První dvě utkání na Horáckém zimním stadionu prohráli, byť výkonem zaujali (hlavně ve druhém duelu) a rozhodně si nechtějí připustit, že by pro ně v sobotu měla končit sezona. „Tak to v žádném případě. Věřím, že před sebou máme ještě dlouhou sérii," usmívá se manažer HC AZ Havířov 2010 Patrik Rimmel.

Ač Jihlavští naplnili doma roli favorita po výsledcích 2:1 a 5:1, nebylo to tak, že by Havířov vyloženě přehrávali. „Právě proto cítíme pořád šanci. Ten rozdíl nebyl tak velký jako při naší loňské (Třebíč) a předloňské (Jihlava) účasti v play-off. Kdyby nás mleli, tak si řekneme, v pořádku, jsou lepší, asi si zaslouží postup. Ale my v Jihlavě zažili pasáže, kdy jsme byli lepší my. Proto je to pořád otevřené a určitě do obou zápasů dáme všechno," slíbil Rimmel.

V prvním utkání v Jihlavě ještě působili hokejisté AZetu trochu zakřiknutě, v poslední třetině však snížili a mohlo jim tam něco spadnout i podruhé. „Hlavně v závěru tam byla šance. Pak to v prodloužení mohlo vypadat ještě všelijak. Každopádně jsme si ověřili, že se dá s Jihlavou hrát a vidět to bylo i ve druhém utkání," připomenul Rimmel fakt, že tam to byl právě Havířov, kdo šel do vedení.

„I takový favorit jako je Jihlava najednou ztratil svou suverenitu a znejistěl. Jasně, pořád je to mnohem zkušenější mančaft, dva jeho útočníci (Melenovský, Důras), mají přes pět stovek startů v extralize, ale jsou to lidé jako my. Na naší straně je zase bojovnost a odhodlání. Kluci jsou mladí, neopotřebovaní, někteří zažívají atmosféru play-off prvním nebo druhým rokem, otrkávají se. Věřím, že je to pro ně velká šance na sebe upoutat pozornost a zviditelnit se, takže to určitě odjezdíme na sto deset procent. Před našimi fanoušky si ani nic jiného dovolit nemůžeme," poznamenal Rimmel.

Čímž se dostal k faktoru, který by mohl naklonit misky vah zase na havířovskou stranu. „Podpora našich fandů pro nás hodně znamená. V takové atmosféře se tady nehraje dobře žádnému soupeři. My hlavně potřebujeme zvládnout dnešní páteční zápas, protože za stavu 1:2 na utkání by série byla zase zcela otevřená a hrálo by se oběma úplně jinak, než za případného stavu 0:3," porovnává manažer klubu.

Havířovští odvedli na ledě Jihlavy solidní výkony, ale doma prostě musí přidat.

Co by ještě mohlo rozhodovat? Oba gólmani jsou přibližně na stejné úrovni. „Ten jejich (Honzík) je dost vysoký, tudíž ho to často trefuje. Bude třeba mu to znepříjemnit, chodit před branku a zakrývat mu výhled. Také jsme si ověřili, že Jihlavě moc nevoní tvrdší hra. My teda nejsme žádní dřevorubci, ale určitě chceme doma přidat ještě víc na důrazu, protože tudy by mohla vést cesta k úspěchu," nabízí Rimmel jeden z receptů, jak na Jihlavu vyzrát.

A ideální by samozřejmě bylo jít do vedení. „Když spojíme naše výkony z poslední třetiny prvního zápasu a z první třetiny druhého zápasu, tak by to určitě jít mohlo. Ono je to stejně pořád jenom v hlavách hráčů. Nejlepší by bylo vydržet déle ve vedení, kluci musí sami cítit, že to s nimi jde a může se to povést. Rádi bychom zlomili prokletí čtvrtfinálových sérií a udělali v play-off konečně nějakou výhru. Nedávno se nám v parádní kulise povedlo přehrát Slavii a to je kvalitou srovnatelný soupeř jako Jihlava. A diváci budou stát na naší straně. Mančaft se určitě nahecuje a vybičuje k maximálnímu úsilí. Chceme to Jihlavě ještě pořádně znepříjemnit," vzkázal Rimmel do tábora Dukly.

Atraktivní zápasy začínají v Havířově v pátek od 18 a v sobotu od 17 hodin.