Do konce základní části scházejí už jen tři kola, diváky čeká ještě v závěrečném kole bonbonek v podobě duelu Orlové s Bohumínem, což by mohla být generálka na případné finále ve vyřazovací části. „Bohumín a Studénku bereme jako naše největší konkurenty v boji o celkové vítězství v kraji," uznal předseda HC Orlová a trenér mužstva Daniel Marosz.

Orlové loni postup do druhé ligy těsně unikl, když v závěrečném kvalifikačním kole nestačila na Velké Meziříčí, jenže to se pak do druhé ligy vůbec nepřihlásilo. Neotevřela se tím možnost i pro Orlovou? „Nás bohužel nikdo s nabídkou neoslovil. Ale i kdyby ano, pravděpodobně bychom na ni nereflektovali. Druhá liga se pohybuje v jiných finančních možnostech," přiznal na rovinu Marosz. „A v neposlední řadě si soutěže chceme vybojovat," dodal s úsměvem.

Proto před sezonou udělali v Orlové to nejlepší, co mohli. Udrželi kádr a posílili o další zajímavá jména ze sousední Karviné, jako jsou Deutsch, O. Kasperlík či Juhász. Ostatně lajna Voznica, Juhász, O. Kasperlík nastřádala do dnešního dne přes devadesát kanadských bodů!

„Bohužel se nám to před play off začíná trochu kazit. Ondra Kasperlík nám odešel do Polska za bráchou Martinem, Zdeněk Deutsch se zase zranil a navíc šel pracovat k policii, takže toho času na trénink teď moc nemá," mne si bradu trenér Marosz.

Orlová má naštěstí široký a vyrovnaný kádr čtyřiadvaceti lidí, takže případné absence by měla být schopna ustát. „Právě tu vyrovnanost bych u našeho mužstva asi vypíchl. Oproti některým dalším klubům v soutěži máme výhodu v tom, že když někdo vypadne z formy, nahradí ho jiný. Případné absence jsme také schopni pokrýt. Nikdo nevyčnívá, jednou se daří jedné pětce, pak zase jiné a pak zase další. Doufám, že nám to vydrží," přál by si Marosz.

Šlapat na paty bude Orlové asi sousední Bohumín, kde udělali v této sezoně velký kus práce. „Bohumín hraje dobře, ale to jsem čekal. Je tam několik vynikajících zkušených hráčů Ivan, Mikšan, Javín, využívají hodně hráčů z Poruby. Je to nebezpečný protivník," přiznává Marosz.

Ale i v Orlové se najdou zajímavá jména. Vůdčí osobností na ledě i v kabině je Filip Štefanka, tým se může opřít i o schopnosti takových hráčů, jako jsou Martin Kytka, Robin Pavlas, Marek Zientek, Michal Zakuťanský, Petr Tomis, Jakub Voznica či již zmiňovaní Deutsch s Kasperlíkem.

„Pokud si kluci udrží formu, pak by se nám mohlo podařit naplnit náš společný cíl," říká Daniel Marosz. K celkovému vítězství je ale ještě dlouhá cesta. Navíc model případné kvalifikace o II. ligu dosud není znám. Podle všeho by svaz přikročil k tomu doplnit počet druholigových účastníků podle toho, kolik by jich v soutěži pro příští ročník zbylo.

Bude však na to mít Orlová finančně? „Na to se musíme připravit, protože za stávajících podmínek bychom na to určitě neměli. Je to věc jednání a určitě bychom pro zajištění druholigového rozpočtu potřebovali více sponzorů. Pozitivní zpráva ale je, že po téměř pěti letech umořování dluhu se v letošním roce konečně dostáváme v tomto ohledu na nulu. To nás v klubu všechny nabíjí optimismem," uzavřel Marosz.