V březnu a dubnu zavítá postupně do čtyř měst v Moravskoslezském kraji. Cílem je naladit diváky na polské filmové vlny a pozvat je na XIX. ročník Kina na hranici, který se v Českém Těšíně a polském Těšíně uskuteční na přelomu dubna a května a to ve dnech 28. dubna až 3. května.

„Rádi bychom pobídli české diváky ke sledování polské kinematografie, která je v posledních letech na vzestupu, což dokazuje řada cen získaných na prestižních mezinárodních festivalech. Právě nová polská kinematografie je jednou z hlavních dramaturgických linek naší přehlídky a to hned vedle nové české a slovenské kinematografie,“ nechali se slyšet organizátoři.

Čtěte také: Budovu nádraží letos čeká oprava

Druhou skupinkou diváků, kvůli kterým se Kino na hranici opět vydalo na cesty, jsou věrní návštěvníci této jedinečné kulturní akce. „Touto formou chceme našim divákům zkrátit dobu čekání na další ročník přehlídky. S trochou nadsázky se dá hovořit o jakémsi filmovém aperitivu,“ doplnili organizátoři.

Pro moravská a slezská kina organizátoři zvolili poslední film legendy polské kinematografie Andrzeje Wajdy Mžitky, kterého inspirovaly osudy vynikajícího malíře, průkopníka konstruktivismu, teoretika umění a oblíbeného pedagoga Władysława Strzemińského, který musel v poslední etapě svého života čelit nevůli stalinistického režimu. V hlavní roli se představí charismatický polský herec Boguslaw Linda.

Čtěte také: Před 35 lety odstartovala kariéra Jarka Nohavici

Kino na hranici se na cestě postupně, v období od 28. března do 18. dubna, zastaví v Ostravě, Karviné, Bohumíně a Frýdku-Místku.