Kromě Dolních Datyní, které úspěšně dohonily manko 0:2, se ostatní zástupci Karvinska mohli radovat z vítězství. Dolní Lutyně překvapila v Sedlištích, Stonava obrátila skóre s Dobraticemi a Albrechtice překvapily v Petřvaldě.

BD Stav Sedliště – Sokol Dolní Lutyně 0:3 (0:2)

Takový start nečekal v Lutyni snad nikdo. „Po té nepříliš dobré přípravě, kdy jsme trénovali na umělce v Orlové, a nepřesvědčivých výsledcích jsem absolutně nečekal, že nám úvodní jarní zápas tak vyjde," přiznal upřímně zkušený kouč na lavičce Sokola Jiří Skála.

Ale stalo se. Dolnolutyňským hráčům zjevně svědčila skvěle připravená hrací plocha. „Byli jsme na soupeře nachystaní, zejména na jejich vysoké hlavičkáře. Ale uskákali jsme to, ustáli, výborný byl gólman Šajer, který stáhl všechny vysoké míče. Celý tým pracoval poctivě dozadu," chválil Skála.

Branky: 23. Macháček, 25. Velký, 70. Twrdý. Rozhodčí: Kubáček. ŽK: 1:1. Diváci: 60.

D. Lutyně: Šajer – Kudlík, Hanusek, Vávra, Twrdý – Pěgřim, Velký, Szkuta, Ochodek – Havlásek (82. Fismol), Macháček. Trenér: Jiří Skála.

TJ Petřvald na M. – Baník Albrechtice 0:2 (0:1)

Jen o gól „hůř" než Lutyně dopadly Albrechtice. I jejich trenér byl příjemně překvapen. „Nečekal jsem to," zasmál se Tomáš Vychopeň na lavičce Baníku. Ne, že by svému týmu nevěřil, ale v Petřvaldu bývá obvykle horká půda. Znalci poměrů jistě souhlasně přikyvují.

Vychopeň se nebál a do základu postavil teprve patnáctiletého Parchanského, věkem snad ještě žáka. „Je u nás prvním rokem v dorostu. A jeví se hodně slibně," doplnil Vychopeň. Že by velký talent?

Albrechtice i Petřvald odehrály v neděli vyrovnané utkání. „Žádný z týmů neměl trvalou převahu, šlo vidět, že jde o start jarní části. Nerozehranost byla znát," přibližoval kouč Albrechtic, jehož tým byl ale aktivnější a koneckonců i produktivnější.

Branky: 44. z pen. Wojtyna, 85. Jan Kociolek. Rozhodčí: Poledník. ŽK: 2:3. Diváci: 80.

Albrechtice: Hekera – Korzeniowski, Věčorek, Dorozlo, Wojtyna – Parchanski, Široký, Jakub Kociolek, Izaiáš – Goj, Jan Kociolek. Trenér: Tomáš Vychopeň.

SK Stonava – TJ Dobratice 3:2 (1:2)

Výborný obrat se povedl fotbalistům Stonavy, kteří na domácím hřišti zvrátili nepříznivý průběh proti Dobraticím. Trenér Stonavy Josef Čermák vsadil od začátku na hru s jedním hrotem. „Rozestavení 4-5-1 mě překvapilo," podivil se předseda stonavského klubu Jiří Frait.

Domácí však z této skutečnosti vytěžili vedení. Už v 6. minutě se po centru Macka krásně z voleje prosadil ostřílený Juroszek.
Ještě do 20. minuty bylo s domácí hrou vše v pořádku, pak ale najednou, jako když utne. „Dobratice přivezly mladý běhavý tým," postřehl Frait. „Nátlakovou hrou nás dostaly do úzkých," přidal se trenér Čermák. To vyústilo v poločasový stav 1:2.

Druhá půle už byla o něčem jiném. Trenér Čermák přeskupil řady, do zálohy postavil mladého Szweda, do útoku posunul Kisela a neslo to své ovoce, přestože musel v průběhu utkání nuceně střídat nezvykle oba stopery.

„Já bych řekl, že celý druhý poločas jsme měli navrch. V některých pasážích jsme soupeře doslova mačkali," mínil Čermák po výhře.

Branky: 6. Juroszek, 72. Aniol, 83. Feber – 21. Hlaváč, 43. Figura. Rozhodčí: Chýlek. ŽK: 2:2. Diváci: 85.

Stonava: Tvardík – Škuláň, Hojdysz (46. Szwed), Sochora (68. Hromada), Hančin – Feber, Kluz, Kisel, Aniol, Macko (89. Zachata) – Juroszek. Trenér: Josef Čermák.

TJ Dolní Datyně – Pražmo Raškovice 2:2 (0:1)

Umělka v Havířově fotbalistům Dolních Datyní nesedí. Kvůli nevyhovujícímu stavu domácího hřiště musely Datyně proti Raškovicím nastoupit na vedlejším hřišti indiánů a hned na úvod ztratily.

„Jsme zklamaní. Šancí jsme měli na dva zápasy a nic z toho," zlobil se trenér havířovského celku Radek Nešpor. Jen v první půli napočítal svým hráčům šest tutovek, konkrétně Svrčinovi, Kubienovi, Bilasovi i mladému dorostenci Vrbackému, jemuž dal od začátku důvěru. „Je šikovný, takže jen ať získává herní praxi," dodal na adresu havířovského talentu.

Domácí přiváděl k zoufalství raškovický gólman, který pochytal i nemožné. „Nebýt jeho, bylo dávno rozhodnuto," potvrdil Nešpor. Místo toho, aby domácí v poklidu vedli o tři čtyři branky, tak prohrávali. „Nakonec jsme to dotáhli aspoň k remíze," dodal Nešpor.

Branky: 62. Robin Bilas, 65. Vlček – 32. Boráň, z pen. 56. Farský. Rozhodčí: Ham. ŽK: 2:4. Diváci: 20.

D. Datyně: Vasilko – Rohel, Tomašák, Dolák – Kodenko, Vlček (85. Hruška), Miczka, Robin Bilas, Svrčina (60. Baláž) – Kubiena. Vrbacký (75. Kulhánek). Trenér: Radek Nešpor.

Vážení čtenáři, Deník na svém webu nezveřejňuje celý obsah novin a celé znění všech článků. Ucelené zpravodajství z regionu, České republiky i zahraničí, kultury a sportu, a také rubriky zábavy, osobní inzerce nebo speciální přílohy najdete v tištěném vydání Vašeho deníku nebo ve zlevněné předplacené internetové verzi. Aplikaci e-paper (elektronické vydání novin) najdete ve spodní části těchto webových stránek. Deník v plném znění takto můžete po připojení číst kdykoliv a kdekoliv na počítači nebo mobilním zařízení. Stránky i jednotlivé články můžete tisknout nebo archivovat.