Nejen v Havířově to považují za nešťastné řešení. „Návrh byl odsouhlasen, i když těsně, tak to musíme akceptovat, ale obáváme se, že tím utrpí kvalita soutěže," nelíbí se prošlý návrh Patriku Rimmelovi, manažeru havířovského klubu. Ten hlasoval pro zachování stávajícího modelu. První liga čítá v nové sezoně znovu 14 účastníků, takže hned šestici z nich skončí ještě před koncem února sezona.

„Hrajeme to proto, aby chodili diváci a o něco se hrálo. Při zrušení předkola se klidně může stát, že některé týmy s velkou bodovou ztrátou najedou už v prosinci nebo v lednu na jakýsi úsporný režim a své kádry osekají o nejlepší hráče, o které bude zájem jinde," nabízí Rimmel možný scénář.

„Protože se nepadá, kluby mimo dosah vyřazovací části nebudou mít motivaci. To pak může poznamenat návštěvnost," dodal.

Patrik Rimmel a Havířov musí akceptovat absenci předkola play off.Zdroj: Michal Polák

Jinými slovy – ze sportovního hlediska je to pro kluby špatné a z ekonomického jim to nepřinese také nic. „V posledních třech letech šla soutěž dost nahoru, tohle je krok zpátky," míní Rimmel.

Soutěž se uzavřela z důvodu, aby v ní dostávali šanci čeští mladíci. „Teď bude to play off jen pro prvních osm klubů, které pojedou celou sezonu s tím nejlepším, co budou mít a při vší úctě k mladíkům, to by tam musel být opravdu supertalent, aby zabral místo hotovému dospělému hráči. Mladíci podle mě dostanou nejvýraznější šanci právě až v situaci, kdy to některému klubu nevyjde a závěr sezony pak klidně může odehrát třeba s juniorkou," doplňuje manažer AZetu.

Více šancí by díky uzavření soutěže měli dostávat mladíci, tak uvidíme.Zdroj: Ivo Dudek

Druhá nejvyšší hokejová soutěž odstartuje v sobotu 9. září. Hracími dny zůstávají soboty a středy s několika vloženými pondělky. „Zaplaťpánbůh je pro nás letošní los daleko příznivější. Posledně jsme měli domácích sobot jen pět, to byla hrůza. Teď je jich dvojnásobek plus nějaké pátky. Navíc v těchto dnech hostíme spíš atraktivnější soupeře, takže to vyšlo mnohem lépe," může se Rimmel radovat aspoň z něčeho. AZ bude i v nové sezoně pokračovat ve venkovních tripech (dvojzápasech u soupeřů z nejvzdálenějších lokalit).

A sportovní cíle? V Havířově se budou snažit o proniknutí mezi první osmičku. „Chtěli jsme vyhlásit cíl do desátého místa, jenže po zrušení předkola play off ho musíme posunout. Fanouškům chceme nabídnout sezonu s vyvrcholením v play off a napravit dojem z posledního ročníku, který nám vůbec nevyšel," připomněl účast mužstva ve skupině o udržení.

Pokud se klubu podaří dotáhnout do zdárného konce vše, co má rozjednané (hráči, noví partneři), pak může pomýšlet i na vyšší pozice v tabulce.