Odchovanec Zlína se v sobotu dvěma trefami v obnovené spolupráci s Janem Marunou podílel na porážce houževnatého Prostějova (2:1) a nadále se svými spoluhráči bojuje o možnost prodrat se do elitní šestky.

Jakube, jak jste viděl zápas s Prostějovem?
Nebylo to lehké. V šatně jsme se doslechli, že se soupeře chystá podpořit enkláva prostějovských fanoušků. Zřejmě nám chtěli vrátit ten nedávný incident z Prostějova, ale my jsme věřili, že havířovská pořadatelská služba vše zvládne a že se budeme moci soustředit jen na to, co se děje na ledě. To se naštěstí potvrdilo a my jsme rádi, že jsme zvládli zápas za tři body.

To se podařilo a dál se můžete pokusit dostat se do první šestky, která má jistou účast ve čtvrtfinále play-off. Je to cíl mužstva?
Naším cílem bylo zajistit si v play-off účast. Teď už jen bojujeme o to, jestli se nám náhodou nepovede poskočit ještě na tu šestou příčku. Když se to nepovede, nic se neděje.

Ale asi by vás to mrzelo vzhledem ke skutečnosti, že jste v průběhu sezony drželi první šestku celkem s přehledem…
Ono je to těžké. Na každý tým během sezony dolehne nějaká krize. Nelze předpokládat, že se nám celou dobu bude jen a jen dařit. Funguje to tak na každé úrovni. My jsme měli třeba výbornou druhou čtvrtku, nebo vlastně celou první půlku základní části. Ta druhá už nám tolik nevyšla, bohužel pro nás se nám přestalo dařit zrovna v momentě, kdy se o tu šestku hodně bojovalo. My ale věříme, že jsme si tu krizovku prožili, že to máme za sebou a už zase navážeme na předchozí výkony z první poloviny základní části. Poslední dvě utkání jsme třeba zvládli velmi dobře.

Už dnes vás čeká náročný zápas v Litoměřicích. Bude to tedy přímý boj o šestou pozici. Jak se těšíte?
Karty jsou rozdány jasně. Vítěz zápasu si hodně pomůže. Svým způsobem už nám play-off vlastně začalo, protože teď se rozhoduje. V posledním kole nám nahrály výsledky našich konkurentů. My vydřeli tři body, zatímco oni prohráli. Teď to bude klíčový zápas. Hraje se o šest bodů, pro nás je možná smůla, že v neděli se odehrálo poslední extraligové kolo před reprezentační přestávkou, takže Litoměřice se určitě posílí o nějaké hráče ze Sparty, se kterou mají spolupráci. Navíc budou hrát doma, a to může být výhoda.

Anebo také ne. Výhrou nad Prostějovem jste na soupeře vytvořili tlak z nutnosti vyhrát.
To je vlastně pravda. Pokud se Litoměřicím nebude dařit, mohly by znervóznět. Pokusíme se toho využít. Nám se letos na Litoměřice nijak zvlášť nedaří, v posledních dvou zápasech jsme jim dokonce nedali ani gól, tak budeme věřit, že to teď prolomíme.

Schoval jste si nějaké branky na rozhodující fázi sezony?
Já doufám, že ano. Shodou okolností mi právě před utkáním s Prostějovem přišly nové hokejky, na které jsem čekal snad dva měsíce. Hned jsem si jednu vzal a povedlo se mi vstřelit dva góly. Budu věřit tomu, že jsou to hokejky střelky. Dokud vydrží, budu hrát jen s tou, se kterou jsem skóroval.

Celý rozhovor v dnešním vydání Karvinského a havířovského Deníku.