O všem podstatném rozhodl málokdy vídaný kiks brankáře Bertelmana, který hlavičkovou malou domů od spoluhráče zapomněl zpracovat v náručí a domácí Ciku vsítil nejsnadnější gól ve svém životě. „To je pravda, lehčí branku jsem nikdy nedal," culil se po utkání hračička v karvinských službách.

Domácí vymysleli na Sokolov dokonalou taktiku. Vzhledem k tomu, že jim chyběli zkušení Homola s Mišinským a další zkušený borec Fischer začal jen na lavičce, přenechali iniciativu hostům a ti se s nečekaně volným prostorem pro seberealizaci nedokázali vypořádat.

„Trochu mě překvapila sestava Karviné i způsob její hry. Chyběli tam zkušení hráči, takže domácí nastoupili nějak zakřiknutě. To jsem nečekal. Přece jen měl soupeř až na tu poslední porážku v Mostě velmi dobrou sérii, takže jsme spíš očekávali jeho aktivní nástup a jiný scénář. Najednou jsme byli nuceni tvořit hru, což zrovna není náš šálek kávy," přiznal po utkání trenér Baníku Aleš Jindra.

Úvodní minuty tak patřily hostům, jenže pořádnou šanci si nebyli schopni vytvořit. „Souhlasím. Kromě břevna ve druhé půli jsme si vlastně nevypracovali nic. Jen nějaké náznaky, a to je málo," dodal Jindra.

Domácí dlouho trpělivě čekali, hráli pozorně zezadu a dařilo se jim sem tam předvést i líbivou kombinaci. „Chtěli jsme hrát od půlky a vyčkávat na naše příležitosti. Sokolov je totiž velmi silný v rozehrávce a v brejcích. S hrou do plných má ale problémy. Na HFK v Olomouci hrál proti deseti skoro celý poločas a branku nedal. Chtěli jsme zkusit něco podobného," přiblížil po zápase taktiku kouč MFK OKD Josef Mazura.

Taktika to byla zjevně účinná. Pomohla domácím dostat se do několika šancí, byť hosté všechny přežili. Včetně Limanovského tyče.

„Pozitivní je, že jsme se po akcích ze strany dostávali do zakončení. Ještě to není fotbalové, třeba Fiala se dostane do koncovky na pěti metrech a přestřelí bránu. Jenže mladí potřebují nabrat zkušenosti a hrát. Jiná cesta není, proto dostanou šanci i příště," vysvětloval Mazura. Na mysli měl kromě Fialy i Limanovského na opačné straně hřiště. A jak se mu líbil mladý Polák Legierski, který dostal šanci místo zkušeného Mišinského?

„Legierski se snažil. Když zapracuje na tom, aby byl silný na baloně, bude pro tým ještě platnější," míní Mazura.

MFK OKD Karviná – Baník Sokolov 1:0 (1:0)

Branka: 27. Ciku. Rozhodčí: Mikel – Pochylý, Arnošt. ŽK: Mikula, J. Hoffmann – M. Hoffmann, Šamánek, Vrtělka. Diváci: 1051.

Karviná: Paleček – J. Hoffmann, Mikula, V. Cverna, Knötig – Fiala (86. Fischer), Vaněk, Hottek, Limanovský – Ciku – Legierski (66. Besta). Trenér: Josef Mazura.

Sokolov: Bertelman – Blažek, Vondráček, Hošek, Dřížďal – Vrtělka, Čada – Vaněček (64. M. Hoffmann), Dvořák, Hrubý (80. Machek) – Šamánek. Trenér: Aleš Jindra.