Nehoda se stala chvíli po 20. hodině v Karviné-Dolech. Podle informací Deníku se jednalo o cisternu dobrovolných hasičů ze Šenova. V automobilové cisterně Tatra 815 CAS 32 jeli dva hasiči ve věku 22 a 24 let. Havárie se jim stala při běžné jízdě, kdy nejeli k zásahu. 

Auto se převrátilo z náspu

Hasiči jeli ve směru od Karviné na Horní Suchou. Za mostem nad železniční tratí řidič pravděpodobně nad autem ztratil kontrolu, vjel do svodidel na pravém kraji silnice a auto se pak převrátilo z náspu. 

Náročná záchranná akce

Svědci z místa hlásili dva zaklíněné hasiče. Jeden z nich bezprostředně po nehodě nekomunikoval. K zásahu okamžitě vyrazily sanitky záchranné služby a hasiči. "Na místě měli být zraněni dva lidé. Naše posádky jsou právě v akci," řekl Deníku krátce po nehodě mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl. 

Nejdříve se hasičům podařilo vyprostit řidiče. Po prvotním ošetření převezen záchrankou do nemocnice.

Druhý hasič byl v bezvědomí. Jednalo se o spolujezdce. Vyprostit z havarovaného vozu ho museli jeho profesionální kolegové. Bohužel, při havárii utrpěl velmi vážná zranění, kterým na místě podlehl. Z vraku se ho hasičům podařilo vyprostit až po třech hodinách.

"Ve vozidle zůstali zaklíněni dva muži. Dvaadvacetiletý byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Posádky záchranné služby, které přijely z Karviné a Havířova, u něj zajistily žilní vstup a zahájily podávání léků ještě před jeho vyproštěním. Následně byl ošetřen s poraněními obou dolních končetin. Záchranáři jej zajistili krčním límcem, pánevním pásem a uložili do vakuové matrace. Pacient byl následně transportován na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice. O dva roky staršího muže vyprošťovali hasiči velmi složitě, k postiženému se nebylo možno dostat. Od počátku však nereagoval a nejevil žádné známky života. Zasahující lékařka u něj po vyproštění musela konstatovat smrt. Pacient utrpěl poranění neslučitelná se životem a na místě jim podlehl," dodal později mluvčí Humpl. 

Místo tragické nehody šenovských dobrovolných hasičů v Karviné-Dolech. Zdroj: Deník/Libor Běčák

Dobrákům se snažili pomoci jejich profesionální kolegové.

"Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že vozidlo CAS 32 Tatra 815 jednotky sboru dobrovolných hasičů vyjelo mimo vozovku, kde se převrátilo a zůstalo ležet v asi čtyřmetrovém srázu na střeše. Uvnitř zůstaly zaklíněny dvě osoby, hasiči jednotky sboru dobrovolných hasičů. Ihned byly zahájeny vyprošťovací práce. Velitel zásahu si na místo vyžádal další speciální techniku (jeřáby AJ-AC 40 Demag ze stanice HZS MSK v Karviné a AJ-AC 60 Demag ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu, a také vyprošťovací speciál na podvozku Mercedes-Benz Bison ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu). Následně byl také na místo povolán speciální technický kontejner s vybavením na těžké vyprošťovací práce. Dle velitele zásahu bylo nutno velice opatrně a mimořádně složitě vyprostit postižené hasiče pomocí více hydraulických vyprošťovacích zařízení a další speciální vyprošťovací techniky. První z nich byl vyproštěn cca za hodinu po příjezdu první jednotky hasičů. Okamžitě byl předán do péče záchranářů ZZS MSK a přepraven do nemocnice. Na vyproštění druhého ze zaklíněných hasičů bylo potřeba další zhruba tři hodiny. Bohužel po jeho vyproštění konstatoval přítomný lékař ZZS MSK smrt. Následně bylo, po provedení nezbytných vyšetřovacích úkonů Policií ČR, vozidlo postaveno na kola a vyproštěno pomocí dvou jeřábů a vyprošťovacího speciálu Mercedes-Benz Bison. Vozidlo bylo naloženo na návěs a odvezeno z místa dopravní nehody. Během celého zásahu byla silnice uzavřena Policií ČR z důvodu zajištění bezpečnosti zasahujících složek IZS a také kvůli přítomnosti většího množství vozidel složek IZS na silnici. Příčiny této tragické dopravní nehody vyšetřuje Policie ČR. Tento složitý zásah, jak psychicky, tak fyzicky, byl ukončen kolem třetí hodiny ranní a jednotky se vrátily na své základny. Bohužel na svou základnu a ke své rodině se již nevrátí jeden z kolegů, člen jednotky sboru dobrovolných hasičů. Čest jeho památce," sdělil mluvčí krajských hasičů Petr Holub.

Vyšetřování

Okolnosti nehody vyšetřuje policie. Po dobu záchranných prací, vyšetřování a odklízení následků nehody byl úsek uzavřen a veškerá doprava byla odkláněna na objízdnou trasu. 

"Řidič (ročník 1994) při jízdě po silnici č. 474 ve směru od Karviné na Havířov, poblíž Horní Suché, narazil z dosud nezjištěných příčin do pravých svodidel. Vozidlo sjelo po nárazu mimo komunikaci a převrátilo se na střechu. Při nehodě zemřel spolujezdec ve vozidle (ročník 1992), řidič utrpěl zranění a byl předán zdravotníkům. Na místě zasahovali policisté a další složky integrovaného záchranného systému. Policisté v prvotní chvíli, vzhledem k situaci na místě, kromě jiného uzavřeli komunikaci a odkláněli dopravu přes objízdné trasy. Policisté provedli na místě potřebnou dokumentaci a činili další úkony ke zjištění všech okolností, které se nehody týkají. Věc si převzali kriminalisté, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Hmotná škoda nebyla dosud přesně vyčíslena, prvotní předběžné odhady se pohybují kolem 200 tisíc korun," uvedla v sobotu ráno policejní mluvčí Soňa Štětínská.

#video|7527413#

Rizikový úsek

Nehoda se stala v místě, které vlivem poddolování pokleslo, silnice vede zatáčkami a nehody se tam především za nepříznivého počasí stávají. Křížek z dřívější nehody stojí jen nedaleko od místa páteční havárie. 

V pátek večer navíc postihla celý region zrádná ledovka. Také samotní záchranáři i policisté museli k zásahu spěchat velmi opatrně. Přesto, že silničáři solili, jak jen to šlo, některá místa před ledovkou neuchránili. Nehod se na zledovatělých silnicích stalo v pátek více. Řidiči většinou popisovali, že sjeli z mokré posolené vozovky na neposolenou, kde jízdu po náledí nezvládli. 

Ve stejném místě dokonce konalo cvičení motivované nehodou autobusu s osobním autem a více zraněnými lidmi. Deník o tom informoval v článku: Cvičný zásah u dopravní nehody autobusu

Tragický začátek roku

Podobně tragický začátek roku policisté na Karvinsku už dlouho nepamatují. Od počátku roku je páteční nehoda v pořadí už čtvrtou, při které vyhasl lidský život. 

První nehoda se stala v Orlové na Ostravské ulici. 9. ledna zemřel 67letý muž poté, co svým dodávkovým automobilem Opel Vivaro narazil čelně do zadní části nákladního automobilu. 

Muž zemřel po srážce s nákladním autem

Hned druhý den, 10. ledna, se stala další tragická nehoda jen několik stovek metrů dále, na Lazecké ulici na silnici spojující Orlovou s Havířovem. 39letý řidič Škody Octavia přejel v zatáčce do protisměru, kde naboural do autobusu. 

Tragická dopravní nehoda u Dolu Lazy

Třetí lidský život si vyžádala nehoda, která se stala ve stejném místě, jako předchozí. Na Lazecké ulici havaroval 9. února 23letý řidič BMW. Vrak auta byl mezi stromy nalezen až po několika hodinách. 

Na Lazecké mezi Havířovem a Orlovou se zabil další motorista