A sokoly čekal na úvod těžký výjezd do Ostravy. Nakonec z toho byla solidní bilance 1:1, přičemž Karviná šokovala výhrou na palubovce Vysoké školy báňské, která je považována za hlavního (a jediného) adepta na postup do I. ligy.

Hladnov Ostrava – Sokol Karviná 77:66 (35:25)

První zápas čekal Karvinou na Hladnově, kde jsou domácí většinou pány situace. „Bojovali jsme, jak to jen šlo, ale domácí jsou opravdu silní a tentokrát byli o něco lepší,“ uznal sportovně jeden z karvinských trenérů Roman Hamrus. „Domácí hlavně udělali méně chyb a proměnili tutovky. To se u nás říct nedalo,“ dodal.

Sokoli se zaměřili hlavně na obranu největší hvězdy Jana Stehlíka (stejně dal 20 bodů), avšak v útoku byli poněkud křečovití (dvojky 37/16, trojky 31/9). Nadšení a bojovnost jim však nescházely, takže skóre bylo relativně celou dobu hratelné.

„Čtyři minuty před koncem jsme to stáhli na 54:50, ale víc už nešlo,“ připustil Hamrus.

Solidních 36 doskoků (Halík 8, Uherec 6) vyvážilo 19 ztrát. Víc než polovinu trojek dal sám Oswald. V momentě, kdy měla Karviná našlápnuto k obratu, nevyvarovala se hrubek v rozehrávce a platila za to.

„Navíc Hladnov zkušeně trestal naše taktické fauly,“ uzavřel porážku trenér Hamrus.

Karviná: Oswald 29 (5 trojek), Halík 10, Hamrus 8, Šeda 6, Uherec 5, Landor 3, Horváth 3, Lepka 2, Krutina, Číšecký, Mosler.

VŠB Ostrava – Sokol Karviná 69:72 (26:30)

Na půdě VŠB Ostrava dosáhla Karviná nevídaného úspěchu, když porazila největšího favorita soutěže a aspiranta postupu.

Tým VŠB je obrovsky nakumulovaný (paradoxně v tom je možná jeho problém), protože v něm působí čtyři dvoumetroví pivoti a skvělí rozehrávači Pacut a Gerych. Většina hráčů má zkušenosti s hraním v nejvyšší soutěži. „Ještě nám trochu nedochází, co jsme to vlastně udělali,“ smál se Hamrus. Sokol porazil VŠB poprvé v klubové historii.

Po porážce v Hladnově se karvinský tým neuvěřitelně semknul a bojoval nadoraz. Víc už to nešlo. „Využili jsme trochu slabší střelby VŠB zdálky a naší zónovou obranou jsme domácí překvapili,“ mínil trenér Sokola.

Po úvodní palbě vysokoškoláků přešli hosté na zónu a začali jejich náskok stahovat. Po trojce Karla Šedy šli poprvé do vedení (18:19) a to si udržovali, byť se skóre přelévalo. Na začátku poslední čtvrtiny přišly dvě skvělé trojky Horvátha a stav byl 54:58.

Pak nastal až do konce obrovský boj a neuvěřitelné drama. Vypjatý závěr však Karvinští zvládli. Po precizních asistencích Tomáše Hamruse a Lubomíra Oswalda na střelce Romana Halíka si Sokol vybudoval vedení 70:67, Tomáš Hamrus jej dalším košem navýšil a pak domácí už jen korigovali šestkami.

K výhře Karviné dopomohlo až 40 doskoků (Uherec 10, Halík 8), k tomu přidali hosté 18 asistencí (T. Hamrus 7, Oswald 4) a osm trojek.

Trenéři mohli po takovém představení jen chválit. „Opravdu se nenašel nikdo, kdo by nepodal výborný nadstandardní výkon. V takovém zápase se vám to musí prostě sejít. Na perimetru a při tvorbě hry excelovali kapitán Lubomír Oswald a Tomáš Hamrus, pod košem v obraně i útoku zase Roman Halík, Karel Šeda i Standa Uherec. Z lavičky překvapivými momenty pomohli i Honza Horváth a David Číšecký,“ vypočítával druhý trenér Sokola Petr Sodomka.

„S jedním vítězstvím z tak těžkého výjezdu jsme samozřejmě spokojeni. Čekali jsme ho spíš na Hladnově, o to cennější teď ale naše výhra na VŠB je. Oba ostravské celky by měly patřit k favoritům soutěže, snad bychom se k nim mohli přiřadit i my,“ přál by si Sodomka.

Příští dvoukolo odehraje Karviná opět venku (KK Val. Meziříčí a Lipník nad Bečvou) a ráda by cennou výhru potvrdila.

Karviná: Hamrus 13, Oswald 13, Šeda 13, Halík 11, Horváth 8, Uherec 7, Číšecký 7, Landor, Lepka, Krutina. Trenéři: R. Hamrus a P. Sodomka.