„V obou mých knihách je jakoby v zadním plánu silně přítomno město B., tedy moje rodné město Bohumín," uvedla spisovatelka.

Přesto, že v současnosti žije autorka v Praze, do Bohumína se stále ráda a často vrací.

„Život i doba, kterou jsem v něm prožila, jsou pro mě neustálými prameny inspirací při psaní a dodávají mi sílu. Jako by v rodném místě byla magická životodárná energie," popisuje Mrázová.

„Prostě se při psaní ponořím do vzpomínek, zachytím situaci takovou, jaká byla, a na místech, kde se odehrávala. Proto jsou v příbězích přítomni obyvatelé toho města, různého původu, různých jazyků, Češi (Moraváci), Slezané a samozřejmě Poláci a Řekové. To je pro Bohumín typické," dodává spisovatelka.

„Příběhy se odehrávají v rozmezí 30 let, možná i více, takže zachycují obraz doby. Ale jsou o citech a vztazích a ty jsou stále stejné, nezávisle na politických režimech či století," upřesňuje.

Bohumínská kultura k spisovatelce ostatně promlouvá dodnes. „Musím říct, že současný Bohumín mě neustále příjemně překvapuje. Svým vnějším vzhledem a také tím, co všechno dokáží uskutečnit jeho obyvatelé, na všech frontách a z mého pohledu především v oblasti kultury," poznamenává pochvalně na adresu svého rodného města.

Po příjemném a emotivním setkání v bohumínské Maryšce plánuje autorka v tomto roce hned několik dalších autorských večerů, a to jak v České republice, tak i v Polsku. Právě kniha Vzkaz po Elfi Nitche totiž vyšla také ve verzi polské jako Przekaz Elfi Nitche.

„10. listopadu proběhne setkání s tímto dvojjazyčným vydáním na Generálním konsulátě Polské republiky v Ostravě, kde se sejde spousta zajímavých lidí a také českých i polských umělců, se kterými spolupracuji a chtěla bych spolupracovat i nadále," zve Mrázová.