Tak nějak to před pátečním duelem na novém stadionu v Karviné-Ráji vnímají fotbalisté ligového nováčka.

Lístky na Spartu zmizely za neuvěřitelných šest hodin od doby, co šly do prodeje. „Senzační zpráva," uznává trenér Karviné Jozef Weber. „Věřím, že zápas pro nás bude jakýmsi vyvrcholením úspěšné nováčkovské sezony," čeká Weber svátek se vším všudy, tedy i s příznivým výsledkem.

Otázka je, kdo všechno zasáhne do hry. Sparta má sice početnou marodku, ale problémy hlásí i Karvinští. Na Slovácku nehráli Janečka s Šislerem, pro zranění odstoupil i stoper Košťál. „Je to pravda, ale na tréninku byli všichni včetně Košťála," nechtěl trenér prozradit nic bližšího.

Karvinský klub přivítá letenského giganta poprvé ve své historii. Byť se Spartě nepodařila jarní část, bude to pro Karvinou pořád specifické utkání. „Je to pro nás extrémně zajímavý soupeř, ať se v tabulce pohybuje kdekoliv. Podobně to určitě vnímají i fanoušci, což ostatně dokázali tím, že zápas vyprodali," pokračoval Weber. „Sparta má teď nějaké svoje problémy, ale to nechceme řešit. Chceme ji porazit," ujistil.

Fanoušci by měli znovu zaplnit všechna místa. Klub hlásí vyprodáno.Zdroj: Ivo Dudek

Může být Sparta kvůli rozsáhlé marodce pro trenéry Karviné méně čitelná? „Ono se kolem toho dost píše, ale poslední tři zápasy odehráli víceméně v totožném složení, takže přibližně víme, jak proti nám nastoupí. Nebezpečná pro nás bude rozhodně kvalitou hry. Má nadstavbové hráče v ofenzivě, ať už jde o Davida Lafatu, Šurala, Konatého a další. Představují velkou sílu," uznává Weber a zmínil i Lafatových 192 ligových gólů. „To opravdu klobouk dolů," dodal.

Mimochodem, i on byl v letech 1989 až 1991 součástí pražského klubu a slavil s ním dva tituly. „To už je dávno," pousmál se na dotaz, jestli si je vybavuje. „Vybavím si spíš jeden konkrétní zápas. Hráli jsme v Drnovicích a dopadlo to 4:4. To byl skvělý zápas. Drulák dal gól, Nedvěd srovnal, přelévalo se to na obě strany, krásné utkání," zavzpomínal.

Bral by podobný výsledek i v pátek? „Bral bych ten fotbal, to byl obrovský zážitek," pousmál se.

Ať se neopakuje Slovácko

Poněkud jiný zážitek si jeho svěřenci odvezli posledně z Uherského Hradiště. A může vůbec Karviné proti Spartě pomoct fakt, že je dávno zachráněná a nemusí se tedy stresovat? „No, nepomůže nám to v případě, že budeme hrát stejně jako v první půli na Slovácku," poznamenal Weber, hrubě nespokojený s výkonem mužstva. „Naopak nám to pomůže, pokud předvedeme výkon jako ve druhé půli. Ale k tomu je potřeba přidat nezbytnou bojovnost a nasazení," upozornil.

Jak dodal, hráči si v lize svými výkony píší svoje vysvědčení a to, jak skončí v ligové tabulce, by pro ně mělo být obrovskou motivací. „Jsme pod tím podepsaní všichni a neradi bychom slyšeli, že jsme se na závěr sezony vykašlali," uznal.

Ať dopadne utkání se Spartou jakkoliv, ligový nováček v končící sezoně prokázal svou životaschopnost. Jistě se zachránil po 27. kole, prakticky už ale po výborně odehraném podzimu. „Musím přiznat, že tak brzy jsem to nečekal. Je to paradox, ale myslím si, že letos bude na záchranu stačit i 27 bodů a ne těch obvyklých třicet. A 27 bodů jsme měli na kontě někdy po dvaadvacátém kole," připomněl. „Ale těší mě, že jsme se postavili určitým prognózám, jak v lize dopadneme. Jak výkony, tak výsledky jsme dokázali přilákat lidi na stadion a v soutěži obstáli. Je to hlavně zásluha hráčů a proto věřím, že i proti Spartě to dokážeme," zakončil.

Páteční svátek v Karviné se hraje ve 20.15 hodin.