K explozi došlo v jednom ze čtyřpodlažních domů na velmi frekventované Národní třídě. Na místo okamžitě vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému. Z Ostravy přiletěl vrtulník, protože byl hlášen jeden popálený člověk. 

Jednalo se o 47letého nájemníka bytu, kde k výbuchu došlo. Zraněn byl na rukách a hlavě. Popáleniny by neměly být vážné. Vrtulník letecké záchranné služby přistál na trávníku ve dvorku. 

"Na místo jsme vyslali jednu pozemní posádku a leteckou z Ostravy. Muž v bytě utrpěl popáleniny I. a II. stupně v oblasti hlavy, krku, horních končetin a zad, v celkovém rozsahu okolo třiceti procent tělního povrchu. Zasahující lékař nevyloučil možnost dalších, vnitřních poranění vlivem výbuchu. Pacient byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Posádky provedly ošetření popálených ploch, zahájily farmakoterapii a připravily muže k transportu do zdravotnického zařízení. Pacient byl letecky transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě," řekl k zásahu mluvčí Záchranné služby MSK Lukáš Humpl.

Zdravotníci museli ošetřit také dalšího zraněného nájemníka. Starší muž s omezenou pohyblivostí se lehce zranil na hlavě při spěšné evakuaci. "Druhým ošetřeným byl 71letý muž, který si přivodil lehké poranění hlavy. Odvezen byl sanitkou na chirurgickou ambulanci havířovské nemocnice," doplnil mluvčí Humpl. 

Snímek z bytu poškozeného výbuchem plynu.
Snímek z bytu poškozeného výbuchem plynu. Foto: Záchranná služba MSK

Stav popáleného muže není podle ostravských lékařů příliš vážný. "Pacient byl ošetřen a hospitalizován na našem popáleninovém centru. Jeho život není v ohrožení. Je při vědomí. Utrpěl popáleniny I. a II. stupně," potvrdil mluvčí FN Ostrava Tomáš Oborný.  

K výbuchu došlo v prostředním bytě. Okna se vysypala do dvora i s rámy. Tlaková vlna poškodila také okna na chodbě domu. U sousedního bytu je poškozena vnitřní příčka, která byty oddělovala. Hasiči do domu nanosili vzpěry, kterými horní patra vyztuží do doby, než dům prohlédne statik. 

"Hasiči na místě provedli prvotní zásah a evakuaci nájemníků. Celkem bylo z domu evakuováno 10 lidí. Všichni jsou ze vchodu, kde došlo k explozi. Ze sousedních vchodů nebyla evakuace nutná," řekl Deníku mluvčí hasičů MSK Petr Kůdela. 

Co bylo příčinou exploze?

Příčina exploze je předmětem vyšetřování. Stav domu bude posuzovat statik. Podle informací Deníku policie prověřuje také verzi sebevraždy. 

"V této chvíli nemůžeme potvrdit žádnou z prověřovaných verzí. Policisté na místě stále pracují a zjišťují, jak k výbuchu plynu došlo," řekl mluvčí policie okresu Karviná Miroslav Kolátek. 

Pro evakuované přijel autobus 

Pro evakuované nájemníky hasiči přistavili autobus, kde se schovali do tepla a před deštěm. Tam vydrželi, než pro ně vlastník domu, společnost RPG, zajistil náhradní ubytování. 

"Evakuovaným nájemníkům jsme zajistili dočasné ubytování v náhradních prostorách. Podle dostupných informací výbuch nenarušil statiku domu natolik, aby nemohl být obývaný. Nájemníci se zřejmě do svých bytů budou moci vrátit už večer. Výjimkou bude přímo poškozený byt a byt v jeho sousedství," sdělil v pondělí odpoledne mluvčí RPG Petr Handl. 

Večer se lidé skutečně vrátili domů. "Protože statik v pondělí odpoledne rozhodl, že se musí vyměnit pouze vnější zeď u kuchyně bytu 2+1, předběžná škoda byla odhadnuta zatím na přijatelných 300 tisíc korun," dodal večer mluvčí hasičů Kůdela.

Policie muže ještě nevyslechla

"S ohledem na zdravotní stav zraněného nájemníka bytu, kde k výbuchu došlo, ještě policisté neprovedli jeho výslech," řekla v úterý ráno policejní mluvčí Zlatuše Viačková. 

Podobný výbuch plynu v bytě se stal ve městě v neděli 15. září. Nuceně vystěhovaný nájemník Milan Žipaj v horním patře pustil plyn ve svém bývalém bytě a zapálil v něm svíčku. Pak z bytu odešel. Před několika dny byl odsouzen k 6 rokům vězení, proti čemuž se odvolal ke krajskému soudu. 

Zdroj: Youtube