Už na podzim o něm bylo slyšet, tam se ale ještě nevyvaroval výkyvů formy. Naopak na jaře patří v každém utkání k nejlepším hráčům ligového nováčka. Svěřenci kouče Jozefa Webera si v posledním utkání dovezli tři body z Jihlavy a pod výhru 4:2 se Budínský podepsal gólem a dvěma asistencemi na branky spoluhráčů.

Lukáši, jak hodnotíte tři body z Jihlavy?
Jako velké plus v našich ligových plánech. S klukama jsme se shodli, že to jsou nesmírně důležité tři body, které nám dávají zase více klidu do dalších kol.

Zápas nabídl slušnou přestřelku. Čekal jste to?
Moc ne, bylo to takové hektické, kdy na nás Jihlava vletěla a nastřelila z jedné akce dvě tyče. Měla nebezpečné centry, z toho pramenil i ten jejich první gól. Naštěstí jsme tou dobou už vedli. Po tom úvodu jsme se oklepali, dali si balon na zem a dařilo se nám soupeře přehrávat kombinačně.

Připomnělo vám to podzimní duel v Hradci (4:3 pro Karvinou), kde to mělo podobně divoký průběh?
Ano, to mi připomnělo. Mně osobně se v Hradci dařilo podobně (dva góly + nahrávka – pozn. aut.), tak se mi hned vybavily vzpomínky na ten zápas. Přece jen, čtyři góly venku se jen tak nedávají.

Už jste zmínil, že se vám osobně dařilo. Patřil tedy duel v Jihlavě k vašim nejlepším v kariéře?
Dá se říct, že jo. Měl jsem docela dost prostoru, hodně se potkal s balonem. Hlavně to ale vyšlo celému týmu. Věřili jsme si, že tady můžeme něco uhrát a šli si za tím.

Jihlava se dokázala vrátit do zápasu, ale po změně stran už se k ničemu pořádnému nedostala. Viděl jste to podobně?
Ano, my jsme si za stavu 3:1 říkali, že musíme v klidu dohrát poločas, aby to nebyla divočina jako v tom Hradci, ale to se nám nepovedlo, soupeř snížil na 2:3. Naštěstí druhá půle už byla fakt zodpovědná od všech hráčů. Oproti zápasu na Dukle se nám herně dařilo, Jihlava má přeci jen jiný způsob hry než Dukla, která drží balon a hraje rychle. Pokud se nám v Jihlavě podařilo zastavit domácí útok a dali jsme si dvě tři přihrávky, už jsme získávali převahu.

Jihlava asi také byla pod mnohem větším tlakem než vy.
Tak to je pravda, její postavení v tabulce není dobré, to mohlo hrát nějakou roli. Ale zase tolik jsme na to nesázeli. Soustředíme se vždy na sebe a moc nekalkulujeme, kdo je pod jakým tlakem.

Před jarem existovaly dva scénáře – že se před těžkou sérií Plzeň, Slavia, Sparta nechytnete a budete muset v těchto zápasech bojovat o každý bodík, anebo naopak, že vám to vyjde a tyto domácí zápasy si budete moci užít. Jste rád, že platí druhá varianta?
Samozřejmě, týmu se teď daří a my z toho budeme chtít vytěžit, co jen půjde. Určitě se nespokojíme s pouhou záchranou. Chceme skončit co nejvýš. Ty domácí zápasy, co nás teď čekají, to bude hodně velká výzva.

Ale nemáte v nich co ztratit. Věříte si na body?
Vždycky záleží na tom, jak se zápas vyvíjí a co vám soupeř dovolí. Ale hrajeme doma, kde jsme silnější, takže si určitě můžeme říct, že z těch zápasů chceme uhrát nějaké body. Na taková utkání je potřeba se těšit.

Jako první přijede v neděli mistr z Plzně. Jak vzpomínáte na první vzájemný zápas?
Moc dobře ne, Plzeň proti nám hrála v rozestavení 4-4-2 a bylo hrozně těžké se dostat k míči, natož ho pak udržet. Do hry jsme se tam moc nedostali. Ale zase to nebyla žádná ostuda, pamatuji si, že Mára Janečka měl za stavu 1:0 šanci srovnat. Doma bychom si mohli věřit víc, zvláště po tom dobrém vstupu do jara. Nemusíme mít svázané nohy, tak doufám, že to půjde vidět a snad nás fanoušci za nějakým tím bodem dotlačí.