Byť zrovna o víkendu prohráli, nutno říct, že smolně, derby ve Frýdku-Místku (1:2 v prodloužení), znovu stihli do tabulky zapsat alespoň bodík.

„V naší situaci je každý důležitý. Jak se říká, každý se píše a já mám pocit, že zrovna po utkání ve Frýdku by nám to zase mohlo začít klapat. Ve Frýdku jsem totiž na hráčích pozoroval, že se konečně oprostili od stresu z nutnosti bodovat. Samozřejmě, mohlo to být zapřičiněno skvělou atmosférou, která mužstvo strhla, ale herní posun tam byl znát a i když jsme prohráli, poděkoval jsem hráčům za předvedený výkon, protože měl konečně parametry toho, jak bychom rádi hráli," shrnul své dojmy z utkání trenér AZetu Martin Janeček.

Havířovští hokejisté (v bílém) při derby proti Frýdku.Zdroj: Michal Polák

S odstupem dvou dnů hodnotil zápas jako vyrovnaný. „Třeba proti Kadani bylo zjevné, že oba týmy se bojí a mají strach z další prohry. Ve Frýdku to bylo úplně opačně, oba celky chtěly hrát, i když jsou na tom v tabulce špatně. Ale nebály se, chtěly strhnout vítězství na svou stranu," líbila se Janečkovi úroveň zápasu.

Oba týmy také mohly rozhodnout už v základní hrací době. Havířov nastřelil tyčku, Frýdek břevno, obě mužstva si na konto připsala několik gólových šancí, při nichž se vyznamenali oba gólmani. Nakonec, když už všechno směřovalo k samostatným nájezdům, rozhodl domácí Cienciala v čase 64:59.

Zažil trenér Janeček ve své kariéře podobnou situaci? „Když nad tím tak uvažuji, tak ne," zapřemýšlel. „Ale už jsem zažil, když jsme dostali dvě nebo pět sekund před koncem gól. Ostatně, pamatuji si, jak jsem jako hráč olomoucké juniorky bojoval s týmem proti tehdy výborné Jihlavě. V čase 56:47 jsme vedli 4:1 a ještě to stihli projet 4:5," pousmál se Janeček.

Havířovští hokejisté (v bílém) při derby proti Frýdku.Zdroj: Michal Polák

Branku domácích po zápase zkoumal. „Bylo to až úsměvné, ten puk opravdu přelezl čáru v čase 64:59 a ještě něco. Bylo to jako v basketu, prostě skoro se závěrečnou sirénou nám to tam spadlo. Regulérní gól," kroutil hlavou Janeček.

Situaci ze střídačky dobře viděl. „Už jsem si říkal, že ten puk za naší brankou tři vteřiny před koncem je v takové pozici, že to udržíme. Ale hokej je strašně rychlá hra," dodal a nezapomněl poděkovat havířovským fanouškům.

„Atmosféra byla skvělá i díky nim. Stále nás jezdí podporovat, hráči to na ledě cítí a pomáhá jim to. Děkujeme jim," poznamenal Janeček, který se domnívá, že právě od zlepšeného výkonu v derby se AZ může odrazit. „Kluci hráli konečně uvolněně, nebyli pod stresem. To je recept, jak se vymanit z té lapálie. Sice jsem prohráli, ale zase to bylo s bodem a k výhře měla stejně blízko obě mužstva. Frýdek byl jen šťastnější," mínil trenér Havířova a poukázal i na fakt, že v soubojích se stejně ohroženými mužstvy to nikdy není snadná záležitost především v otázce psychiky.

„V zápasech s Frýdkem, Kadaní, Mostem a Třebíčí jsme herně nepropadli. Počtvrté z pěti zápasů po určitých změnách jsme bodovali. Musíme hledat pozitiva," nabádá Janeček.

Nyní čeká Havířov série proti týmům z první poloviny tabulky. „Mohlo by se nám hrát lépe, nebude to taková psychická zátěž jako v posledních čtyřech zápasech. Když chce někdo hrát a jen nečeká na chyby, vyhovuje nám to víc," poznamenal závěrem kouč havířovských hokejistů.