Hodiny ukazovaly čas 3:48, když se na svět a také na zdravotníky a lékaře v karvinské porodnici poprvé podíval malý Honzík Kokesz. Stalo se tak 1. ledna, a jemu tak patří prvenství v okrese.

„Tak trochu jsem to očekávala. Termín mi totiž vycházel na začátek nového roku. A říkali mi i lékaři a sestry, že by to takto mohlo vyjít," podotkla šťastná maminka Nikola Kokeszová (na snímku vlevo).

Do poslední chvíle přitom nebylo jasné, zda právě ona bude tou, která přivede na svět první novoroční dítě. „Byla tady ještě jedna maminka, která měla také podobný termín jako já. Její děťátko ale nakonec přišlo na svět chvilku před půlnocí," dodává novopečená maminka.

Jak ale zdůrazňuje, nijak se nehecovaly, ani se to nesnažily nijak ovlivnit. „To prvenství není až tak důležité. Na prvním místě bylo, aby porod proběhl v pořádku a syn byl zdravý," zdůraznila Nikola Kokeszová.

Rodina pochází z Českého Těšína, a i když maminky z tohoto města často vybírají porodnici v Třinci, Nikola Kokeszová se podle svých slov rozhodla na základě dobrých referencí pro karvinskou porodnici. „A určitě toho nelituji. Chtěla bych za profesionální a starostlivou péči celému porodnímu týmu v Karviné poděkovat," řekla maminka letošního prvního novorozeněte.

Protože Honzík je miminkem z Českého Těšína, přivítal primátor Karviné Tomáš Hanzel symbolicky první karvinské miminko – malou Michaelu Piechovou. "První dítě do rodiny Piechových se narodilo v karvinské porodnici na Nový rok až po malém Janovi, který ovšem bydlí v Českém Těšíně. Jan je tedy prvním miminkem okresu, ale Michaela prvním občánkem města Karviné pro rok 2013. Maminka dostala poukázku na nákupy, děťátko hrací soupravu" informovala mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová. 

V Havířově si museli na první novoroční miminko počkat až do večera. Pět minut po 19. hodině se v Nemocnici s poliklinikou Havířov narodila Taťána Galgaňáková. Prvorozené dítě Veroniky Galgaňákové vážilo po porodu čtyři kilogramy a měřilo 52 centimetrů. „Je nádherný pocit držet své dítě v náručí. Termín jsem měla 27. prosince, nakonec to vyšlo na Nový rok. Dítě je zdravé, velké a podle sestřiček i hodné," svěřila se šťastná maminka.

Více se dočtete v úterním vydání týdeníků Karvinsko a Havířovsko
#flash|https://g.denik.cz/72/f9/denik-tisk.swf|500|115|denik_tisk#