Nejslavnější období novodobé historie karvinského hokeje je staré už osmnáct let. Tehdejší tým SK Karviná kolem Pastrňáka, Badala, A. Lhotského či Sochorka dokázal za mohutné podpory karvinského publika prohánět favority ze Znojma a Třebíče a nakonec uspěl i v baráži o I. ligu. Kdeže ty loňské sněhy jsou…

V roce 1996 u toho byl i současný vedoucí mužstva a dobrá duše tehdejšího týmu Jan Klich - v civilu majitel prodejny s hokejovým „nádobíčkem". Jan Klich věří, že po hubených letech a plácání se v krajském přeboru právě startuje nová a lepší etapa karvinského hokeje.

„Kdybych tomu nevěřil, tak tady nejsem," směje se Klich, který dodnes rád vzpomíná na staré dobré hokejové časy. „Zrovna před pár dny tady byli dva hokejoví fanoušci a žádali mě o video z tehdejšího barážového zápasu proti Třebíči. To byl nejvypjatější duel sezony, který jsme zvládli," připomněl Klich osudnou bitvu z března roku 1996.

Když porovnává úroveň tehdejší druhé ligy s tou současnou, potažmo tehdejší karvinské hráče se současným kádrem, vidí rozdíly. „A jsou bohužel pro tu dnešní generaci obrovské. Kdybych si to nepřipomněl tím natočeným záznamem, tak tomu ani nebudu přikládat takovou váhu. Ale umění takových borců jako byli Milan Pastrňák, Aleš Badal, Saša Lhotský, Altrichter, Doležalík, Vožník nebo Přeček, se nedá srovnávat s hokejem dnešních hráčů. Na to byla radost se koukat," vrací se do nedávné minulosti Klich.

Současný karvinský tým podle něj není špatný, ale schází mu zkušenosti. „Z těch zkušených je tam vlastně jen Vláďa Luka, jinak je to perspektivní mladý kádr, ale jak říkám, bez zkušeností, což může hrát roli," upozorňuje a vybavuje si, jak na hokej v devadesátých letech minulého století chodily tisícové návštěvy.

Dnešní realita je mnohem chmurnější. V posledních letech sledovaly zápasy SK Karviná spíš jen desítky fanoušků. „Lidí ve městě ubývá, hokej asi netáhne tolik jako kdysi. Ale i teď už se zase formuje nějaké to fanouškovské jádro v čele s fanouškem, kterému všichni říkáme Medvěd. Snad lidi chodit zase začnou," nehází flintu do žita pamětník Klich.

Jen samotný úbytek obyvatel ale za mizerné návštěvy na karvinském zimáku nemohl. Diváci chodit přestali zjevně i kvůli tomu, jaký byl v poslední dekádě stav karvinského hokeje. I zde se už ale karta podle Klicha obrací k lepšímu. „Vedení dělá pro hokej ve městě hodně, snad se zase povede trvaleji zabydlet ve druhé lize," přeje si.

Celý článek v tištěném vydání Karvinského a Havířovského deníku.