Jeho chvíle přichází právě na začátku jarní části ligy, která termínově spadá už do února. Krátká sonda do moravských a slezských klubů napoví, jak kdo pracuje na tom, aby byly plochy způsobilé ke hře.

NOVÁČEK ZATOPIL ZAČÁTKEM ÚNORA

Ligový nováček z Karviné odstartoval proces vyhřívání hlavního hřiště již minulý čtvrtek. „Obvykle se začíná topit zhruba dva týdny před startem ligy. Záleží na klimatických podmínkách a také na tom, jestli je zemina přikrytá návaly sněhu. Když tam sněhová peřina je, není tráva zase tak promrzlá," upozorňuje technický ředitel MFK Karviná Marian Górniok.

Pokud na trávníku leží sněhová pokrývka, může se také ještě před zapnutím systému odfrézovat. Jako v Brně. „Trávě v tomto případě sníh spíš pomohl, sloužil jako izolační vrstva a nedošlo k tak brutálnímu promrznutí," potvrzuje mluvčí Zbrojovky Martin Lísal.

Brněnský klub začal „topit" na stadionu v Srbské ulici o tři dny později než tomu bylo v Karviné, za tu dobu ho vytápění stálo téměř 200 tisíc korun. „Bereme to jako nutnou věc. Jakékoli podcenění může vést k problémům," řekl výkonný ředitel brněnského klubu Vlastimil Ostrý v narážce na odložené prosincové utkání Bohemians s Plzní. Klokani začali topit pozdě a trávník jim zamrzl.

„Tohle u nás nehrozí," usmívá se karvinský Marian Górniok. „Systém budeme držet tak dlouho, jak bude potřeba. Určitě nemůžeme vynechat ani jeden den. Záležet bude na tom, jak dlouho se budou držet mrazy. To může být koncem února, ale taky klidně až koncem března," vysvětluje Górniok.

Hřiště v Karviné vyhřívá speciální systém.Zdroj: Adam Januszek

Karvinští se dívají hlavně na to, jaká teplota panuje v takzvané kořenové zóně trávníku. Jestliže je vyšší než pět stupňů, probouzí se vegetace. „Ideální stav je do dvanácti stupňů. Když jsme systém spustili, drželi jsme jej takto tři dny. Momentálně jsme ve fázi údržby a reagovat budeme vždy na to, jakou teplotu budeme mít v kořenové zóně. Teď je na sedmi stupních. Pokud teplota klesne, zase přidáme," přibližuje Górniok.

Tak jako tak, zapnuté vyhřívání něco stojí. Nezřídka se náklady měsíčního vyhřívání trávy vyšplhají k cifře kolem 300 tisíc korun. „První tři dny po spuštění nás vyhřívání stojí víc, protože výkon je větší. Nás to konkrétně vyšlo na třicet tisíc na den. Teď při udržování optimálního režimu už je to jen kolem sedmi tisíc na den. U každého klubu záleží i na tom, jaký systém vlastní a kdy musí mít hřiště k dispozici," upozorňuje technický ředitel Karviné.

ZLÍN: NOVÉ VYHŘÍVÁNÍ

Přestože první zápas odehraje Fastav až 20. února v Jablonci, ve Zlíně začali s vyhříváním trávníku už minulé pondělí. „Když byla půda zmrzlá, systém jel na plný výkon. V plánu je, aby náš první tým dnes a zítra absolvoval pár tréninků na přírodní trávě," potvrdil ředitel zlínského klubu Leoš Gojš.

Protože realizace vyhřívání hřiště na zlínské Letné proběhla nedávno, přičemž cena byla okolo dvaceti milionů, zdejší systém patří mezi modernější. „I tak odhadujeme, že vyhřívání nás do prvního jarního domácího zápasu s Plzní (25. února – pozn. red.), vyjde na statisíce. Kolik přesně to bude, je odvislé na počasí. V zemi máme dvě sondy, v hloubce tří a deseti centimetrů, které řídí intenzitu vyhřívání a s tím spojenou spotřebu energií," dodal Gojš.

Hřiště v Karviné vyhřívá speciální systém.Zdroj: Adam Januszek

V Uherském Hradišti proudí pod trávníkem na stadionu Miroslava Valenty už čtrnáct dní směs vyhřátá až na 25 stupňů Celsia. To vše proto, aby fotbalisté Slovácka mohli v sobotu do boje proti Jablonci.

„Začali jsme stejně jako Karviná 2. února, protože jsme nechtěli stahovat sníh pomocí techniky, ale chtěli jsme ho nechat roztát a odtéct. Je to šetrnější způsob, trávník by měl být díky tomu v lepší kondici," říká ředitel hradišťského klubu Petr Pojezný.

Tím pádem je ale o něco vyšší i cena za vyhřívání. „Asi překročí částku tři sta tisíc korun. Ale je to výrazně méně, než klub platil ještě před dvěma lety před rekonstrukcí. Dřív totiž v hadicích nemohla být nemrznoucí směs, takže jsme v případě nízkých teplot museli temperovat celou zimu. Teď navíc topení není tak hluboko pod povrchem," vysvětlil ředitel Slovácka.

 Zdroj: Markéta Evjáková

Pro zvětšení klikněte.