Na Bohemians strávil první roky své dospělé kariéry. Trenér Jozef Weber mu dal ještě jako náctiletému šanci a „Bůďa" ji využil. Prosadil se do A-týmu, sbíral ligové starty a otrkával se.

Dnes už je v pětadvaceti v nejlepším fotbalovém věku a také jedním z tahounů karvinského mužstva, které může v závěru sezony spolurozhodovat o tom, kdo sestoupí z letošního ročníku nejvyšší fotbalové soutěže.

Lukáši, kdo je podle vás dvě kola před koncem největším adeptem na sestup?
Asi Příbram, pokud dvakrát nevyhraje. O druhém se rozhodne mezi Jihlavou, Hradcem a Bohemkou, ale té sestup opravdu nepřeji.

Paradoxně jí můžete minimálně znepříjemnit situaci před jejím závěrečným utkáním v Hradci Králové…
To ano, Bohemka bude muset nad námi vyhrát, pokud to nechce nechávat na poslední kolo, ale my jsme na ni připraveni. Víme, že nás utkání bude bolet.

V Ďolíčku se bojovalo nadoraz vždy. V poslední době se ale i Klokani výrazně zvedli po fotbalové stránce. Čekáte tedy zítra spíš boj, nebo fotbalovost?
Boj to bude určitě, ale nepředpokládám, že by Bohemka najednou přestala chtít hrát fotbal. Záležet bude i na vývoji utkání. Ono i to specifické prostředí Ďolíčku dokáže hodně. Diváci tam mohou být vaším dvanáctým hráčem, ale taky umí být i pořádně nepříjemní. Na to je třeba se připravit.

Vy atmosféru místního stadionu dobře znáte. Už jste na ni spoluhráče připravoval?
Něco jsme si zběžně řekli, ale kolektiv máme zkušený, takže určitě není třeba se nějak hroutit z nepříznivého vývoje zápasu. Navíc jsme dávno zachránění, čili můžeme hrát bez obav. To Bohemka nemá nic jisté a bude pod tlakem. Ta situace na ni může klidně dolehnout.

Budete mít jako bývalý Klokan speciální motivaci uspět?
Já myslím, že ne. Naše motivace je každý týden stejná – chceme uspět. Jako hráči hrajeme pořád o svoje jméno a budoucnost, navíc ve hře je pořád první polovina tabulky. Skončit jako nováček do osmého místa, to by byl hezký počin. Navíc jsme si na jaře už pár slabších chvilek vybrali a neradi bychom je zopakovali v posledních dvou zápasech, když už relativně o nic nejde. Nám jde pořád o dobré umístění.

Nakoplo vás herně povedené utkání proti Spartě, které jste se fotbalově vyrovnali?
Svým způsobem ano, i když v lize je velký rozdíl mezi domácími a venkovními zápasy. Doma nám diváci pomůžou, je tam skvělá atmosféra. My budeme věřit, že fanoušci dorazí i na Bohemku a podpoří nás tak, jako třeba na Slovácku nebo v Teplicích. Je fajn, že za námi jezdí i takové dálky. I jim se budeme chtít odměnit dobrým výkonem.

Svou střeleckou sbírku sedmi branek nerozšíříte? Když se vám povede hattrick, dostanete se na magickou hranici deseti gólů…
Já budu rád za jakoukoliv výhru, i když se na ní nebudu gólově podílet. Jde mi především o tým. A hattrick? Tak ten bych si nejraději nechal na poslední kolo doma s Jabloncem, aby z toho naši výborní fanoušci taky něco měli (úsměv).