A téma „Egypt" bylo vybráno pro školou povinné děti záměrně – aby si mohly samy vyzkoušet ruční výrobu mýdla, a „na vlastní kůži" si dovedly představit, co museli zvládat již staří Egypťané. „Použili jsme glycerinový polotovar, který si děti dotvořily k obrazu svému. Měly na výběr několik druhů vonných olejů, kterými ovlivnily výslednou vůni mýdla," uvedla Vlaďka Šubertová, která dětem asistovala. Při výtvarném snažení nechybělo povídání o zkrášlující kosmetice Egypťanů i vonných olejíčcích.

Druhým úkolem byla pro děti výroba originálního těžítka s pomocí výtvarné techniky dekupage. Malí výtvarníci měli k dispozici různé kameny a oblázky, k tomu papírové ubrousky s egyptskými motivy, temperové barvy, lepidlo, štětec a nůžky. „Přesvědčila jsem se, že dětská fantazie je nekonečná. Egyptské motivy dětem přišly velmi zajímavé a jakmile jsem je jim je ukázala, okamžitě ukazovaly prstem, který chtějí mít právě na svém kamínku," popsala atmosféru Kamila Smigová, předsedkyně občanského sdružení Maryška.

„Bavilo mě obojí, jak ruční výroba mýdla, tak vystřihování obrázků a jejich následné lepení na kámen. Dám si těžítko doma na stůl a mýdlo asi věnuji mamince. Ještě vlastně ani nevím, která z těch dvou věcí, co jsme dneska tvořili, mě bavila více," uculoval se osmiletý Jiří Semančík z Nového Bohumína, který do dílničky zavítal se svou sestrou Eliškou.