Havířovští jsou připravení na obhajobu

Hokejisté AZ Havířov budou obhajovat druholigové prvenství a v kuloárech už se před ostrým startem hovoří o velkých ambicích, které by měly vyústit v útoku na první ligu.

V úspěšném kádru z minulé sezony došlo nakonec několika změnám. Nejpodstatnější byl odchod brankáře Adama Vrby do LHK Jestřábi Prostějov. Tento gólman se střídal pravidelně s Lukášem Danečkem, což se vyplatilo v rozhodujících momentech play off, kdy se stal rozchytaný Vrba jedním ze základních pilířů úspěchu.

Odešli i další čtyři hráči, kteří nastupovali pravidelně. Lukáš Zientek a Mario Brezani přestoupili do ostravské Poruby. Daniel Kraft odešel do Frýdku-Místku a obránce Robert Machálek se rozhodl definitivně ukončit kariéru.

Vedení se podařilo kádr vhodně doplnit, takže tým je nejen na první pohled ještě silnější. Z hostování v různých klubech se vrátili hned tři hráči, a to Aleš Jurčík z Opavy, Tomáš Jindřich z Frýdku-Místku a Radim Haas z Olomouce. Zadní řady posílili Alexandr Hegegy z HC Baník Karviná a Werner Hartmann z Valašského Meziříčí. Když se v přípravě zranilo několik útočníků, angažovalo vedení klubu pro posílení ofenzivy Jana Kolaříka, který naposledy působil v Přerově. S ohledem na rozlosování zažije právě Kolařík pěkně ostrý start sezony, když nastoupí hned proti svým nedávným spoluhráčům.

V přípravě poráželi hokejisté AZ Havířov jednoho soupeře za druhým. Z dvanácti přípravných duelů jich vyhráli hned deset. Porazit je dokázali jen Opavští a prvoligisté ze Šumperka. Celková bilance je tedy vysoce aktivní a předvedené výkony dávají tušit, že Havířovští budou útočit na špici druhé ligy hned od úvodních kol.

Asi nejpovedenější byly zápasy Havířovských proti prvoligovému Šumperku. Na ledě Draků Havířovští dlouho vedli a zápas ztratili až v dramatické koncovce. V odvetě uštědřili v domácím prostředí týmu, který dokázal před dvěma roky postoupit z baráže, těžkou porážku v poměru 6:2. V tomto zápase předvedli havířovští hokejisté drtivý nástup a po první třetině už vedli 4:0. Počáteční tlak a získání rozhodujícího náskoku v první třetině, to byl herní prvek, který byl k vidění i v některých dalších zápasech a lze očekávat jeho využití i v nové sezoně. Jestli bude chtít někdo proti Havířovu uspět, musí zachytit hlavně jeho nástup.

Karviná nově jako Baník

S mankem v přípravě vstupuje do nové sezony HC Baník Karviná, který nezažil jednoduché léto. Z HC Plus Oil přejmenovaný klub, který se před rokem přestěhoval do města ze sousední Orlové, by v Karviné rád navázal na tradici někdejšího Baníku ČSA Karviná, což je paradox, neboť na Baník ČSA navazuje konkurenční karvinský klub SK Karviná. Ten si neopomněl tuto skutečnost náležitě dosadit i do záhlaví svých webových stránek, aby bylo každému jasné, kdo je nástupcem slavného Baníku ČSA Karviná.

Z týmu trenéra Aleše Flašara zmizela spousta výtečných jmen, namátkou Štefanka, Luka, Galvas, Ivan, Hegegy a další, k tomu se přidružily finanční problémy, které se snaží řešit současný prezident klubu David Moravec. Za poslední měsíc se však povedlo posunout celou situaci do optimističtější roviny. „David sehnal hráče, kteří mají něco za sebou a v úvodu sezony nám jistě pomohou překlenout období, v němž se potřebujeme chytit. Když si vzpomenu na přelom července a srpna, kdy se ani pořádně nevědělo, co bude dál, mám z momentální situace nesrovnatelně lepší pocity," přiznal trenér baníkovců Aleš Flašar.

Mužstvo Baníku se dohromady dávalo (a ještě dává) za pochodu, přípravné zápasy, i když jich bylo jen pět, už ale naznačily, že by to klapat mohlo. Tým doplnili zkušení extraligoví borci Libor Pavliš či Pavel Kowalczyk, k brankáři Ilášovi se povedlo přivést odchovance Vítkovic Lukáše Smolku, takže veškerá zátěž nebude spočívat na bedrech jediného gólmana.

„Kádr jsme utvořili, k tomu mě mile překvapili mladí obránci Michal Žvátora z Třince a Zdeněk Deutsch z Vítkovic, kteří se představili ve velmi dobrém světle. Je vidět, že ve svých mateřských klubech jsou správně vedeni. Oba vyjádřili zájem zkusit si u nás chlapský hokej, ale záležet bude hlavně na dohodách s jejich týmy a trenéry. Velice bychom si cenili, kdyby u nás mohli být," poznamenal Flašar. Právě v obraně tlačí jeho celek bota nejvíc.

Model soutěže

Počet druholigových účastníků se rok od roku snižuje, v letošní skupině Východ už se představí jen deset týmů. Hrát se bude čtyřkolově každý s každým dvakrát doma, dvakrát venku. To představuje dohromady 36 kol. Kluby si však na aktivu odsouhlasily ještě dalších šest vložených kol. Po první a po druhé odehrané čtvrtině, tedy po 9. a 20. kole, se mezi sebou utkají ve dvou zápasech doma – venku aktuální sousedé v tabulce. Tato čtyři kola doplní 27. a 29. prosince ještě speciální dvoukolo, v němž si mezi sebou zahrají prý kvůli větší atraktivitě zeměpisní sousedé, čímž si diváci mezi svátky mají užít ještě dvě derby navíc. Dvojice jsou následující: Havířov – Karviná, Prostějov – Přerov, Opava – Poruba, Vsetín – Valašské Meziříčí a Nový Jičín – Frýdek-Místek.

Servis k II. lize a nahlédnutí do kuchybě všech regionálních týmů najdete dnes v Karvinském a Havířovském deníku