Orlovští zvládli úlohu favorita. V play off vyhráli všechny série 2:0 na zápasy. „Ta finálová byla určitě nejtěžší," uznal trenér Orlů Daniel Marosz.

Jeho svěřenci vyhráli všechna nejdůležitější utkání sezony, byť jeden zápas s Krnovem až v prodloužení. „Krnov proti nám použil úplně nehokejovou strategii, kdy jen vyhazoval kotouče na zakázané uvolnění a my se pořádně nedostali do hry. Finále s Bohumínem bylo úplně o něčem jiném, hrálo se nahoru dolů a byl to pořádný hokej. Určitě se jednalo o důstojné vyvrcholení sezony," dodal Marosz.

Druhý zápas finále byl o dvou střelcích. Bohumínský nestor Marek Ivan velel jako správný lídr týmu do útoku, dal dvě branky, ale orlovský Jakub Voznica dal ještě o gól víc. „Pomohlo nám, že jsme to první utkání doma zvládli víceméně s přehledem. Do těžké role tak byl postaven Bohumín, protože ve druhém utkání už musel, a to se nikdy nehraje lehce," konstatoval Marosz.

Orli si tak díky vítězství zajistili právo účasti ve druhé lize, ovšem o ní se bude jednat teprve nyní. „Čekají nás jednání s městem, které je naším největším partnerem. Pokud na městě bude vůle, abychom druhou ligu hráli, tak do toho půjdeme, protože zájem máme. Pokud ne, tak bude záležet na tom, kolik peněz seženeme, protože druhá liga je o něčem jiném než kraj. Pokud finance nebudou, tak samozřejmě druhou ligu hrát nemůžeme," zhodnotil vyhlídky orlovských hokejistů Marosz, který je zároveň předsedou klubu.

Bohumín překvapil

Skvělou sezonu nabídli hokejovým příznivcům ve městě hráči Bohumína. Tým kolem hrajícího manažera Marka Ivana dokázal překvapit všechny soupeře, až na jednoho. „Ale ani finále jsme Orlové nedali zadarmo, dokonce si myslím, že nás vyloženě nepřehráli. Budu ale sebekritický. My jsme finálovou sérii prohráli díky obrovským individuálním chybám, které by v play off a ve finále neměly být. Zvlášť od tak vyhraných a rozehraných kluků," mrzelo Ivana po rozhodujícím zápase.

„Zkušenost a vyhranost mnohým klukům chybí, ale věřím, že do toho dorostou a něco z nich bude. Když se na sezonu podívám od začátku, s čím jsme v květnu začínali, jak se to skládalo, kolik jsme na soupisce měli hráčů a ještě jaké kvality, tak je finále rozhodně úspěchem. Jako nováček jsme to skládali za pochodu, takže to beru jako velmi úspěšnou sezonu. Na druhou stranu, kdysi Tichonov řekl – a já s tím souhlasím – jestli skončíte čtrnáctý nebo druhý, je úplně jedno. Nikdo si to pamatovat nebude. Historie si pamatuje jen vítěze," pousmál se smutně Ivan.

Bohumín bude podle něj pokračovat přinejhorším v krajském přeboru, pořád se ale nevzdává ani účasti ve druhé lize. „Vše se bude odvíjet od aktivu na svazu a samozřejmě od financí. Takže si počkáme a uvidíme. A pokud jde o mě, tak se teprve rozhodnu," zakončil někdejší extraligový plejer Marek Ivan.

HC Bohumín – HC Orlová 2:3 (1:0, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 18. Ivan (Gelnar, Černín), 49. Ivan (Kopún, Baca) – 22. Voznica (Juhász, Zientek), 34. Voznica (Deutsch), 41. Voznica (Juhász). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 400.

Bohumín: Pútec – Javín, Čahoj, Baca, Děrgel, Kropka, Černín, Maczurek – Mikšan, Ivan, Buček – Král, Sysala, Gelnar – Plhoň, Kopún, Křibík – Buba, Špak.

Orlová: Gleich – Zientek, Štefanka, Deutsch, Kytka, Zamecznik, Sznapka, Goláb – Juhász, Petrák, Grepl – Václavík, Voznica, Vaštík – Pavlas, Zakuťanský, Pavlát – Dýrr, Lenomar.
 

Jakub Voznica: Věřili jsme celou dobu, že se to povedeOrlová – Hrdina finálového souboje Bohumína s Orlovou Jakub Voznica by se druhé ligy nebál. V titul krajského přeborníka věřil celou sezonu.

Jakube, jaké jsou vaše pocity po vyhraném finále?
Pocity jsou určitě výborné, všichni jsme moc rádi, že to tak dobře dopadlo.
Hattrick během finálového utkání se nedává každý den. Dovedl jste si představit, že sehrajete tak důležitou roli?
Asi ne, ale ono je ve výsledku jedno, kdo zrovna dává ty góly. Hlavní je, že jsme vyhráli jako tým.
Zápas byl dramatický až do konce. Byla nějaká chvíle, kdy jste se báli o výsledek?
Abych řekl pravdu, tak ne. Celou dobu jsme věřili, že vyhrajeme.
Co říkáte na podporu svých fanoušků, kteří vás přijeli povzbudit v hojném počtu?
Fanoušci byli úžasní. Tímto bych jim chtěl moc poděkovat.
Jak byste zhodnotil sezonu jako celek?
Hodnotit můžu jenom kladně. To, co jsme si dali jako cíl, jsme splnili. Celou dobu jsme šli za tím, že vyhrajeme a povedlo se.
Vy osobně byste měl zájem na tom, aby si tým znovu zahrál druhou ligu?
Samozřejmě záleží na hodně věcech, ale já osobně bych do toho klidně šel.     (tom)