Trenér MFK Jozef Weber po poslední domácí sérii provedl drobnou korekturu v sestavě a nechal na lavičce útočníka Jurča. Od začátku dostal šanci Voltr a odvděčil se perfektním výkonem. Ještě o fous lepší představení předvedl autor dvou branek Lukáš Budínský.

V duelu dvou nováčků tak slavil výhru vítěz posledního ročníku druhé ligy z Karviné. Čtyři branky se Karvinským povedly naposledy na apríla v Českých Budějovicích. Letos dali dohromady v nejvyšší soutěži pět venkovních branek, z toho tři hned na úvod Jablonci.

Karviná jednoznačně ovládla první půli. Hradec měl sice deset rohových kopů, ale nebyl prakticky vůbec nebezpečný. Pouze jednou se trefil mezi tyče, ale Polomova hlavička po standardní situaci byla velmi slabá. Hosté naopak dávali krásné branky.

Už ve druhé minutě se na šestnáctce dostal k technické střele Budínský, ale jeho pokus mířící k tyči ještě gólman Ottmar vyrazil na rohový kop.

O čtyři minuty později už se po „přiťunkutí" domácího Holeše parádně opřel do balonu z voleje a málem protrhl síť.

Rovněž druhá trefa hostujícího celku byla parádní. Ve 32. minutě hosté kopali roh, Budínský balon přizvedl hlavou k Voltrovi, který kousek za malým vápnem vystřihl nádherné nůžky – 0:2.

Hradec vypadal, že je na dně, ale na začátku druhé půle se zvedl. V 53. minutě odcentroval od brankové čáry Malinský a přesně našel hlavu kapitána Černého. Hned minutu poté se udála další důležitá chvíle. Šisler fauloval útočníka Žondru a Hradec kopal penaltu. Schwarz trefil břevno, od nějž se míč odrazil na zem a ven z brány. Sudí Franěk rozhodl, že šlo o gól a brankář Laštůvka se marně rozčiloval – 2:2.

Hradec byl poté lepší a snažil se rozhodnout. Velkou šanci měl útočník Žondra, ale na malém vápně špatně trefil zpětnou přihrávku.

Radek Voltr střílí nůžkami druhý výstavní gól Karviné.Zdroj: ČTK

Takže udeřili znovu hosté. Po Voltrově centru si balon zpracoval Šisler a tvrdě jej napálil do sítě o břevno hradecké brány – 2:4.

Po přiťuknutí Moravce převzal v 79. minutě míč opět Budínský a ranou k tyči Karvinou uklidnil.

Hradecká obrana připomínala v neděli ementál, možná i proto se domácí častěji snažili o ofenzivu. Ani defenziva Karviné není zrovna bez chyby, takže také ona spoléhala na pomoc kreativních a ofenzivních hráčů. Proto se zápas proměnil v gólovou divočinu, přitom samotní aktéři před utkáním předvídali, že to bude pravděpodobně o jednom gólu.

Na konečných 3:4 už jen kosmteicky upravil v nasatevném čase domácí Malinský.

FC Hradec Králové – MFK Karviná 3:4 (0:2)

Branky: 53. Černý, 55. z pen. Schwarz, 90(+2). Malinský – 6. a 79. Budínský, 32. Voltr, 69. Šisler. Rozhodčí: Franěk – Kříž, Hájek. ŽK: Malinský – Janečka, Laštůvka, Šisler, Košťál. Diváci: 2 336.

Hradec: Ottmar – Holeš, Polom, Plašil, Mudra – Malinský, Janoušek, Schwarz (78. Trubač), Vlkanova (72. Krátký) – P. Černý (88. Martan), Žondra. Trenéři: Frimmel a Pilný.

Karviná: Laštůvka – Holík, Košťál, Hošek, Zelený – Janečka, Šisler – Moravec, Budínský (88. Panák), Eismann (57. Jurčo) – Voltr (76. Puchel). Trenér: Weber.

Ohlasy trenérůBohuslav Pilný (Hradec Králové): "Špatně jsme do utkání vstoupili. První gól byla přitom situace, která se dala řešit. Mužstvo se dostalo dolů. Pak jsme měli hodně standardních situací, především rohů, ale sami jsme po standardce inkasovali. Ve druhé půli jsme během dvou minut vyrovnali, ale pak jsme propadli euforii a zapomínali jsme na zadní vrátka. Zápas se lámal při šanci, kterou měl Libor Žondra. Ale pak přišla nádherná střela Šislera a další gól. Nad mužstvem určitě nelámu hůl."

Jozef Weber (Karviná): "Byl to hodně emoční zápas. Vítězství se nerodilo lehce, Hradec má pořád velkou kvalitu. Trošku jsme spoléhali na taktiku z minulého roku, kdy jsme tady vyhráli ve druhé lize, tedy na standardní a brejkové situace. To se nám vyplatilo v prvním poločase. Hradec měl sice rohy, ale nebezpečný vůbec nebyl, kdežto my ano. Jenže na začátku druhého poločasu se Hradec dostal do hry. U té první branky byla chyba, propadli jsme, to se stane, pak jsme byli trochu dezorientovaní a najednou to bylo 2:2. Následnou pasáž utkání bych ale vyzdvihl, protože jsme se sebrali, dali další krásné góly a zápas kontrolovali, z naší strany to bylo hodně povedené. Myslím, že nováčkové ligy odehráli slušný zápas."