Přes prvotní informace o tom, že se při nehodě nikdo nezranil, byly později upřesněny a vyplynulo z nich, že strojník, který plošinu v době události obsluhoval, byl zraněn. Přivolaná záchranná služba ho ošetřila a převezla k důkladnému vyšetření v nemocnici. "Přímo na místě byl pacient ošetřen s oděrkami horních a dolních končetin. Pak byl odvezen do nemocnice na chirurgické oddělení," řekl mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl.

V nemocnici bylo rozhodnuto, že hasič bude muset být hospitalizován. Přesnější důvod ale zveřejněn nebyl.

Vysokozdvižná automobilová plošina ještě nebyla nikdy v ostrém provozu. Od začátku letošního roku, kdy profesionální jednotky v Moravskoslezském kraji dostaly šest těchto speciálů, je provázejí technické problémy, kvůli kterým nemohly být užívány. Postupně byly všechny odváženy do servisu, kde se podrobovaly reklamačním opravám. Jedna plošina AP 40 Bumar, která má dosah až 44 metrů, přišla na bezmála 17 milionů korun. Hasiči jich v lednu při slavnostním předávání v ostravském Trojhalí dostali šest. 

O nové požární technice Deník informoval v článku: Karvinští a havířovští hasiči mají nové plošiny

Profesionální hasiči z Karvinska dostali od kraje dvě nová auta s plošinou, kombinovanou s žebříkem. Jedno auto je ve stanici v Karviné, druhé v Havířově. Zdroj: Hasiči MSK

Ani tato vážná havířovská nehoda není první. Nedávno došlo k podobné ve Frýdku-Místku. Rovněž i tam se to stalo při výcviku a i zde se plošina převrátila na bok.

Pravděpodobnou příčinou těchto nehod je technická závada, zřejmě související s počítačem zajišťujícím bezpečnost zařízení v různých úrovních vysunutého ramene. 

V Havířově byla plošina testována za přítomnosti specialistů. Byly ideální povětrnostní podmínky a plošina také stála řádně ukotvená na pevném podkladu. Přesto došlo k převrácení už ve chvíli, kdy ještě rameno nebylo plně vysunuto. V koši naštěstí nikdo nebyl. Jediný hasič byl obsluhující strojník. 

Šmejdy za miliony

Plošiny vyrábí polská firma. Množství závad a také tyto vážné nehody budou s největší pravděpodobností důvodem k vrácení strojů výrobci. Hasiči se na ně nemohou spolehnout.  

Nehodu samozřejmě, stejně jako předchozí ve Frýdku-Místku, vyšetřuje policie.

"V této chvíli nemůžeme poskytnout žádné jiné informace, než jen potvrzení toho, že se plošina převrátila. Okolnosti se vyšetřují," řekl Deníku na místě nehody zástupce krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček. 

K TÉMATU

K problémovým plošinám se ve včerejším on-line rozhovoru se čtenáři Deníku vyjadřoval i ředitel hasičů Moravskoslezského kraje Zdeněk Nytra. Na otázku zda již byla vyšetřena nehoda ve Frýdku-Místku, odpověděl:

"Nehoda ještě vyšetřena nebyla. Ale, alespoň podle mého názoru, byly učiněny všechny kroky tak, abychom tu skutečnou příčinu znali. Pochopitelně ve hře jsou nejen peníze, ale hlavně životy a zdraví zasahujících hasičů, proto jsme najali soudního znalce, proto byla také událost nahlášena na policii a doufám, že se ve velice krátké době dozvíme skutečnou příčinu," uvedl Zdeněk Nytra a dodal: "S obdobnými výrobky jsou problémy po celé republice, což jsme pochopitelně v době výběrového řízení nemohli vědět."  

Celý rozhovor najdete zde.