„Tam už bylo jasné, že skončíme poslední, což je ale škoda, protože když si promítnu ty naše závěrečné zápasy, vůbec tomu tak nemuselo být. Ale bereme to jako realitu. Aspoň jsme zvládli ty nájezdy, škoda, že jsme je stejně nezvládli i ve Valašském Meziříčí, to bychom měli ještě extra motivaci navíc," upozornil jeden z karvinských trenérů Josef Štoudek na fakt, že v případě výhry na Valašsku se ještě mohli Karvinští poprat o jedenácté místo.

Jenže to se nestalo, a tak vzali hráči SK duel s Budějovicemi jako ryze přípravný pro rozhodující boje v play-out. „Půlku první třetiny jsme byli aktivnější, do vedení šel ale soupeř. My jsme okamžitě odpověděli, což bylo dobře, ale na konci první třetiny jsme znovu inkasovali. Na to si budeme muset dát příště pozor. Tyhle branky na konci třetin, anebo naopak na začátku, nás během sezony stály strašnou spoustu bodů. Koncentrace musí být na prvním místě," upozornil Štoudek.

Zápas se postupně překlápěl na stranu hostů. „Po individuální chybě jsme dostali na 1:3, pak i na 1:4 a nevypadalo to dobře. Kluci ale zabojovali, nechtěli se smířit s porážkou, což nám směrem k play-out signalizuje, že v týmu určitá vnitřní síla je. A to je dobře," pochvaloval si Štoudek.

M. Kasperlík ještě do konce druhé třetiny snížil a v poslední části domácí srovnali. Opravil jako správný „obránce" napřáhl od modré a propálil vše, co mu stálo v cestě. „Měli jsme tam dokonce i přesilovku 5 na 3, bohužel jsme ji nevyužili. Pak jsme naopak sami ubránili oslabení, dokonce i v prodloužení jsme jedno ustáli a v nájezdech rozhodl Martin Kasperlík. To by nás mohlo pozitivně naladit na sérii s Opavou," přiblížil Štoudek.

Samotnou základní část nechtěl moc hodnotit. „Počkám si až na konec sezony. Je fakt, že jsme poztráceli z různých důvodů dobrých šestnáct bodů, mohli jsme na tom být lépe, ale na to už nemá smysl myslet. Je třeba se soustředit na to, abychom některého soupeře třikrát porazili a zachránili se. To je pro nás priorita číslo jedna," ujistil kouč Karviné.

Zápasy o záchranu jsou ale také hodně o psychice. Nebojí se trenéři toho, že je mladý tým Karviné nezvládne? „Máme tu i starší zkušenější borce, kteří by měli zbytek týmu usměrnit. Natrénováno máme, tak snad to dobře dopadne. Rozhodně se o záchranu popereme," zakončil odhodlaně Josef Štoudek.

SK Karviná – HC Moravské Budějovice 5:4 sn (1:2, 1:2, 2:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Juhász (Vyčesaný, Foltyn), 38. M. Kasperlík (Grygar, Černín), 49. Křibík (Chomič, Pobuta), 59. Opravil (Pobuta, Grygar), rozhodující nájezd M. Kasperlík – 12. Rytnauer (Horký), 19. Havel (Matějka, Trojan), 28. Havel, 32. Mikeš (Paták, Lupač). Rozhodčí: Kašík – Holibka, Šimčík. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 106.

Karviná: Gleich – Javín, Malík, Šindelář, Černín, Chroboček, Jaroch, Opravil – M. Kasperlík, O. Kasperlík, Grygar – Vyčesaný, Juhász, Foltyn – Logunovs, Chomič, Pobuta – Václavík, Vlček, Křibík. Trenéři: Hulva a Štoudek.