"Pro nás je to po zaváhání Plzně důležité vítězství, ale je to jen jeden zápas. Navíc přijdou ty těžší, tohle bylo povinné vítězství, protože jsme hráli proti nováčkovi a navíc doma," řekl trenér Sparty David Holoubek. "Před zápasem, když jsem viděl tváře hráčů Karviné, tak nebyli úplně připravení na to, že nás tady porazí. Nevěřili si. My jsme chtěli víc a to rozhodlo," dodal.

Sparta se opět musela vypořádat s rozsáhlou marodkou, na níž jsou opory Rosický, Vácha, Frýdek nebo Václav Kadlec. Kvůli třízápasovému trestu za úder loktem z minulého kola navíc přišla také o klíčového záložníka Dočkala, kterého v sestavě nahradil teprve osmnáctiletý Havelka.

"Vstoupil do zápasu nervózně, ale to je normální. Postupem času se do toho dostal a předvedl fanouškům, že je to talentovaný, šikovný mladý hráč," uvedl Holoubek. "Nejdřív panovala lehká nervozita, ale snažil jsem se to brát tak, jak to je a podat co nejlepší výkon," dodal Havelka.

Domácí se už ve čtvrté minutě ujali vedení. Juliš našel před brankou Holzera a ten si připsal první gól za Spartu. Pak Letenští přenechali hru soupeři. Ve 20. minutě prošel až nečekaně snadno do vápna Moravec, v dobré pozici však vystřelil trestuhodně nad. Z další akce zahrozili hosté znovu. Eismannův centr vypadl brankáři Koubkovi z rukavic, před dotírajícím Moravcem ho ale stihl včas chytit.

Sparta byla blízko druhému gólu ve 35. minutě, Juliš však svou individuální akci na hranici vápna zakončil nepřesnou střelou. Krátce před poločasem už se domácí dočkali. Costa přesprintoval obránce a jeho centr našel zcela osamoceného Pulkraba.

Stejně jako u první branky stál u zrodu akce Mareček, který přitom původně vůbec neměl nastoupit. "Ráno mi volal doktor, že Lukáš je na infuzi a celou noc nespal. To mi moc do smíchu nebylo," uvedl Holoubek. "Lukáš odehrál dobré utkání, když vezmeme v potaz, že vůbec neměl hrát. Ale nechtěl bych ho s Bořkem Dočkalem srovnávat. Jsou to jiné typy hráčů. Ale potvrzuje, že je to velký hráč a má Spartě co dát," dodal.

Karviná měla více ze hry i po přestávce, jediným výsledkem ale byl nevýrazný pokus Eismanna. Trest přišel v 70. minutě, kdy se po kombinaci šikovně uvolnil kapitán Sparty Lafata a střelou do protipohybu si připsal už šestý gól v posledních pěti ligových zápasech.

Hosté mohli duel zdramatizovat v 79. minutě, ale volej Voltra v těžké pozici na malém vápně skončil těsně nad. Blízko čtvrté branky byla vzápětí Sparta, ale Mustedanagič trefil tyč.

"Sparta vyhrála zaslouženě. Po první brance to pro nás bylo složité. V poli jsme sice podali solidní výkon, co se týče kvality hry a držení míče. Ale fotbal se hraje ve vápně a tam se Sparta prosadila," prohlásil kouč Karviné Jozef Weber.

Spartě po vítězství patří v tabulce pátá příčka s bodovým odstupem za čtvrtou Mladou Boleslaví a tříbodovým mankem za třetí Slavií. Letenští se navíc vítězně naladili na čtvrteční zápas Evropské ligy se Southamptonem, proti kterému si můžou zajistit postup do vyřazovací části.

Sparta Praha - MFK Karviná 3:0 (2:0)

Branky: 4. Holzer, 42. Pulkrab, 70. Lafata. Rozhodčí: Zelinka - Mokrusch, Černý. ŽK: Smrž (Karviná). Diváci: 7238.

Sparta: Koubek - Karavajev, Holek, Michal Kadlec, Costa - Juliš, Mareček, Havelka, Holzer (80. Ch. Frýdek) - Lafata (85. Dudl), Pulkrab (46. Mustedanagič). Trenér: Holoubek.

Karviná: Laštůvka - Holík, Dreksa, Hošek, Zelený - Moravec (87. Galuška), Šisler, Okleštěk (11. Smrž), Panák, Eismann (58. Jurčo) - Voltr. Trenér: Weber.