A to v situaci, kdy se AZ nutně potřebuje chytit nějakým vydařeným výsledkem. Havířov rozjel letošní sezonu slibně. V domácím prostředí urval šest bodů. Po dvou výhrách přišly dvě porážky. Nic se ještě nedělo. Znovu totiž dvakrát vyhrál a následně zase dvakrát prohrál. Potud vše v pořádku, porážky totiž k hokeji patří.

Jenže místo očekávaných dalších výher už přicházely jen samé nezdary. Naposledy v pondělí v Prostějově, kde AZ sedmkrát inkasoval. Série porážek se tak protáhla na pět zápasů v řadě, a to už dobré není.

„Samozřejmě o tom víme, ta série s jediným bodem za porážku v prodloužení s Přerovem není příznivá. Deprimující je, že v řadě utkání jsme nebyli horším týmem. Naposledy v Prostějově se ale naplno ukázalo, v jak odlišné herní i psychické formě se oba soupeři nacházejí. Domácí hráli v naprosté pohodě, neskutečně odlehčeně, kdežto my tahali nohy z bahna. Kluci byli v křeči, která se od druhé třetiny prohlubovala, protože jsme viděli, jak nám utíká další zápas," přiznal Martin Janeček, jeden z havířovských koučů.

Jistě, pořád běží teprve první čtvrtina základní části a času na nápravu je moře, nicméně i pro povzbuzení samotného mužstva by to už chtělo bodový a vítězný výsledek. „Tým máme kvalitní, nepochybuji o tom, že se zvedne. Ale je pravda, že současná situace nikomu na pohodě nepřidává," uznal Janeček.

AZ má navíc šibeniční termín na to se zmátořit, neboť hned ve středu jej čeká další zápas. Na domácím ledě s českobudějovickým Motorem, který před sezonou patřil a de facto stále patří k adeptům na baráž o extraligu, tedy velice silný protivník.

Může však právě tato skutečnost Havířovu nahrávat? Nebyl by právě zápas se silným soupeřem pomyslným odrazovým můstkem k zahájení opačné série? Když to odlehčíme, další nezdar, tentokrát proti vysokému favoritovi soutěže, Havířov zase tolik trápit nemusí. Nepříjemná šňůra se jen natáhne o další zápas v utkání, kdy se s body moc nepočítá. Případný úspěch by ale mohl pro tým znamenat obrat ve vývoji a ohromnou psychickou vzpruhu.

„Rozumím, kam tím míříte. Už jsme se s kolegou Mikešem o tom bavili. Říkali jsme si, že pro vytažení mužstva z toho výsledkového bahna by možná přicházel v úvahu nějaký lehčí protivník, ale na druhou stranu jsme podobně uvažovali i v tomto případě. Top soupeř by kluky opravdu mohl vybičovat k maximálnímu úsilí. Příznivý výsledek by pak měl dvojnásobný účinek na psychiku," potvrdil Janeček.

Což právě Havířov už v minulosti několikrát dokázal. V minulé sezoně se v podobné situaci chytil doma na Kladnu, v předloňské sezoně proti Třebíči a před play-off i proti Jihlavě. V zahajovací sezoně první ligy to podobně odnesla dnes už extraligová Olomouc.

Pro havířovské hokejisty by dnes bylo dobré nechat se řídit heslem: Příklady táhnou. Českobudějovický Motor má sílu, je kompaktní, prožívá dobré období a věří si. „Ideální protivník na to se chytit," pousmál se Janeček. „V předchozích sezonách jsme také prožívali negativní série, kdy se moc nedařilo, ale vždycky jsme se z toho dostali. Tým si dokázal, že doma před našimi fanoušky a jejich podporou může porazit i vysokého favorita. Můžeme si jen přát, aby právě utkání s Motorem představovalo zlom v našich výsledcích," zakončil Janeček.

Zápas začíná na havířovském ledě v 18 hodin.