou netrpí. „Pro mě to bude normální zápas. Uvidíme, jaké vzpomínky se mi vybaví, až vyběhnu na sparťanský trávník, ale zatím mohu říct, že to zase tolik neprožívám. Pro nás by měl být sváteční každý zápas v lize," upozorňuje.

Jak jste strávili reprezentační pauzu? O víkendu jste dokonce dostali od trenérů volno. Pomohlo?
Hodně to pomohlo. V tom našlapaném kalendáři každý den volna přijde vhod, mohli jsme ho strávit s rodinami a blízkými, psychicky jsme si trochu odpočinuli. Jinak jsme normálně trénovali a od nového týdne se už pripravujeme na Spartu. Trenéři podle mě zvolili velice vhodný model bez přípraváku. V této fázi, kdy je odehráno nějakých třináct kol, by už byla další příprava zbytečná. Alespoň se můžeme plně koncentrovat na zbývající podzimní program.

V neděli vás čeká zápas na Spartě. Jak zatím vnímáte působení Pražanů v domácí soutěži?
Asi si představovali mnohem vydařenější podzim. Sparta neexceluje, už poztrácela dost bodů a to z ní dělá hratelnějšího soupeře než obvykle. Ale pořád je to velkoklub, obrovský favorit, proti kterému musíte odevzdat na hřišti absolutní maximum, co ve vás je. Jinak nelze uspět. Víme, že mají svoje problémy, ale na to nemůžeme spoléhat.

S jakými cíli na Letnou odjíždíte?
Největší chybou by bylo jet tam dopředu s tím, že je to jen formalita k odehrání zápasu. Nemůžeme jet do Prahy s poraženeckou náladou, musíme věřit, že je možné na Spartě uspět. Povedlo se nám třeba vyhrát v Boleslavi. Ano, bylo to se štěstím, ale bylo to také podpořeno naším výkonem. Naší devízou by na Spartě měla být bojovnost, obětavost a nasazení. Každý musí odmakat zápas na sto deset procent.

Vy osobně jste už v lize proti Spartě hrával. Jak vzpomínáte na vzájemné bitvy Baníku se Spartou?
Měl jsem tyhle zápasy rád. Vždycky to bylo dost vyhecované, hlavně kvůli fanouškům, kteří dokázali pokaždé vytvořit úžasnou atmosféru. Baníkovští fandové s námi jezdili všude. Zvlášť vzpomínám na tu památnou mistrovskou sezonu, kdy nás na Spartu přijely podpořit snad čtyři tisícovky fanoušků. To bylo nezapomenutelné. Matně si vybavuji jistý transparent, který fandové na Letné vyvěsili. Hlásal něco ve smyslu: Do Prahy na památky, do Ostravy na fotbal! Tenkrát se nám v lize opravdu dařilo, na Spartě jsme dlouho vedli 1:0, vyrovnávací branku jsme dostali někdy v posledních deseti minutách. Ale bod ze Sparty byl i tak skvělý, jen potvrdil ten náš vynikající podzim bez prohry. Odpíchli jsme se pak k titulu.

Tímto zápasem startujete jakýsi pražský trojblok, který vás v rychlém sledu čeká. Máte nějaký osobní cíl z nejbližších tří zápasů?
Konkrétní bodový cíl nemám, mám spíš přání, aby nás na příští dva domácí zápasy, v lize s Bohemkou a v poháru s Duklou, přišlo podpořit co nejvíce fanoušků. Jsou to poslední dvě letošní domácí utkání, chtěli bychom si to všichni společně užít. Pro lidi to hrajeme. Vím, že se nám teď poslední dobou nedařilo, ale uděláme vše pro to, abychom to proti Bohemce a Dukle odčinili. Moc bych si přál, aby i na tyto zápasy přišlo přes čtyři tisíce fanoušků a Karviňáci ukázali, že na fotbal se tady chodí. Ne jako třeba naposledy v Boleslavi na reprezentaci, kde přišla tristní návštěva 1700 diváků. Myslím, že podobný zápas by v Karviné dovedli ocenit lidé daleko více.

Celý rozhovor v tištěném vydání Deníku.