Trenér Josef Štoudek i vedení organizace si pochvalovalo, že město Karviná zachovalo družstvu svou přízeň a hokejistky mohou znovu absolvovoat plnohodnotnou sezonu. V létě měly hráčky tréninky s chlapeckými družstvy, ostatně během sezony je čeká start v týmech mladšího či staršího dorostu po celé Moravě. „S klukama je příprava i zápasy vždy o něčem jiném. Holky to posouvá kupředu, což celý ženský hokej potřebuje," doplnil trenér Štoudek, asistent reprezentačního kouče Jana Fidrmuce u národního týmu do 18 let.

Karviná po minulé sezoně, kdy ji ve finále porazila pražská Slavia, dodala pár svých hráček do reprezentačních výběrů. Juniorky Ziková s Hymlárovou jsou sice členkami týmu U18, ale nakoukly už i do áčka a mají za sebou vydařenou srpnovou přípravu v Sokolově, kde Češky dvakrát porazily Slovensko i Německo. Kromě nich byly členkami týmu i Přibylová s bývalou gólmankou Karviné Peslarovou a současnou brankářkou Škodovou. Jak známo, česká reprezentace si po roce vybojovala zpět účast mezi elitou a všichni věří, že se tam konečně natrvalo usadí.

Hokejistky si letos nezahrají Ligu mistryň, takže se mohou soustředit na domácí soutěž.

Přípravné kempy má za sebou i národní dorostenecký tým U15, který patří mezi nejlepší na světě. Jeho součástí jsou i talentované karvinské hráčky Seroiszková, Škorpíková a také Lerchová z Třince, která by měla zůstat v karvinském kádru.

„Holky si účast na tradičních letních kempech pochvalují. Kvalita těchto akcí šla za poslední roky hodně nahoru. Dobrou práci v tomto směru odvádí manažer ženské sekce David Moravec a samozřejmě trenéři a další specialisté. Holkám se věnují kondiční trenéři, mentální trenéři. Náš ženský hokej to jen potřebuje. Rádi bychom hráli prim v Evropě i na světě," udělal Štoudek, mimochodem jediný trenérský zástupce u ženských či dívčích reprezentací z Moravy, ještě poslední odbočku směrem k národním týmům.

Pak už se věnoval karvinskému hokeji. „Naším jednoznačným úkolem pro novou sezonu bude stabilizace kádru. Chceme zde vytvořit takové podmínky, aby děvčata z Moravy chodila hrát k nám a ne do Slavie nebo do Čech. Co se týká sportovní stránky, model elitní ženské soutěže zůstal nezměněn, takže se Slavií zase absolvujeme základní část jen mezi sebou a pak budeme čekat na soupeřky v závěrečném turnaji o mistra. Holky si už dvakrát vyzkoušely co to je získat titul a chtěli bychom do třetice všeho dobrého zažít zase tyto vítězné pocity," nastínil Josef Štoudek.

Pomýšlet na titul si Karviná může dovolit. Pražská Slavia totiž v létě přišla o tři své nejlepší hráčky, reprezentantky, které zamířily do Kanady. Přišla tak o svou údernou sílu, ale management Slavie nespí a angažuje do svých řad nové mladé hráčky z reprezentací U18 či U15. „Ale i od nás se dá dostat do kvalitní evropské soutěže. Třeba brankářka Peslarová teď zamířila do Švédska," připomněl trenér Štoudek, který nečeká zásadní změny ve svém kádru.

Letos by chtěly udržet kádr a překvapit Slavii v boji o titul.

Zůstat by měla brankářka Škodová, která sice trénuje v Olomouci, ale střídavý start do Karviné má vyřízen ze Šternberka. Naopak druhá gólmanka Dvořáková odchází za vysokoškolským studiem do Brna.

Reprezentantka Ziková, která za poslední rok udělala velký výkonnostní skok, si zase vyzkouší v Havířově extraligu staršího dorostu, což ji může zase posunout výš. Hymlárová se vrátila do Opavy, ale ve střídavých startech by měla pokračovat, stejně jako produktivní Přibylová, která bude hrávat za starší dorost v Šumperku. „Oslovili jsme i Nikolu Tomigovou z Prostějova, která měla roční výpadek. Byla by to posila," doplnil trenér Karviné.

Další hráčky jako Kovářová, Výtisková, Hudečková, Gápová, Kaplanová, Sadilková, Kytková i mladé trio Lerchová, Seroiszková a Škorpíková, by mělo pokračovat. „Otazník visí jen nad Kosellkovou s Walicovou, ale věřím, že i ony v týmu zůstanou a pokusí se vybojovat si zpět titul. Šance by mohla být větší než posledně," tipuje Josef Štoudek.