Hrají a zpívají ve složení René Racek Matlášek (kapelník, skladatel, zpěvák, kytara 12strunná), René Tesák Matlášek (skladatel, zpěvák, kytara, klávesy, příčná flétna), Alena Smajlí Matlášková (zpěvačka, flétna, baskytara), Andrea Ája Matlášková (zpěvačka, rytmika), Luboš Vejmola (zpěvák, kontrabas).

Od roku 2011 je repertoár Marodu obohacen o autorskou tvorbu Tesáka. Dnes již Marod vystupuje s řadou jeho písní. „Je to pro nás zajímavé občerstvení – a hlavně také pro diváky. Toto generační autorské skloubení nás moc baví a přidává to našemu repertoáru na pestrosti.

Myslím, že to, je právě to co baví nejen nás, ale i publikum," uvádí kapelník René Matlášek.

Jak jste se dostal k hudbě? Byl někdo z rodiny muzikant? Jaké máte hudební vzdělání? Na co hrajete?

K hudbě jsem se dostal jako malý, kdy se mnou maminka hodně zpívala moravské lidové písničky, protože pocházím z Bučovic, odkud je na Slovácko kousek. 
V rodině nikdo muzikantem není a nebyl, takže jsem se učil sám pohledem a poslechem.

Nemám hudební vzdělání, neumím číst noty, ale snažím se je doučit spolu se synem, když spolu cvičíme – on na housle a já na basu. Já a kapelník jsme spolu studovali na vysoké škole a muzicírování provázelo celé naše studium. Hraji na kontrabas a z toho vyplývá i moje role v kapele – tvrdím muziku. Hudba je mým druhým životem.

Dá se sladit vaše profesní činnost 
s koncerty kapely?

Sladit profesní činnost vedoucího lékárníka a muzikanta je někdy hodně složité, protože se stává, že musím s kapelou jet někam hodně daleko a musím si šetřit volno. Jsem moc rád, že kolegyně v lékárně mému koníčku fandí a že sledují činnost kapely Marod.

Jak vznikla myšlenka účasti na soutěži talentů v Hollywoodu ve Spojených státech? Měli jste nějakou speciální přípravu na soutěž? 
A když ano, v čem spočívala?

Myšlenka účasti na Mistrovství světa talentů v interpretačním umění WCOPA byla zpočátku nenápadná. Účast nám doporučil jeden fanoušek kapely, že prý vítěz jede na finále do Hollywoodu. Vůbec jsme nepočítali, že bychom mohli být vybráni a oceněni.

Tím, že jsme vyhráli národní kolo, tak se věci daly do pohybu. Museli jsme především vybrat písničky, které se budou líbit nám i posluchačům v USA a které se budou moci upravit na soutěžní délku jedné minuty. Poté začala velmi tvrdá práce na hudebním zpracování, protože jsme každou z pěti písniček aranžovali do pětihlasu.

Uspěli jsme ve všech kategoriích, kterých jsme se zúčastnili (jazz, gospel, country, vlastní tvorba a volná), přivezli jsme medaili stříbrnou a čtyři bronzové. Dosažený výsledek nás zavazuje.

Můžete stručně popsat průběh soutěže? Kdo tam všechno byl?

Soutěž probíhala v krásném prostředí Long Beach Performing Centre na pobřeží Tichého oceánu. Nádherné slunečné prostředí s příjemnou teplotou. Procházeli jsme se pod palmami, dýchali vlahý oceánský vzduch a nechali si sluníčkem hřát záda. Soutěže se zúčastnilo přes 600 hudebníků z 63 zemí.

Mezi nimi jsou i velmi zajímavé, jako například Filipíny, Brunej, Moldávie, Mongolsko, Botswana, JAR nebo Portoriko. Celá soutěž je koncipována především jako možnost pro talentované umělce představit se a ukázat to nejlepší.

Jak dlouho jste byli ve Spojených státech? Prozradíte, kolik to kapelu stálo?

V Hollywoodu jsme byli 11 dnů. Kapelu stál pobyt asi 380 tisíc, s částí nákladů nám pomohli dárci a sponzoři, za což jim velmi děkujeme, a jejich seznam je uveden na webových stránkách kapely.

Jaké jsou nejcennější poznatky
z USA?

Za nejcennější považujeme poznání jiné země a kultury. Překvapili mě vlídní, usměvaví lidé se zájmem poznat, odkud pocházíme, 
s velkou ochotou poradit a popovídat si. Velmi mě potěšila čistota ulic a města (alespoň ty části, které jsme poznali).

Osobně jsem se přesvědčil o obrovské autoritě a respektu, který mají policisté. Šla z nich mohutná síla! Překvapil mě prostor, kterého má tento světadíl nadbytek. Měl jsem pocit, že je všude daleko.

Poměrně často vystupujete v Karviné. Chystáte se i do Havířova?

Ano, v Karviné jsme vystupovali asi pětkrát, v Havířově zatím ne. Snad se v budoucnu podaří 
v Havířově Marod představit, zapracujeme na tom.

Řekl byste vaše nejbližší cíle?

Naším nejbližším cílem jsou dva koncerty Marod doma 
v Ostravě-Staré Bělé a příprava nového programu do USA na WCOPA, kam jsme dostali pozvání na finále roku 2016. Na jaře příštího roku uskutečníme společný koncert se skupinou Nezmaři a na podzim 2016 se skupinou Hop-trop.

PharmDr. Luboš VejmolaNarozen roku 1969. Je absolventem Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Vedoucí lékárník v havířovské nemocnici. Je ženatý, má dvě děti. Zájmy: rodina, hudba a knihy.