Je příjemné sobotní odpoledne a za sokolovnou v bohumínské městské čtvrti Záblatí, hned za hasičskou zbrojnicí, kráčejí za zvuku klubové hymny, kterou před devatenácti lety nahrál ostravský rozhlas, fotbalisté místního Slovanu k utkání s béčkem Havířova.

Když se před utkáním pozdravili havířovský Miroslav Matušovič a předseda domácích Jan Gříbek, došlo i na vtípek. „Kolik proti nám postavíte hráčů áčka?" chtěl vědět Gříbek. „Asi pět, jste moc dobří," odvětil popravdě Matušovič. „Fajn, nám to stejně nevadí, my máme na soupisce áčkových hráčů hned čtrnáct," opáčil s úsměvem Gříbek.

Areál fotbalového Záblatí.Zdroj: Michal Chadim

V utkání šlo totiž o souboj vedoucích týmů soutěže. Tou je pro Slovan Záblatí okresní přebor, který je léta zvyklý hrávat. Letos ho hraje dobře, byť s postupem to zase nevyšlo. Už poněkolikáté.

„Myslím si, že bychom si postup konečně zasloužili, protože už dlouho hrajeme pěkný fotbal a tento mančaft je velmi dobrý," míní předseda klubu. „Dokonce se dá přirovnat k době, kdy u nás trénoval pan Továrek a hráli tu hráči jako Kovařík, Bakoš, Baclík nebo tři bratři Václavkové," zavzpomíná Gříbek na devadesátá léta, kdy Záblatí hrálo stabilně I.B třídu a na jednu sezonu se podívalo ještě o stupínek výš.

Dlouholetý předseda klubu Jan Gříbek.Zdroj: Michal Chadim

Také diváků zde chodilo na fotbal mnohem více, byť už několik minut před úvodním výkopem je zřejmé, že atraktivita soupeře i střetnutí tentokrát přiláká do areálu, kterému dominuje a ční vysoko nad ním jedna z věží známého telefonního operátora, solidní návštěvu. „Ano, když o něco jde, lidé přijdou. Samozřejmě ne ve stovkách, ale když máme padesát šedesát platících, jsme spokojeni. Jinak si ale myslím si, že tohle není problém pouze Záblatí, ale vůbec celého české kopané," poznamenává Gříbek.

A slovo ztratí také nad již zmíněnou dominantou. „Ač se to nezdá, je ta věž je jedním z důležitých zdrojů pravidelných klubových příjmů," odhaluje předseda a pokračuje.

Fotbal se v Záblatí nehraje špatný.Zdroj: Michal Chadim

„K tomu nám pomohl náš bývalý hráč, který se později dostal k výstavbě takových zařízení. Potřeboval pokrýt území nad Bohumínem, vzpomněl si, že tady běhával a že by mohl pomoci. A nutno říct, že se mu to povedlo," zdůrazňuje Gříbek, že do kasy Slovanu tímto každý rok přiteče sto tisíc korun.

Díky tomu a také zásluhou dobrých vztahů s městem mohlo dojít také na rozsáhlejší rekonstrukci. „Ano, dali jsme peníze dohromady a zaměřili se na opravu tribuny, do které teklo a nebyla zateplena. To vše jsme změnili a navíc udělali novou fasádu," popisuje, přičemž novotou voní také šatny domácích i hostů.

Kudy tudy do Záblatí?

Fotbalové hřiště obléhá ze tří stran les a stromy, čtvrtou stranu tvoří teprve před nedávnem zrekonstruovaná tribuna.

Ještě před příchodem do areálu vás ale uvítá vstupní brána s bílým provedením názvu klubu. Hned za ní je zajímavý rozcestník který jinde nenajdete. Ukazuje, jak daleko jsou další evropské obce jménem Záblatí, akorát v polštině, slovenštině, srbštině či chorvatštině.

„Před lety jsme navázali družbu s kluby, které se jmenují jako my – Záblatí. Nejdříve jsme hledali v domácích končinách, našli jsme a dokonce pravidelně pořádáme turnaj obcí Záblatí. Nakonec jsme našli i polské Zablocie, slovenské Záblatie a dva kluby podobného názvu v bývalé Jugoslávii. Ty k nám ale jezdí jen zřídka, je to přece jen moc daleko," vysvětluje Gříbek.

Na fotbale si můžete dát tradiční klobásky.Zdroj: Michal Chadim

Společenský život v areálu neutichá ani v zimě. „V únoru pořádáme v sokolovně ples, o který je zájem. Už v prosinci jsou lístky vyprodané," připomíná.

Záblatí letos skončilo v první třetině tabulky, fotbal předvádí velmi dobrý. „Od posledního sestupu už uběhlo sedm let, takže si říkám, že bychom měli být s tím posunem do I.B třídy už na řadě. Moc se těším, až se to jednou povede. A když ne? Tak pojedeme dál, život nekončí," dodává dvaasedmdesátiletý funkcionář s tím, že hodně věří i svým nástupcům. „Mezi těmi mladými se cítím velmi dobře a chtěl bych jim pomoci nahoru. Nicméně nový předseda se už zaučuje, tak uvidíme," zakončuje s úsměvem Jan Gříbek.

ATRAKTIVITA HRY
Fotbal hraje záblatský Slovan kvalitní. Ostatně, před lety si vyzkoušel i vyšší soutěž. Hráči v tmavých dresech prohráli klíčový duel jara s posíleným Havířovem B 1:3, ale například tou dobou vedoucí Horní Bludovice zdolali 2:0, když měli jasně více ze hry. Špici tabulky hrají díky svému dynamickému útočnému fotbalu oprávněně.

CENA VSTUPNÉHO
Záblatí v tomto ohledu nevybočuje z normálu. Akorát, že muži i důchodci platí stejně, tedy 20 korun. Ženy a děti do 15 let neplatí samozřejmě nic, tak jako je tomu zvykem všude na Karvinsku.

OBČERSTVENÍ
Do Záblatí se chodí nejen na fotbal, ale i na klobásku za 40. Ta je známá díky své vůni i chuti. Stánek s občerstvením nabízí i nealko, kofolu, džus a podobně. Nechybí pochopitelně točené. Čepuje se Radegast dvanáctka za 26 Kč.