Na finálový turnaj do Havířova se kromě Premia sjely týmy BT Ježek Praha, Chemcomex Praha, SK SICO SC Jilemnice, J. K. Trans Varnsdorf a SK Jílové.

Hned v prvním utkání ve skupině se Premium utkalo v repríze loňského finále s velice silným týmem Jilemnice, který přijel posílen o čtveřici slovenských legionářů v čele s bývalým hráčem Premia Jaroslavem Súkeníkem. Velmi vyrovnané utkání rozhodla ve prospěch Premia jediná branka, kterou vstřelil René Kilnar.

„Do utkání jsme vstupovali s respektem k síle soupeře. Čekalo se na to, kdo udělá první větší chybu. Nakonec se nám podařilo vstřelit gól po spolupráci Goje s Kilnarem a výsledek jsme ubránili. Hrála se krásná sálovka, která se divákům musela líbit. Bylo to pro nás velmi důležité vítězství", řekl k prvnímu utkání trenér Premia Roman Pich.

Ve druhém duelu ve skupině se Premium utkalo s týmem BT Ježek Praha. V prvním poločase drželi Pražané s Premiem ještě krok, jedinou branku vstřelil v závěru prvního poločasu domácí Goj. Po přestávce se však výkon Premia výrazně zlepšil a Ježek už tlaku domácího týmu nestačil čelit, takže skóre narostlo až na konečných 7:0.

„Utkání jsme měli od začátku pod kontrolou a postupně jsme se prosadili i střelecky. Učinili jsme tak druhý krok k obhajobě titulu", řekl k zápasu trenér Pich.

V semifinále čekal na Premium stejný soupeř jako loni, dvojnásobný mistr ČR z let 2013 a 2014, tým SK Jílové. Jako první se prosadili hosté, které poslal do vedení Michalec. Premiu se podařilo otočit skóre na 3:1, ale v poslední vteřině prvního poločasu zápas zdramatizoval svou druhou brankou jílovecký Michalec. Ve druhém poločase Premium svůj náskok pojistilo dalšími dvěma brankami a dovedlo zápas do vítězného konce.

„Nechtěli jsme nic podcenit a vycházeli jsme ze zajištěné aktivní obrany. Dostali jsme ovšem první gól po nešťastném odrazu míče od našeho hráče. Museli jsme vytáhnout obranu a být aktivnější, což se ukázalo jako dobrá volba a postupně jsme se začali prosazovat. Soupeř byl v obraně velmi dobře organizován a brankář doslova čaroval. Ale nakonec jsme ten třetí krok zvládli", uvedl k semifinálovému zápasu Roman Pich.

I finále mělo stejné obsazení jako loni. Premium se znovu utkalo s týmem Jilemnice, která však proti loňskému roku měla mnohem silnější tým. Zcela vyrovnané utkání bylo dlouho bezbrankové. První gól vstřelil až ve 20. minutě domácí Rozhon. Minutu poté však nádhernou střelou vyrovnal nejlepší hráč soupeře Súkeník. Rozhodnutí padlo ve 26. minutě, kdy vrátil Premiu vedení Malý. Jilemnice proti brance vehementně protestovala, neboť podle mínění jejích hráčů rozhodčí těsně předtím přerušili hru. Arbitři ale branku uznali a ztrátu koncentrace Jilemnických využil o minutu později Kilnar gólem na 3:1. Premium si poté už vedení pohlídalo a obhájilo tak mistrovský titul.

Trenér Roman Pich k finálovému zápasu řekl: „Finále bylo tím pravým vyvrcholením, kdy oba týmy hrály jako v dobách své největší slávy. Říkal jsem si, že kdo dá první gól, vyhraje celé utkání. Proto bylo velmi důležité zodpovědně bránit a snažit se proměnit šance. Štěstí stálo na naší straně. Tímto děkuji všem hráčům, sponzorům a celému realizačnímu týmu, který se podílel na organizaci celého mistrovství, za odvedenou práci. Nyní nás čeká příprava na červnový PMEZ, ve kterém bychom nechtěli udělat ostudu a důstojně reprezentovat obec Stonava a českou sálovku."

„Moc rádi jsme se setkali s bývalými hráči, funkcionáři a fanoušky, kteří se přišli na tento turnaj podívat (Saša Kain, Karel Pastrňák, Jura Kodenko atd.)," řekla po turnaji delegátka ČFSF Miloslava Suchánková.

Premium získalo také jednu individuální cenu. Nejlepším střelcem turnaje se stal s 5 brankami René Kilnar. Nejlepším hráčem turnaje byl po zásluze vyhlášen Jaroslav Súkeník z Jilemnice a nejlepším brankářem turnaje byl zvolen Zdeněk Pekař z SK Jílové.

VÝSLEDKY

Skupina A: Chemcomex – Varnsdorf 7:0, Chemcomex – Jílové 3:0, Varnsdorf – Jílové 2:5.
Pořadí: 1. Chemcomex 6, 2. Jílové 3, 3. Varnsdorf 0.
Skupina B: Stonava – Jilemnice 1:0 (Kilnar), Jilemnice – Ježek 4:4, Stonava – Ježek 7:0 (Goj, Kubeš, Kolář, Kilnar, Malý, Rozhon, Hladík).
Pořadí: 1. Stonava 6, 2. Jilemnice 1 (4:5), 3. Ježek 1 (4:11).

Semifinále: Chemcomex – Jilemnice 1:4, Stonava – Jílové 5:2 (Kilnar 2, Goj, Malý, Hladík)
O 5. místo: Varnsdorf – Ježek 0:2
O 3. místo: Chemcomex – Jílové 2:0
Finále: Stonava – Jilemnice 3:1 (Rozhon, Malý, Kilnar)

Sestava Premia: Tomáš Meller, Aleš Hekera – Tomáš Hladík (2 branky), Vladimír Neuman, Oldřich Malý (3), René Kilnar (5), Martin Rozhon (2), Robert Kubeš (1), Martin Kolář (1), Jaroslav Goj (2), Aleš Rončka, David Levčík.

Jiří Havlásek