„Dramaturgická linka festivalu se za posledních 16 let nezměnila. Stále se snažíme našim divákům představit ta nejlepší představení, která se za poslední rok urodila na divadelních prknech divadel v Moravskoslezském kraji,“ řekl ředitel Těšínského divadla a zakladatel festivalu Karol Suszka.

Výběr z nejlepšího

Kromě toho bude jako třešnička na dortu, servírováno jedno polské představení a jedno slovenské. „Každoročně se nám na festival přihlásí více souborů, než kolik jich můžeme představit našim divákům. Vybíráme tedy pečlivě to nejlepší z nejlepšího,“ doplnil Suszka.

Letos se diváci mohou těšit na Podivný případ se psem v podání Národního divadla moravskoslezského Ostrava, Školu základ života sehraje soubor Divadelní společnosti Petra Bezruče Ostrava, Slezské divadlo z Opavy přijíždí s Gazdinou robou, Komorní scéna Aréna se bude prezentovat s Shakespearovým Něco za něco a Divadlo loutek Ostrava potěší hlavně malé diváky pohádkou Královna koloběžka první.

Ze Slovenska tentokrát mimořádně nepřijíždí spřátelené divadlo z Martina, ale Divadlo J. G. Tajovského ze Zvolena s komedií Charleyho teta a polské hostující divadlo z Plocku sehraje hru Pierwsza mlodość. V programu samozřejmě nechybí ani všechny tři domácí scény.

Česká scéna se o přízeň poroty bude ucházet mimořádně úspěšným muzikálem František z Assisi, polská scéna Rajskou jablůňkou a scéna lalek Bajka 
s dramatizací Malého prince.

Na představení 
chodí i studenti

Představení se hrají dopoledne 
i odpoledne. Kdo míří do sedaček hlediště v dopoledních hodinách během pracovního týdne?

„Studenti českotěšínských středních škol. Na představení nepřicházejí však celé třídy z povinnosti, ale pouze ti studenti, kteří o divadlo mají zájem. Tedy zhruba šedesát studentů z jedné školy. Toto publikum je jedinečné a nesmírně vnímavé. Pozvané soubory se doslova perou o to, aby těmto mladým mohli hrát právě oni,“ vysvětlil Suszka.

Sobotní dopolední představení pak patří dětem. „V sobotu dopoledne vždy hrajeme nějakou pohádku a zájem o ni je každoročně veliký. S dětmi k nám míří nejen rodiče, ale třeba i babičky 
a dědečkové,“ chválil zájem o sobotní představení Suszka.

Kdo si letos odnese ocenění z 16. ročníku FDMS, se dozvíme v sobotu 12. listopadu, kdy festival skončí.

Gabriela Cichá