Karvinští, které i odborná veřejnost bere za pokračovatele FC Karviná, ačkoliv je to těžký omyl, vedli v Jablonci v poločase 3:1, přesto si neodvezli ani bod. Místní stadion dělal čest svému jménu, diváci v úvodním ligovém kole viděli osmigólovou přestřelku. 

Třetím nejrychlejší gólem v historii soutěže otevřel skóre už ve 12. sekundě hostující Voltr. Zelený se uvolnil na hranici pokutového území a jeho centr skončil na hlavě posily z pražské Slavie – 0:1. „Samozřejmě to potěší, ale určitě není to nic, co bych nějak zvlášť sledoval. Spíš mě mrzí, že jsme v druhé půli dostali čtyři góly a prohráli," řekl novinářům Voltr, který se trefil hned ve své soutěžní premiéře za Karvinou.

Bleskovým gólem vyústila snaha hostujícího týmu zaskočit v samém úvodu favorita. „Stoprocentně jsem je chtěli překvapit, protože jsme četli nějaká vyjádření jabloneckých hráčů. Takže jsme si v kabině řekli, že ze začátku na ně chceme vlítnout, abychom jim dali najevo, že zápas nebudou mít jednoduchý," prohlásil Voltr.

Karvinští fotbalisté (vpravo Jan Šisler, vzadu gólman Branislav Pindroch) v utkání v Jablonci.Zdroj: FK Jablonec

Zlomem v utkání byl podle něj úvod druhé půle, kdy Jablonec v rozmezí 47. a 49. minuty srovnal na 3:3. „Bohužel myslím, že jsme nepřišli do druhé půle stoprocentně koncentrovaní. Dostali jsme dva góly, jsme nováček, takže s námi ty dva góly asi trochu zamávaly," dodal Voltr.

Jablonec po jeho brance na 0:1 přitlačil a po čtvrthodině hry srovnal. Po přesném centru od Masopusta z pravé strany zatloukl míč zblízka do branky hlavou Wágner. Domácí pokračovali v aktivitě, jenže góly střílel nováček. První šanci ještě jablonecký brankář Valeš po krásné uličce Budínského Jurčovi ve 25. minutě chytil, ale míč se vzápětí ke slovenskému útočníkovi odrazil zpět a ten jej poslal do odkryté branky – 1:2.

Ve 40. minutě nepříliš nebezpečně vystřelil z dálky Zelený, jablonecký gólman chyboval, míč mu vypadl a dorážející Jurčo doklepl pod břevno. Poločasový stav 3:1 pro Karvinou už vypadal hodně nadějně.

Domácí kouč Frťala poslal do druhé půle Kubistu s Doležalem a Severočeši bleskově srovnali. Nejprve ve 47. minutě po centru z přímého kopu hlavou snížil Wágner, za dvě minuty se vydal na útočný výlet stoper Pernica, narazil si s Wágnerem a prudkou ranou k tyči vyrovnal na 3:3.

Jablonecký Wágner zkompletoval první hattrick tohoto ročníku v 74. minutě, kdy se po Doležalově nepovedené střele dostal sám před Pindrocha a přízemní střelou otočil stav.

Karviná v závěru odešla a v 84. minutě inkasovala popáté, když se hlavou po Trávníkově centru prosadil Doležal. Trenérovi Karviné Weberovi tak zhořkl návrat do Jablonce, kde dlouhá léta působil.

„Vítězství je strašně důležité, protože vždy vstup do soutěže je pro každý tým zásadní. Jsme rádi, že jsme odvrátili blamáž, která po první půli hrozila. Kluci ukázali, že vnitřní síla v týmu je," řekl na tiskové konferenci domácí trenér Zdenko Frťala.

„Hráče jsme v poločase nabádali k obezřetnosti, protože jsme věděli, že přijde tlak domácích. Právě těch úvodních pět minut druhé půle rozhodlo o vývoji utkání. Ani ne čtvrtá a pátá branka, ale těchto pět minut. Tam jsme to neunesli," připustil karvinský trenér Jozef Weber.

FK Jablonec – MFK Karviná 5:3 (1:3)

Branky: 15., 47. a 74. Wágner, 49. Pernica, 84. Doležal – 25. a 40. Jurčo, 1. Voltr. Rozhodčí: Orel – Wilczek, Pospíšil. ŽK: Mehanovič, Kubista, Hybš, Beneš – Janečka, Duda, Fiala. Diváci: 2570.

Jablonec: Valeš – Nový, Pernica, Beneš, Hybš – Hübschman (46. Kubista) – Masopust (75. Díl), Mehanovič (46. Doležal), Trávník, Jiráček – Wágner. Trenér: Frťala.

Karviná: Pindroch – Janečka (78. Panák), Toml, Hošek, Eismann – Šisler – Okleštěk (54. Duda), Budínský, Zelený – Voltr – Jurčo (63. Fiala). Trenér: Weber.