A to AZ cestoval na Hanou s „rozbitou“ sestavou, ze které mu vypadl nemocný Kalus a od druhé třetiny i Maruna, kterého trápí záda. „Šanci dostali mladí a musím říct, že kluci se neuvěřitelně semkli,“ uznal hlavní kouč Martin Janeček.

Začátek přitom měli Havířované hodně špatný, když ve třetí minutě využili domácí přesilovku. „Druhý gól byl nechtěně tečovaný, takže vlastní, ale opravdu jsme nehráli dobře. Byli jsme zakřiknutí, Přerov byl hladovější, takže jsme to nějak dohráli a v kabině bylo trochu rušněji,“ upřesnil Janeček.

Jenže to moc nepomohlo a Havířovští se ne a ne probrat. Takže trenéři zvýšili hlas už rovnou na střídačce. Až branka Marka Sikora po individuální akci odstartovala pomyslný obrat.

„Od stavu 2:1 si troufnu říct, že jsme byli lepší. O něco. Samozřejmě i Přerov měl šance, ale podržel nás Bláha a my sami jsme mohli rozhodnout i za tři body,“ informoval trenér AZetu.

Havířov byl jako pokropený živou vodou, pozorně bránil, dřel, vypracovával si šance. Fronk srovnal ještě ve druhé části a v té poslední se hra přelévala ze strany na stranu.

Nakonec rozhodly až nájezdy. „Jsem rád, že i v tomto ohledu jsme to konečně zlomili a připsali si dva body. Jestli nás to může povzbudit? To jistě ano. Kluci si ověřili, že i s torzem můžeme uspět, ale musíme hrát opravdu poctivý hokej z obrany, kde si každý na ledě plní to, co měl. A podobný hokej musíme hrát i proti papírově slabším týmům, než byly Vary a Přerov,“ upozornil Janeček.

Za pomyslný odraz od spodku tabulky brali Havířovští už předchozí domácí zápas s karlovarským lídrem, byť jej AZ prohrál na nájezdy. Teď jej čeká nezvyklá porce pěti domácích zápasů v řadě!

„Nespekulujeme. Půjdeme zápas od zápasu, do každého musíme jít poctivě a odevzdat na ledě vše, co půjde. Hlavním tématem čtvrtka bude regenerace, protože potřebujeme sobotní zápas s Litoměřicemi zvládnout vítězně,“ uznal Janeček.

Snad tedy Havířov nastartoval vzestup tabulkou.

Zubr Přerov – AZ Residomo Havířov 2:3 sn (2:0, 0:2, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Zbořil (Pšurný), 10. Malina – 34. Sikora, 38. Fronk (L. Bednář), rozhodující nájezd Rác. Rozhodčí: Kopeček, Zubzanda – Kreuzer, Novák. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 1805.

Havířov: Bláha – Drtil, Krisl, Dudek, Postnikov, Havel, Chroboček – Sikora, Matai, Kotala – Gřeš, Rác, P. Beránek – Fronk, Maruna, Pořízek – Cihlář, L. Bednář, Baláž. Trenéři: Janeček a Csabi.