Zdejší farnost se na i připravila s veškerou pečlivostí, podávalo se občerstvení připravené ženami z farnosti, pivo přivezené z pivovaru v Břevnovském klášteře, především se zde ale konal velmi zajímavý program. "Smyslem Noci kostelů je zpřístupnit tyto sakrální stavby i lidem, kteří zde běžně nechodí, ale také ukázat různá zákoutí, která bývají jinak nepřístupná," podotkl zdejší farář Marcel Puvák.

Program tak nabízel například výstavu historických praporů, se kterými se zde chodívalo na poutě, děti z farnosti vystavovaly obrázky na téma českých světců, návštěvník našel i koutek s výzdobou středověkých rukopisných knih, mezi vzácné hosty patřil i ikonopisec Martin Damian. Ten tvořil přímo na místě jednu z ikon a také přednášel velmi zajímavé informace o tomto dávném druhu křesťanského umění.

Lidé zde nahlédli i do vrchních prostor kostela, viděli zde třeba dávný stroj kostelních hodin - dnes se již ovládají digitálně - vyslechli i mnoho zajímavostí o zdejší velké památce, varhanech z roku 1871, které nyní procházejí nákladnou pětiletou rekonstrukcí a záchranou, protože jsou masivně napadeny čerovotčem.

Program měl i hudební část a byl také místem příjemného posezení a setkávání.

Noc kostelů se v pátek konala v mnohých sakrálních stavbách v celém Těšínském Slezsku a také v dalších koutech Česka.

Reportáž z Dětmarovic přinese pondělní vydání Karvinského a Havířovského deníku.

Ilustrační foto
Tam, kde rostou budoucí stars i underground