Jako obvykle se v létě svazovým činovníkům, kteří mají na starosti druhou ligu, orosilo čelo, protože model soutěže není ustálený, natož počet startujících a soutěž prakticky hraje ten, kdo na to ekonomicky má. Kromě toho se každým rokem hraje jiným způsobem, což taky nikterak nepřispívá k důležitosti soutěže.

Nejvíce na systém doplácí nejkvalitnější druholigová skupina Východ, ze které v posledních letech pravidelně postupují vítězné týmy mezi ty prvoligové, a skupina se neustále zužuje.

Po Havířovu, Prostějovu, Přerovu a Vsetínu zbylo v této skupině už jen sedm týmů, jelikož osmá Technika Brno skončila a převedla licenci do pražských Letňan.

Šéf orlovského hokeje Daniel Marosz.Zdroj: Ivo Dudek

„Svaz nás oslovil s nabídkou, my přihlášku poslali, ale vše záleží na financích. Ihned po skončení sezony v krajském přeboru jsme usilovně pracovali na zajištění rozpočtu, s několika sponzory jsme se domluvili, spolupráce s dalšími byla zase vázaná na podporu města. Většinovou částku jsme sehnali," přibližoval předseda HC Orlová Daniel Marosz.

Verdikt orlovských zastupitelů, kteří v minulém týdnu neschválili klubu dotaci navíc ve výši 400 tisíc korun, však zasadil orlovským činovníkům těžký direkt. „S podporou města bychom zbývající peníze sehnali. Asi. Takhle je ta možnost mizivá, i když se jí stále nevzdáváme. Značná část rozpočtu od partnerů byla vázána právě na to, zdali nás podpoří město. Teď jsou ty peníze v nedohlednu. Pokusíme se je sehnat. Když to nevyjde, získáme zase další rok času splatit dluhy. Určitě bychom nechtěli jít do nějakého rizika. Za pár týdnů budeme moudřejší a to už taky bude definitivně jasno, jakou soutěž vlastně budeme hrát," dává si Marosz ještě nějakou dobu na oslovení případných dalších obchodních partnerů.

Prozatímní složení druholigové soutěže vypadá takto:
Skupina Západ (11 týmů): Most, Bílina, Jablonec nad Nisou, Řisuty, Děčín, Trutnov, Vrchlabí, Dvůr Králové nad Labem, Kobra Praha, Sokolov, Letňany.
Skupina Střed (10 týmů): Klatovy, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Moravské Budějovice, Tábor, David Servis České Budějovice, Kolín, Písek, Nymburk, Pelhřimov.
Skupina Východ (8 týmů): Poruba, Šumperk, Hodonín, Nový Jičín, Opava, Valašské Meziříčí, Kopřivnice, (Orlová ?).