Trenér Milan Procházka, který k mužstvu přišel v zimě, tak splnil svou jarní misi a udržel třetí největší město Karvinska v krajském přeboru. „Bylo by nedůstojné, kdyby Orlová musela hrát A třídu. Ale zkomplikovali jsme si to sami předchozími zápasy, které jsme nedotáhli do zdárného konce. Naše chyba," uznal trenér Slavie.

Před zápasem přemýšlel, co asi tak řekne hráčům v kabině. Jak je namotivuje. „Nakonec jsem neřekl skoro nic. Uvažoval jsem spíš tak, že z psychologického hlediska je nutné udělat něco jinak, než obvykle. Takže jsem to nechal na hráčích, aby viděli, že jim věřím. Pouze starším klukům, kteří po sezoně asi končí, jsem řekl, aby tu svou štafetu předali mladým důstojně, to znamená, aby jim nevzali možnost hrát kvalitní soutěž," usmál se zdatný psycholog Procházka.

Slávisté se opravdu nechtěli zapsat do klubové kroniky jako tým, který pro město nezachrání krajský přebor. Od první minuty příkladně pracovali. Objektivně je třeba uznat, že Háj přijel v oslabené sestavě a ještě ke všemu se mu brzy zranil zkušený Trupl.

To hrálo domácím do not, na druhou stranu dostali hosté možnost srovnat stav z přísně nařízené penalty, takže poločasové skóre 1:1 bylo stále otevřené.

Naštěstí pro domácí se v posledním kole rozstřílel Tomáš, který dal hned čtyři góly. Zkušený Kopel mu na tři nahrál. „Do čeho jsem dnes kopl, to mi tam spadlo," radoval se slovenský štírek Michal Tomáš, který bude v nové sezoně hrát za sousední Dětmarovice.

„Dneska nám to směrem dopředu šlo, až jsem se sám divil. Ale hráli jsme s rozumem. Skvělý úvod druhé půle rozhodl o tom, že už si to uhrajeme. Dozadu nám to sice skřípalo, ale už jsme se vyvarovali toho, abychom inkasovali čtyřikrát, jak je naším zvykem," zasmál se Procházka.

Případný sestup by byl pro klub malou sportovní tragédií. „Je tady spousta šikovných mladých kluků, kterým jsme nechtěli odepřít možnost hrát v přeboru. Nižší soutěže už nejsou moc o fotbale," míní Procházka.

Orlová bojovala na dálku o setrvání v soutěži s Vendryní, se kterou nedávno přišla o dvougólový náskok. „Kdybychom kvůli tomu spadli, to bych asi nerozdýchal," uznal trenér Orlové. „Asi by nebyl problém zjistit během zápasu průběžné stavy dalších zápasů, já jsem ale nechtěl, aby se kluci rozptylovali. Měli jsme to jasně dané a na nikoho jsme se nemuseli ohlížet. Věděli jsme, že když vyhrajeme, zachráníme se. Mužstvu děkuji za příkladný výkon," uzavřel spokojený Procházka.

Slavia Orlová – TJ Háj ve Slezsku 5:2 (1:1)

Branky: 49., 54., 58. a 68. Tomáš, 10. Kolenko – 28. z pen. Konvička, 57. Dao. Rozhodčí: Potiorek – Vranay, Vojkovský. ŽK: 3:1. Diváci: 65.

Orlová: Polášek – Schimke, Věčorek, Kolenko, T. Herák – Jakubov (85. Botur), Široký, Matušík (79. Vybíral), Novotný (58. D. Renta) – Kopel, Tomáš (88. Koschny). Trenér: Milan Procházka.