V květnu to byl muzikál Sázky z lásky podle amerického originálu Guys & Dolls, kde hraje hlavní postavu Maxe.

Krátce poté, 14. června, uvedlo Divadlo Jiřího Myrona Baladu pro banditu, kde hraje hlavní zápornou postavu, Derbaka. K této hře má navíc Vladimír Polák téměř sentimentální vztah.

„V divadle jsem od šestnácti let a právě Balada pro banditu byla jedna z prvních her, ve kterých jsem účinkoval. Tehdy v roce 1996 jsem hrál bratra Nikoly Šuhaje. Už se mi začíná stávat, že se nasazují hry, ve kterých jsem hrál," řekl pobaveně ostravský herec s tím, že letošní hra bude přece jen trochu odlišná. „Tenkrát to bylo první nastudování po slavné premiéře v Brně a poprvé jsme jej dělali tady na velkém jevišti. Pak se s Baladou roztrhl pytel. Tentokrát to určitě bude jiné než před čtrnácti lety a to je dobře. Myslím, že teď máme dobře vyřešenou i taneční stránku věci, a první reprízy naznačují, že se lidem tato mírná stylizace líbí, stejně jako výkony talentované dvojice mladých herců v hlavních rolích, Veroniky Lazorčákové a Igora Orozoviče," dodal Polák.

V září ho už čeká další velká role v komedii Jak je důležité míti Filipa, mezitím však v rámci společnosti PaS de Théâtre produkčně spoluvytváří ostravský příspěvek pro divadelní festival Shakespearovské slavnosti představení Marné lásky snaha -,ve kterém si zahraje jednu z hlavních rolí Birona. Práci si velmi užívá také proto, že to bude podle jeho vlastních slov poslední role, kterou pro Shakespearovské slavnosti přijal.

„Po Komedii omylů a Romeovi a Julii jsme se spojili s režisérem Ondrejem Spišákem, aby nám hru pomohl realizovat. Pro nás bylo podstatné, že Ondrej má se Shakespearovskými slavnostmi zkušenost a zná ostravské herce," řekl Deníku Vladimír Polák a dodal, že Marná lásky snaha není natolik známá komedie, zato velice vtipná a svou kompozicí je opakem Zkrocení zlé ženy. Tedy zde dávají za vyučenou ženy mužům. „Je to neobyčejný projekt i proto, že se na jevišti setkávají ostravští herci různých divadel nebo herci, kteří tady prožili část svého profesního života. Například princeznu hraje Kateřina Janečková, která se stala populární díky seriálu Ošklivka Katka, nebo postavu sluhy Kotrby ztvární Michal Kavalčík, známý jako Ruda z Ostravy, již tady studovali konzervatoř," doplnil pětatřicetiletý herec.

Marná lásky snaha celé Shakespearovské slavnosti zahájila.

Ostravská kultura

Divadelní festival na Slezskoostravském hradě je vždy velmi navštěvovaná událost, na kterou jsou lístky vyprodány dlouho dopředu.

„Vždycky mě překvapí, jak jsou lidé projektem ostravských herců nadšení. To jen dokládá, že zájem o divadlo je v regionu nemalý. Proto mé výslovné přání je, aby v zastupitelstvech vždy převládali lidé, kteří si to uvědomují. Vzhledem k tomu, že divadla patří městu, stačí maličko, aby se celá struktura začala hroutit krutými, zničujícími škrty, jako například v opavské opeře," myslí si Vladimír Polák. „Důkazem kulturní vyspělosti Ostravy je i fakt, že tady vznikají projekty samovolně. Dokladem toho je třeba i vznik multižánrového centra Cooltour, jež je zrealizovanou myšlenkou Petra Sýkory a Andreje Harmečka, kolegů z PaS de Théâtre."

Divadlo a Česká televize

Důkazem toho, že Ostrava nehraje v divadelním světě druhé housle, je to, kolika ocenění se ostravským hercům dostalo. Příkladem za všechny je udělení Ceny Thálie Tereze Dočkalové nebo Norbertu Lichému.

„O to více mě pak mrzí, že ostravské studio České televize nefunguje v dramatické tvorbě tak jako před padesáti lety. Ve svých dramatických inscenacích přehlíží velké talenty. Sice natáčejí záznamy z představení, ale inscenace moravskoslezské herce takřka úplně přehlíží, což je obrovská škoda. V archivu pak nenajdete záznamy s herci, kteří tady udělali část kariéry a teď jsou třeba v Praze," popisuje zklamaně Vladimír Polák, který ovšem věří, že změna generálního ředitele dala do pohybu příslib změn.