Vyvrcholení letošní sezony proběhlo tak trochu podle očekávání. Slávistky s řadou mládežnických reprezentantek dominovaly a Karviná obhájila loňskou pozici. Zezadu se na ni ale nepříjemně tlačil Litvínov.

„Tlak soupeřů jsme naštěstí ustáli. Holky prokázaly charakter, daly do hry obrovskou vůli a odhodlání. To stříbro má pro nás cenu zlata," ujistil trenér karvinských hokejistek Josef Štoudek.

Karvinská výprava nepodcenila před závěrečným turnajem nic. Do dějiště zápasů odjela den předem, hráčky se stihly seznámit s prostředím, sledovaly soupeře. „Cítily jsme tlak, hlavně Litvínova, který se doslova hrnul na naši pozici. Děvčata ale byla připravena sportovně se poprat o medaili," dodal Štoudek.

Na finálovém turnaji byly lepší jen slávistky.Zdroj: Dalibor Sosna

Karvinské hráčky zvládly úvodní souboj s Brnem, byť těsně 1:0, a ve druhém utkání se střetly právě s Litvínovem. I toto utkání zvládly nejtěsnějším poměrem 6:5, přičemž po dvou třetinách prohrávaly 1:4 a ještě ve 48. minutě 2:5. „Pomohlo nám zařazení Aničky Zíkové do útoku, během tří minut jsme dali tři góly, soupeře to úplně konsternovalo," popisoval s úsměvem trenér Štoudek.

Jeho svěřenkyně nakonec dokonaly obrat a po dvou zápasech si zajistily minimálně stříbro. Mistrovský titul ležel letos hodně vysoko, protože od mistrovské sezony Karviné před třemi lety dochází prakticky neustále k odchodům z týmu, ale karvinská děvčata zabojovala i v posledním zápase sezony a nechtěla favorizované Slavii nechat nic zadarmo.

„Věřím tomu, že kdybychom dlouho drželi stav 0:0, že soupeř hodně znervózní, protože slávistky už nervózní byly. První třetina jim ale vyšla, vedly 2:0, nicméně ani pak to holky nezabalily a dovedly si vytvořit šance. Snížení nebo vyrovnání rozhodně bylo v našich silách," vybavoval si Štoudek.

Karviňanky statečně bojovaly, odehrály zcela jistě důstojnější partii než loni a výsledná stříbrná medaile je odměnou za jejich celoroční práci.

Karviňanky se už tři roky potýkají s odlivem hráček.Zdroj: Dalibor Sosna

„Přál bych si, abychom dokázali kádr udržet a vytvořit holkám adekvátní podmínky k tréninku a sportovnímu růstu. Vše se ale odvíjí od financí," poznamenal Josef Štoudek, jemuž bude v další sezoně chybět právě jedna z opor Zíková, která chce zkusit štěstí v Americe.

VÝSLEDKY KARVINÉ
SK Karviná – Cherokees Brno 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávky: 16. Škorpíková (Seroiszková, Aniolová).

HC Litvínov – SK Karviná 5:6 (1:0, 3:1, 1:5)
Branky a nahrávky: 13. Chmelová (Horáková, Povová), 27. Povová (Chmelová), 36. Povová (Horáková), 39. Bublová, 48. Chmelová (Horáková, Povová) – 24. Sadilková (Baslová), 47. Kovářová, 48. Zíková, 49. Zíková (Kovářová), 50. Sadilková (Zíková), 53. Škorpíková (Sadilková).

Slavia Praha – SK Karviná 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. A. Halounová (Zedníková), 17. Kaltounková (Patočková), 53. Kaltounková (Patočková).

Další výsledky: Slavia – Litvínov 7:0, Cherokees – Slavia 1:7, Litvínov – Cherokees 6:1.

Konečné pořadí: 1. Slavia 9, 2. Karviná 6, 3. Litvínov 3, 4. Cherokees 0.