Jak říká, pro českotěšínskou výstavu zvolila spíše kulatější tvary keramiky, protože jsou vhodné pro předvánoční období. Některé plastiky jsou vskutku obdivuhodné.

„Mým záměrem bylo dostat do tvorby trošinku legrace, protože té vážné je někdy až příliš. Na silvestra jsem třeba udělala plastiku, která připomíná starý gramofon. Nazvala jsem ji neváza, protože sice je to váza, ale když do ní vložíme rostliny, tak nám spodním otvorem vypadnou," směje se výtvarnice.

Z větších věcí určitě stojí za zmínku také skřítci. „Ty jsem tady chtěla záměrně, protože když máme veselý gramofon, tak aby byli i veselí skřítci. Zmíněné plastiky jsou pálené na vysokou teplotu, takže mohou být vhodnou dekorací v zahradě," říká 
a hned komentuje další dílo. „Každý z nás má svoji šťastnou hvězdu. Takže tuhle keramickou kachli s takovou hvězdou jsem udělala právě na Štědrý den."

Inspiraci pro svoji tvorbu hledá Jarka Rybová mimo jiné v přírodě, hudbě, četbě. Sérii kachlů na příklad vytvořila podle knihy Hany Andronikové Nebe nemá dno.

Jarka Rybová se zabývá keramickou tvorbou už téměř čtyřicet let. Uspořádala přes dvacet samostatných výstav a obeslala na sedm desítek skupinových výstav převážně v České republice, ale také v polském příhraničí a na Slovensku.

Emilie Świdrová