Hosté ze severu Čech nedorazili kvůli poruše autobusu do Havířova včas, a tak zápas začal s více než půlhodinovým zpožděním. Na domácích jako by to zanechalo stopy. Během čekání vychladli a do tempa se dostávali ztuha.

„To čekání bylo nepříjemné, kluci byli pořádně nažhavení," komentoval pozdní příjezd hostující výpravy trenér Jan Daneček na havířovské střídačce. „Připomnělo mi to náš zápas v Ústí, kam jsme přijeli nažhavení my, ale na ústeckém hřišti byla díra v ledu a taky se půlhodinu čekalo," vybavil si Daneček.

Mostečtí museli část trasy svůj autobus snad tlačit, protože vpálili do utkání patřičně nažhavení a přebruslovali zaskočený AZ. Oba celky využily v první části po jedné přesilovce, ale v prostřední třetině měli více nebezpečnějších možností hosté. Havířovští ukázkově bojovali. Bylo vidět, že chtějí utkání stůj co stůj zlomit ve svůj prospěch.

V poslední dvacetiminutovce prokázali ohromné odhodlání. Nezlomilo je ani vedení soupeře o dvě branky. „Právě toho si na mužstvu cením. Pořád bojovalo, nevzdávalo se. Věřili jsme, že Most nakonec porazíme. Ale potvrdilo se, že nás bude čekat těžké střetnutí s houževnatým soupeřem," prorokoval náročné utkání už v sobotu po zápase v Třebíči trenér Daneček.

Ten jinak s herní úrovní nemohl být spokojen. „Taky nejsem. Spokojenost panuje jen s posledními deseti minutami, jinak to bylo hrozné utkání. Ale mám pro to pochopení. Chlapci pod dojmem posledního nepodařeného zápasu doma s Benátkami chtěli tento nezdar odčinit, hráli trochu v křeči. Také na nás doléhá, že jsme jen kousíček od play-off a velkého úspěchu. I diváci, kteří už nás v play-off vidí, chtějí, aby se doma jen vyhrávalo, jsou teď trochu náročnější po příznivém průběhu sezony. To vše na mančaft doléhá," upozorňuje Daneček.

Havířov stále řeší problémy s doplněním kádru. „Chybí nám obránci. Ještě štěstí, že se pro dnešní zápas uschopnil zkušený Vosátko. Deutsch hrál se sebezapřením, taky má nějaké zdravotní problémy. Zatím stále jednáme s okolními kluby o uvolnění hráčů. Pozorní diváci si určitě všimli, že prvoligová mužstva neustále obměňují své kádry, doplňují je o extraligové borce. Nám dneska zbyl už prakticky jen Marosz. To také hraje roli. No uvidíme, na přestupní termín mme čas už jen do čtvrtku, snad se nám někoho ještě podaří na soupisku dopsat," spoeléhá Daneček na pomoc Vítkovic i Třince.

AZ Havířov – HC Most 7:4 (1:2, 1:0, 5:2)

Branky a nahrávky: 8. Maruna (Jakúbek, Šlahař), 35. Vosátko (Marosz), 49. Pechanec (Klimša), 52. Klimša (Říčka, Koma), 53. Jakúbek (Šlahař, P. Rimmel), 59. Krisl (Maruna), 60. Roupec (Sztefek) – 12. Smolka (Tauš, Bojer), 17. Písařík (Pavelka, Majdan), 44. Nedrda (Písařík, Majdan), 49. Bojer (Pavelka). Rozhodčí: Vampola – Lukš, Novák. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:2. Oslabení: 1:0. Diváci: 1473.

Havířov: L. Daneček – Vosátko, Roupec, Krisl, P. Rimmel, Koma, Graca, Deutsch – Sztefek, J. Daneček, Škumát – Maruna, Šlahař, Jakúbek – Marosz, Pechanec, Kanko – Klimša, Haas, Říčka – M. Rimmel. Trenéři: Daneček a Sztefek.

Další výsledky 44. kola: Benátky n. J. – Ústí n. L. 5:2 (2:0, 3:1, 0:1), Jihlava – Mladá Boleslav 1:2 (0:2, 1:0, 0:0), Kadaň – Havlíčkův Brod 2:3 sn (0:0, 1:2, 1:0 – 0:0), Beroun – Olomouc 0:4 (0:1, 0:2, 0:1), Litoměřice – České Budějovice 2:3 (1:2, 1:0, 0:1), Šumperk – Třebíč 2:1 (0:0, 1:0, 1:1).