Zatímco první třetina byla zhola zbytečná, protože se v ní dvě tisícovky diváků marně snažily vykoukat něco zajímavého (snad kromě desetiminutového trestu kapitána Skuhravého), hned od začátku druhého dějství začal pořádný rachot.

Hned po úvodním buly překonal brankáře Svobodu střelou z kruhů Stach a havířovskému gólmanovi začaly chvilky s příchutí pelyňku. Poté, co úmyslné v oslabení posunul klec, měli Rytíři dlouhou výhodu pět na tři a Bílek ji rychle využil, když si jeho pokus srazil za záda právě nebohý Svoboda. A to ještě nebylo vše, protože v pokračující klasické výhodě Stach zpoza klece parádně nabil Bílkovi a ten zvýšil na 3:0.

„Kladenští odehráli ty přesilovky s velkou suverenitou, s klidem na hokejce. Naši chlapci se sice snažili, ale tohle ubránit bylo složité a právě úvod druhé třetiny duel rozhodl," konstatoval kouč Havířova Štefan Mikeš.

Havířovští hokejisté (v bílém) prohráli na ledě Kladna.

Následně Kladenští upadli do nedbalek a Havířov byl několikrát blízko snížení. Mensator však chytal bezvadně a neuspěl proti němu ani elitní střelec Slezanů Kanko z trestného střílení. To nařídil rozhodčí za faul kladenského Repeho, nicméně někdejší borec Los Angeles nezvládl dlouhou kličku a ani branku neohrozil. „Ode mne to ani faul nebyl, puk jsem Kankovi vypíchl naprosto čistě," vyprávěl ještě loni havířovský hráč Jurij Repe.

Místo proměněného nájezdu za chvíli ujela do brejku čtvrtá formace Rytířů a Machač, který celou akci založil, jí také parádní ranou pod horní tyč dokončil – 4:0.

„Ve druhé třetině jsme zápas rozhodli. Hlavně díky dobře sehraným přesilovkám. Ale v první třetině to nebyla legrace, Havířov nás lehce zaskočil dobrým pohybem a kdyby dal gól, asi by bylo hůř," říkal kladenský trenér Jindřich Lidický.

V poslední třetině se opět hrálo vydatně hlavně na půlce Havířova, třetí a čtvrtá formace soupeře pravidelně dlouhé vteřiny tiskla v jeho pásmu. Jenže výsledné tutovky nepřetavili v góly z jasných pozic Horna ani Lukáč.

Nicméně Mensator si také zachytal a zatímco osamoceného Meidla vyčapal bravurně, v 54. minutě ho po chybě obrany zblízka připravil o třetí čisté konto sezony Korím.

Domácí Rudovský pak v další přesilovce trefil břevno a publikum následně vzrušil luxusní bodyček Bednáře na domácího Repeho (Slovinec ho ustál a o reprezentační turnaj v Polsku nepřijde). Kladno dokázalo dát ještě jeden gól zásluhou Kindla, aby vzápětí na konečných 5:2 upravil kapitán AZetu Krisl.

Havířovští hokejisté (v bílém) prohráli na ledě Kladna.

„Věděli jsme, že soupeř bude lepší, že má v kádru zkušené a šikovné hokejisty, ale přesto jsme to chtěli odehrát jako doma. Aktivně a s dobrou obranou. Dařilo se nám to jen v první a třetí třetině, Kladno svou kvalitu potvrdilo, mým svěřencům patří dík za to, že to odbojovali," uznal Štefan Mikeš.

Jindřich Lidický byl rád, že si tým připsal další cenné body do tabulky. „Třeba v Jihlavě jsme hráli lépe, ale to je hokej. Dnes stačil i horší výkon na vysoké vítězství," dodal kouč Rytířů, jehož tým se po zaváhání Slavie dostal do čela tabulky. České Budějovice, které přišly v týdnu kvůli dvěma kontumacím o šest bodů, klesly po prohře v Kadani až na páté místo. Havířov zůstává dole.

HC Rytíři – AZ Havířov 5:2 (0:0, 4:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 21. Stach (Nash, Rudovský), 22. Bílek (Nash, Stach), 24. Bílek (Stach), 39. Machač (Dvořáček, Lukáč), 60. Kindl (Stach, Rudovský) – 54. Korím, 60. Krisl (Pechanec, Kalus). Rozhodčí: Sýkora – Kokrment, Malý. Vyloučení: 5:6, navíc Skuhravý (K) 10 min. OT. Využití: 2:0. Diváci: 1978.

Havířov: Svoboda – Mazanec, Lenďák, Krisl, Bahounek, Korím, Peslar, Graca – Maruna, Maliník, Kanko – Sztefek, Pechanec, Kalus – Tomi, Meidl, Štumpf – Bednář, Němec, Kotala. Trenéři: Mikeš a Janeček.