Fotbaloví rozhodčí jsou vděčným tématem sportovních médií i hospodských debat napříč celou republikou, Karvinsko nevyjímaje.
S nástupem nového roku byl do čela komise rozhodčích Okresního fotbalového svazu Karviná zvolen Jakub Mojžíš, který je už patnáct let aktivním rozhodčím pískajícím momentálně třetí ligu a v rozhovoru pro Deník například prozradil, jaké úkoly pod jeho vedením komisi rozhodčích čekají.

Pane Mojžíši, zkuste přiblížit, co vlastně obnáší být fotbalovým rozhodčím?
Je jasné, že rozhodčí je obvykle ta nejméně oblíbená postava na hrací ploše (úsměv). Člověk by proto měl být připravený na to, že si vyslechne řadu nadávek, ale postupem času je přestanete vnímat. Většinou je rozhodčí každý víkend delegován příslušnou komisí na nějaké utkání, které odřídí a dostane za to i slušnou odměnu. Je to hlavně možnost zůstat nějakou formou u fotbalu, pokud třeba člověk prodělal zranění v aktivní kariéře, které mu znemožnilo v hraní pokračovat. A taky je to samozřejmě možnost dosáhnout ve fotbale vyšších soutěží, než by se vám to podařilo jako hráči. Já třeba mohu s jistotou říci, že jako hráč bych si třetí ligu určitě nezakopal.

Co si okresní komise rozhodčích vytyčila za svůj největší cíl?
Jedním z našich hlavních cílů je to, aby všechna utkání okresního přeboru mužů byla obsazena celou trojicí rozhodčích. Já osobně považuji stav, kdy utkání řídí pouze jeden kvalifikovaný rozhodčí za žalostný. Je to špatně jak pro samotného rozhodčího, protože nemá kvalifikované kolegy asistenty, na které se může stoprocentně spolehnout, tak pochopitelně pro hráče, kteří sporná rozhodnutí berou mnohem hůře od pomezního rozhodčího laika než od rozhodčího kvalifikovaného. To bohužel úzce souvisí s malým počtem rozhodčích, které máme k dispozici.

Ano, není tajemstvím, že OFS Karviná se potýká s nedostatkem rozhodčích. Co s tím?
Rozhodčích je opravdu nedostatek, ale situace zatím není kritická. Všechny zápasy jsme schopni obsadit alespoň jedním rozhodčím, a pokud už není zbytí, pomůžeme si rozhodčími z vyšších soutěží, kteří vyšli z našeho okresu. Nicméně chceme do budoucna minimálně všechna utkání okresního přeboru mužů obsadit třemi rozhodčími a proto potřebujeme nové lidi.

Čím byste rádi případné nové arbitry oslovili?
Můžeme jim nabídnout bezplatná pravidelná školení, která se konají během sezony jednou měsíčně. Rozhodčí mají po této stránce absolutní komfort. Seminářů se jako lektoři budou účastnit ligoví delegáti nebo rozhodčí, kteří jsou na listině FIFA a řídí mezinárodní utkání i utkání naší nejvyšší soutěže. V komisi jsou rozhodčí, kteří buď řídili, anebo ještě stále řídí utkání MSFL a divize. Používáme špičkové výukové materiály od UEFA. Rozhodčí od nás mohou rovněž očekávat pomoc v kritických situacích, o kterých není obzvláště v počátcích kariéry nouze. Rádi se podělíme o své zkušenosti a přispějeme tak k rozvoji každého z rozhodčích.

Kdo všechno se může rozhodčím stát?
Vlastně skoro všichni. Jsou to muži i ženy starší patnácti let, horní věkovou hranici nemáme. Mohou to být fotbalisté, trenéři, funkcionáři, ale i diváci, kterým se současné výkony rozhodčích nelíbí a chtějí s nimi něco udělat. Měli by to však být lidé, kteří mají fotbal rádi.

Co musí takový zájemce o funkci rozhodčího udělat?
Tak nejprve by se s námi měl zkontaktovat. Buď přes webové stránky pomocí tohoto formuláře nebo telefonicky na číslech 725 602 926 či 739 299 599. Pak už se domluvíme na termínu schůzky, kde případným adeptům vysvětlíme všechny podrobnosti. Rozhodčí musí před sezonou na přelomu února a března absolvovat vždy test z pravidel fotbalu a pravidelný předsezonní seminář. Pokud budou zájemci úspěšní, obdrží licenci C, která je opravňuje k řízení utkání na úrovni okresu. Samozřejmě se začíná nejprve u malých dětí a postupně se dopracovává až k utkáním mužů.