Z výhry 4:2 se radovali favorizovaní Orli, kteří se tak v sérii, hrané pouze na dvě vítězství, ujali vedení 1:0 na zápasy. Druhý duel se hraje ve středu 15. března od 18.30 hodin v Bohumíně.

Pro hokejisty Orlové nebylo jednoduché ustát roli favorita psychicky. „Ale máme už nějaké zkušenosti z loňska, kdy jsme se probojovali do kvalifikace proti Velkému Meziříčí. Klukům to pomohlo a mohli jsme z toho těžit. Mančaft to zvládl perfektně," pochválil své svěřence Daniel Marosz, trenér týmu a předseda HC Orlová.

Bohumínští předváděli dvě třetiny také výborný hokej, v té poslední už fyzicky trochu odešli. „Já se tomu ale nedivím. Soupeř hraje celou sezonu fakt výborně, ale my trénujeme čtyřikrát týdně a pak máme zápas. To musí být v rozhodujících chvílích poznat," uvažoval Marosz.

Líbilo se mu, že každý z orlovských hráčů přistoupil k utkání maximálně zodpovědně. „Nikdo nedělal chyby, byl to soustředěný výkon. Dařilo se nám i proměňovat šance. V sezoně jsme se často setkávali s tím, že jsme měli šedesát střel a třeba jen dva tři góly. Tentokrát si kluci dávali na zakončení opravdu záležet. Byl to svědomitý výkon od všech," souhlasil Marosz.

A kde viděl klíčové okamžiky duelu? „Trochu nás znepokojila branka Bohumína na 2:2, ale naštěstí se nám povedlo Víťou Greplem dát na 3:2. Poslední třetinu jsme už Bohumín přebruslili. Máme tři vyrovnané řady, to bylo rozhodující. Vyhráli jsme zaslouženě, ale ve středu se musíme připravit na tuhý odpor. Bohumín určitě ještě neřekl poslední slovo, doma se bude chtít vytáhnout, pro město i pro klub to musí být velký svátek hrát finále. Na našem cíli se ale nic nemění," ujistil Marosz, že Orlová bude chtít vyhrát a postoupit do druhé ligy.

Letos totiž odpadá povinnost hrát kvalifikaci, takže vítěz Moravskoslezského kraje má start ve druhé lize zajištěn automaticky. „Myslím, že to od svazu bylo moudré rozhodnutí. Vždyť už teď nemá v druhé lize pomalu kdo hrát," upozornil předseda orlovského hokeje.

Pokud se Orlům skutečně podaří postoupit, budou mít na soutěž peníze? „Těžko předjímat. My chceme soutěž vyhrát a postoupit. Otázka financí bude už pak záležitostí jednání s městem a jinými sponzory," uzavřel Daniel Marosz.

HC Orlová – Bospor Bohumín 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Voznica (Lenomar), 18. D. Vaštík (Petrák), 40. Grepl (Pavlas, Sznapka), 50. Juhász (Petrák) – 20. Sysala (Gelnar), 33. Plhoň (Černín, Křibík). Rozhodčí: Hykel, Mrkva – Čahoj, Klimek. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 500.

Orlová: Gleich – Štefanka, Zientek, Sznapka, Kytka, Deutsch, Zamecznik – Grepl, Pavlas, Zákuťanský – D. Vaštík, Voznica, Juhász – Petrák, Václavík, Dýrr – Lenomar.

Bohumín: Wojwoda – Javín, Čahoj, Bača, Maczurek, Kropka, Černín, Hudec, Děrgel – Mikšan, Ivan, Král – Buček, Sysala, Gelnar – Plhoň, Kopun, Křibík – Gola, Buba, Špak.